Ξημερώνει μια μέρα μετά από ένα γεγονός που δύσκολα θα ξεχαστεί, τόσο στο άμεσο όσο και στο μακροπρόθεσμο μέλλον. Πλέον η χώρα μας, τουλάχιστον επί της Αρχής μετά την συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ αναγνωρίζει την Π.Γ.Δ.Μ. ως Βόρεια Μακεδονία , μια αναγνώριση που μας οδηγεί σε αχαρτογράφητα νερά στην διεθνή πολιτική σκηνή και σε άγνωστες επιπτώσεις θετικές η αρνητικές στο μελλοντικό ορίζοντα. Μπορεί η εν λόγω συμφωνία να μην είναι δεσμευτική αν δεν περάσει πρώτα από τα κοινοβούλια των δύο χωρών όμως έγινε ένα βήμα που δεν μπορεί να παραβλεφθεί. Ποιος όμως ευθύνεται για αυτή την θέση της χώρας μας;
Προς έκπληξη των περισσοτέρων, δεν θα πω μόνο η νυν κυβέρνηση, Σίγουρα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης, καθώς επέλεξε να πραγματοποιήσει μια συμφωνία με πολλά κενά, με τους φόβους αλυτρωτισμού να μην εξαλείφονται , χωρίς να έχει την ευρεία εξουσιοδότηση του Ελληνικού λαού (σε αντίθεση με την εξουσιοδότηση που ζήτησε για το τρίτο μνημόνιο η ίδια κυβέρνηση) και σίγουρα με παραχωρήσεις που υπερβαίνουν θεωρώ τα όρια του επιτρεπτού. Ωστόσο η αρχή έχει γίνει πολύ νωρίτερα.
Σύμφωνα με τον κύριο Κοτζιά και με ντοκουμέντα που παρέδωσε ήδη από το 1977 η κυβέρνηση Καραμανλή δέχτηκε το σλαβικό γλωσσικό ιδίωμα των Σκοπίων (κράμα Βουλγάρικων και Σέρβικων) σαν Μακεδονική γλώσσα, άρα ήδη έχουμε θρέψει κομμάτια της προπαγάνδας τους.Το 1993 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν θέλησε να βρεθεί λύση «διότι σε 20 χρόνια ποιος θα τους θυμάται». Έτσι επί 25 χρόνια είχαμε μια κατάσταση που η μια κυβέρνηση πέταγε την μπάλα στην επόμενη ενώ οι Σκοπιανοί εδραιώνονταν και αναγνωρίστηκαν από 140 χώρες.
Φτάσαμε λοιπόν στο σήμερα, με τις ευθύνες πολλών, που είτε με την αδιαφορία τους είτε με τις πράξεις τους το Σκοπιανό “λύθηκε”. Θα είναι η τελική λύση? Ας μην βιαζόμαστε, καθώς το επόμενο στάδιο, δηλαδή η κύρωσης της συμφωνίας από τις δύο Βουλές, δεν θα γίνει τόσο εύκολα και από τα δύο κοινοβούλια, ωστόσο πλέον ο κύβος έχει ριφθεί και υπάρχει ένα πολιτικό τετελεσμένο… καλό ή κακό; Η απάντηση είναι δική σας.
Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων
και
Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης



