Δεν είσαι μόνη... me too

Δεν είσαι μόνη… me too

      No Comments on Δεν είσαι μόνη… me too

Τον τελευταίο χρόνο τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών είναι συνεχώς στις ειδήσεις και στα trends του Twitter. Πολλοί αναρωτιούνται είτε για ποιο λόγο οι γυναίκες ξαφνικά μιλούν ή τι συνέβη ξαφνικά και υπάρχει αύξηση της βίας.

Πιστεύω ότι η απάντηση του πρώτου ερωτήματος είναι εύκολη. Γιατί τώρα έκανε την αρχή μια γυναίκα, ο κόσμος στην πλειοψηφία την αγκάλιασε και δεν την πετροβόλησε, με αποτέλεσμα να δοθεί το κουράγιο / θάρρος και στα υπόλοιπα θύματα να μιλήσουν. Αυτό είναι το γνωστό domino effect όπου αν γίνει η αρχή, τότε ακολουθούν και τα υπόλοιπα.

Για τον παραπάνω λόγο, αναρωτιέμαι εάν πράγματι υπάρχει αύξηση ή τώρα οι γυναίκες μιλούν. Έχω εκπλαγεί από τα πόσα περιστατικά κακοποίησης, λεκτικής ή / και πρακτικής έχω ακούσει όχι μόνο στις ειδήσεις αλλά και στον περίγυρο μου. Μάλιστα, αρκετές φορές τα θύματα την κακοποίηση την έχουν συνειδητοποιήσει μετά τον χωρισμό. Ίσως και για αυτό το λόγο πολλά περιστατικά αναφέρονται πολύ αργότερα. Πολλές φορές ιδίως όσον αφορά την ψυχολογική και λεκτική βία, οι θύτες καταφέρνουν να πείθουν τα θύματα ότι εκείνοι είναι οι θύτες ή ότι η συμπεριφορά τους είναι φυσιολογική. Τα θύματα, κυρίως λόγω ανασφάλειας δεν αυταγαπιούνται και η οριοθέτηση είναι δύσκολη.

Ως αποτέλεσμα, τα θύματα είναι μόνα τους, διότι αποστασιοποιούνται για να μην ερεθίσουν τους θύτες, δεν μιλούν ούτε στους πιο κοντινούς τους ανθρώπους και περνούν αυτήν την άσχημη εμπειρία μόνοι τους. Γιατί δυστυχώς όσο και να θέλουμε όλοι μας να είμαστε δίπλα τους, να τους βγάλουμε από αυτό το αδιέξοδο, σπάνια τα καταφέρνουμε. Αυτό το άσχημο ταξίδι είναι μοναχικό, όπως είναι και το επόμενο ταξίδι… αυτό της αυταγάπης.

Εφόσον τα θύματα είναι τυχερά και ξεφύγουν από αυτούς τους τοξικούς ανθρώπους τότε πρέπει να ξεκινήσουν το ταξίδι της αυταγάπης με στάσεις την συγχώρεση για την αυθυποβολή να ανεχτούν καταστάσεις βλαβερές για την σωματική και ψυχολογική τους υγεία, την συνειδητοποίηση ότι αξίζουν ότι καλύτερο για τον εαυτό τους και τέλος την οριοθέτηση, να βάζουν από νωρίς τα όρια τους με γνώμονα τον αυτοσεβασμό.

Μακάρι, αυτό το ταξίδι της αυταγάπης να το κάναμε όλοι μας από την παιδική μας ηλικία αλλά δυστυχώς τις περισσότερες φορές το κάνουμε έπειτα από οδυνηρές καταστάσεις, πολλές φορές τα θύματα δεν προλαβαίνουν ποτέ να το κάνουν…

Δεν είσαι μόνη... me too

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *