Όχι δεν αναφέρομαι στα διαγωνίσματα του τετράμηνού που θα κληθούν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν, με την επιστροφή τους στα σχολεία (προς μεγάλη τους λύπη), αλλά ούτε για κάποια άλλη εξέταση γνωσιακής φύσεως. Με την μετάλλαξη Όμικρον να έχει κυριαρχήσει και τα κρούσματα να καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, τα παιδιά επιστρέφουν στα σχολεία με αυξημένο testing για μια βδομάδα, και στα προ εμβολίου επίπεδα testing (self-test και από τους εμβολιασμένους μαθητές). Είναι όμως αρκετό;
Με την διασπορά του ιού σε κάθε επίπεδο του πληθυσμού, με τρομακτικούς ρυθμούς, τα σχολεία σίγουρα αποτελούν μια πιθανή εστία υπερ-μετάδοσης, καθώς τα παιδιά, ιδιαίτερα στις μικρότερες τάξεις μπορεί να αποτελέσουν φορείς ασυμπτωματικούς με μεγάλη δυνατότητα διασποράς.
Θα ήταν λύση η παράταση των διακοπών έτσι ώστε να καταλαγιάσει κάπως η υπερ-μετάδοση του ιού; Μπορεί και ναι καθώς τα μικρά παιδιά κυρίως, δεν έχουν τόσες δυνατότητες κοινωνικών συνευρέσεων εκτός σχολείου, ωστόσο ταυτόχρονα όντας εκπαιδευτικός και ο ίδιος γνωρίζω πολύ καλά την ανάγκη του παιδιού για δια ζώσης μάθημα, καθώς και την τρομακτική διαφορά στην ποιότητα ενός μαθήματος τηλεκπαίδευσης σε σχέση με το μάθημα δια ζώσης.
Ίσως η λύση θα ήταν σε ένα καθημερινό self-test για την σωστή επιστροφή στα σχολεία, ή η διενέργεια rapid test από τον Ε.Ο.Δ.Υ. έξω από τα σχολεία, που σίγουρα θα ήταν κάποια ταλαιπωρία για τα παιδιά, ωστόσο θα ήταν σίγουρα πιο αξιόπιστος τρόπος ελέγχου.
Σαν πολιτικός θα πω πως σίγουρα σε μια τέτοια κατάσταση, δεν υπάρχει η σωστή λύση, γιατί είναι εύκολο να κρίνουμε τα μέτρα, αλλά σε μια τέτοια πρωτόγνωρη περίπτωση στα χρόνια μας, ποιος ξέρει την καλύτερη και ασφαλέστερη λύση; Σαν εκπαιδευτικός, σίγουρα η ασφάλεια των παιδιών μας, ψυχική και σωματική είναι πρωταρχική και πρέπει να διασφαλιστεί με τον καλύτερο τρόπο, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι θα καθυστερούσε η έναρξη μερικές μέρες.
Τέλος σαν εμβολιασμένος που νόσησε, θα πω ότι κανείς δεν είναι αλώβητος, δεν πρέπει να σταματάμε να προσέχουμε είτε έχουμε κάνει εμβόλιο είτε όχι και να προσπαθούμε για την επιστροφή στην πραγματικότητα. Με λίγη πίστη και λίγη προσοχή θα ξαναγυρίσουμε στην προ – κορωνοϊού ζωή μας.
Βάλλας Γιώργος, Αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αργυρούπολης – Καθηγητής Χημείας