Αμερικάνικη βοήθεια ή Αμερικάνικο Συμφέρον;

Επιλέγω για άλλη μια φορά να δώσω έναν ερωτηματικό τίτλο, καθώς όπως έχω προαναφέρει πολλές φορές, τίποτα δεν γίνεται στο πολιτικό κόσμο ελαφρά τη καρδία. Αφορμή για το σημερινό μου άρθρο λοιπόν είναι η πρόσφατη έκρηξη υποστήριξης από τις Η.Π.Α. προς την μικρή μας χώρα. Μετά την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, όπου και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Τράμπ αλλά και την επικεφαλής του Δ.Ν.Τ.  Κριστίν Λανγκάρντ, παρατηρήθηκε η ενθουσιώδης θέληση για άμεση παρέμβαση των Η.Π.Α για διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας (άλλωστε η Αμερική είναι η μεγαλύτερη μέτοχος στο Δ.Ν.Τ. με 17 %). Υπάρχει όμως λόγος που ξαφνικά βλέπουμε αυτή την συμπεριφορά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού;

Θα απαντήσω με μια ερώτηση: Ποια ήταν τα τελευταία χρόνια η βάση της Αμερικής στην Ασία; Mα φυσικά η Τουρκία. Μια Τουρκία που βρίσκεται σε μια πολύ περίεργη φάση, με τους Κούρδους να είναι έτοιμους να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος ,με την εσωτερική πολιτική σκηνή να είναι ασταθής και με την Ευρώπη να την έχει αποξενώσει. Οπότε δεν αποτελεί και το ιδανικό μέρος να έχεις εξοπλισμό και στρατό, αντίθετα μια χώρα που θα εκτιμήσει την βοήθειά σου και έχει πολλά σημαντικά οφέλη η συνεργασία μαζί της μάλλον αποτελεί καλύτερη εναλλακτική προς τα συμφέροντα σου.

Η Ελλάδα έχει την γεωστρατηγική θέση που ωφελεί πολύ την Αμερική (Ευρώπη, Ασία, Αφρική), το μεγαλύτερο “αεροπλανοφόρο” της Μεσογείου ( μιλάω για το νησί της Κρήτης προφανώς) και την δύσκολη κατάσταση στα οικονομικά που όλα αυτά συντελούν στη σύνδεση του γιατί να μας βοηθήσει η Αμερική τόσο έντονα στο θέμα του χρέους: μα προφανώς γιατί μετά δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε τίποτα, οι συμφωνίες που την εξυπηρετούν δεν θα είναι δύσκολο να επιτευχθούν και επιστρέφει τον στρατό της στην ασφάλεια της Ευρώπης.

Θα μου πει κανείς: μπορείς και προεξοφλείς τόσο σίγουρα ότι αυτός είναι ο σκοπός των Η.Π.Α.; Θα απαντήσω πως τίποτα δεν είναι σίγουρο αλλά βάση των παραπάνω και της γενικότερης ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Αμερικής, ε δεν νομίζω πως ξαφνικά αποφάσισαν να δείξουν τόσο έντονο ανθρωπιστικό ενδιαφέρον χωρίς προσωπικό όφελος. Αλλά δεν μένει παρά να δούμε τις εξελίξεις.

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *