Με το ερώτημα που προκύπτει από το παλιό σύνθημα του ΠΑ.ΣΟ.Κ. , θα καταλάβατε πως το σημερινό μου άρθρο θα αναφερθεί στις επερχόμενες εκλογές του Φορέα της Κεντροαριστεράς (12 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν). Αυτή η εκλογική διαδικασία μου προκάλεσε κάποια θεωρώ εύλογα ερωτήματα , τα οποία είναι : Πως και αποφάσισε η πλειοψηφία των κομμάτων της Κεντροαριστεράς να ενωθεί σε έναν ενιαίο φορέα ; Ποιος μπορεί να είναι ο νικητής αυτών των εκλογών και γιατί ; Μπορεί πράγματι αυτός ο νέος φορέας να αποτελέσει ένα νέο ισχυρό κόμμα ; Θα προσπαθήσω να απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματα με γνώμονα την λογική αλλά και την πολιτική σκέψη.
Τα κόμματα της Κεντροαριστεράς εδώ και καιρό έχουν χάσει την εκλογική τους δύναμη καθώς ο κόσμος που ταυτίζεται με τον εν λόγω πολιτικό χώρο έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο παλαιοκομματικό δυναμικό των εν λόγω κομμάτων και θεωρεί ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του , κάτι που αποτυπώθηκε στις εκλογές του 2015 με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ενωμένο με την ΔΗΜ.ΑΡ. (Δημοκρατική Συμπαράταξη) να λαμβάνει μόλις 6.28 % , το Ποτάμι να πέφτει στο 6.05% και το ΚΙ.ΔΗ.ΣΟ να μένει εκτός Βουλής. Το σκεπτικό λοιπόν είναι απλό θεωρώ : η ισχύς εν τη ενώσει , αφού ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να μαζέψει σημαντικό ποσοστό του εκλογικού κόσμου και αφού αντλούμε ψήφους από την ίδια εκλογική “δεξαμενή” ας ενωθούμε να μαζέψουμε την συνολική δεξαμενή μαζί.
Στο θέμα του νικητή των εν λόγω εκλογών το τοπίο φαίνεται μάλλον ξεκάθαρο αλλά βέβαια ποτέ δεν γνωρίζεις με σιγουριά . Βάση των δημοσκοπήσεων προηγείται η νυν πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., Φώφη Γεννηματά και ακολουθεί ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης και σε μικρή απόσταση ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης και ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης. Είναι λογική μια νίκη της κ. Γεννηματά καθώς αποτελεί και ουσιαστικά την εκπρόσωπο του κύριου κόμματους του νέου φορέα αλλά όλα θα κριθούν στο κατά πόσο ο κόσμος θα εμπιστευθεί την υπάρχουσα ηγεσία η θα επιλέξει κάτι νέο για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα του; Αν πάρουμε σαν παράδειγμα την εκλογή Μητσοτάκη και πάμε σε δεύτερη Κυριακή τότε όλα είναι πιθανά.
Στο τελευταίο ερώτημα , κλείνοντας ουσιαστικά θα πω πως πράγματι μια ένωση σαν αυτή που πρόκειται να γίνει μπορεί να δημιουργήσει έναν νέο ισχυρό πολιτικό πόλο στην Ελλάδα , δεδομένου του γεγονότος της καθίζησης που έχει υποστεί το κυβερνών κόμμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πολιτικά. Το μόνο ερωτηματικό είναι αν η πτώση αυτή θα συνεχίσει προκειμένου να ευνοηθεί αυτή η νέα συμμαχία όπως θα την χαρακτήριζα… η απλά θα της εξασφαλίσει την τρίτη θέση πιθανόν στις επόμενες εκλογές;
Δεν αργεί η εκλογική διαδικασία λοιπόν της Κεντροαριστεράς , όμως θα είναι ικανός ο νέος αυτός Φορέας να προκαλέσει την ανατολή του Ηλίου για αυτό το κόμμα;
Βάλλας Γεώργιος , Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης