20 Ιανουαρίου: Ένα Ειρηνικό Συλλαλητήριο με Δακρυγόνα και θύματα στην «Δημοκρατική» Ελλάδα

14:40: Μπαίνω στο μετρό μαζί με κάποιους φίλους μου για να πάμε Σύνταγμα μέσω Ευαγγελισμού. Ήθελα και φέτος να εκφράσω ΕΙΡΗΝΙΚΑ την άποψή μου μαζί με άλλους που έχουν την ίδια άποψη σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών … Ξαφνικά ένα από τα παιδιά δέχεται τηλεφώνημα ότι πέφτουν δακρυγόνα στον Άγνωστο Στρατιώτη χωρίς λόγο!

Παρόλο αυτά αποφασίζουμε να πάμε!

Ευαγγελισμός προς Βουλή: Πολλοί άνθρωποι φεύγανε και σκεφτόμασταν ότι αργήσαμε μέχρι που φτάσαμε στο ύψος της Βουλής. Ήδη η μυρωδιά των δακρυγόνων είχε αρχίσει να γίνεται αισθητή από το ύψος της Ρηγίλλης. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική! (https://bit.ly/2FEBxxA) Στο βίντεο όπως βλέπετε μετά από λίγο δε μπορώ να μιλήσω από το βήχα που μου προκαλούν τα δακρυγόνα. Η πρόκληση των δακρυγόνων; ΚΑΜΙΑ. Αθώοι άνθρωποι που είχαν την αυταπάτη ότι ζουν σε δημοκρατική χώρα και μπορούσαν να εκφράσουν τη γνώμη τους, κτυπήθηκαν αναίτια με αποτέλεσμα να τρέχουνε σε παράδρομους μπας και γλυτώσουνε. Με το που έστριψα και μπόρεσα να συνέλθω από το βήχα και το τσούξιμο στα μάτια είδα ένα δέντρο με χώμα και ένα λάστιχο που οι άνθρωποι το άρπαζαν ο ένας από τον άλλον για να βάλουν νερό στα μάτια τους και να πιουν.

Συνεχίζουμε προς Σύνταγμα όπου βλέπουμε άτομα να παίρνουν πέτρες για άμυνα, οι οποίοι τις άφησαν κάτω μόνο όταν ένας τους φίλους μου τους είπε «Μην το κάνετε αυτό μην γίνετε σαν αυτούς!». Πάμε Σύνταγμα πάνω στα σκαλιά κάτω από το μεγάλο πανό. Όλοι οι άνθρωποι κάθονται ήσυχοι ακούγοντας τις ομιλίες και συζητώντας ήρεμα για τη Συμφωνία και αναρωτιόμαστε γιατί ρίχνουν δακρυγόνα!

Μέχρι τη στιγμή που τα δακρυγόνα που ρίχνονταν ήταν τόσα πολλά που αρχίσαμε να πνιγόμαστε και να κατεβαίνουμε γρήγορα τα σκαλιά. Εκεί άρχισε το ΧΑΟΣ.

Είδαμε άνθρωπο λιπόθυμο από τα δακρυγόνα, τον οποίο σηκώσαμε και τον βοηθήσαμε. Την ίδια στιγμή ακούμε από τα μεγάφωνα ότι ένα ΜΩΡΟ 2 ετών μεταφέρεται στο νοσοκομείο γιατί λιποθύμησε.

Μετά από λίγο βλέπουμε έναν ΠΑΝΙΚΟ.  Οι άνθρωποι να τρέχουν να φθάσουν τα σκαλιά για να κατέβουν μπας και γλυτώσουν από τα δακρυγόνα. Την ίδια στιγμή άνθρωποι είχαν γονατίσει από το τσούξιμο στα μάτια ενώ άλλοι πηδούσαν από τα κάγκελα σε έναν υπόστεγο και πηδούσαν στην πλατεία μπας και γλυτώσουν. Ο κόσμος να καταφεύγει προς την Ερμού. Κάποιοι θαρραλέοι μεταφέρουν τους αδύναμους και άλλους σε μισολιπόθυμη κατάσταση. Τι είχε γίνει; Από ότι μάθαμε αργότερα κάποιοι προσπαθήσαν να ανεβούνε στην Βουλή πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Τα ΜΑΤ για να τους απωθήσουν έριξαν δακρυγόνα αλλά όχι μόνο εκεί. Τα δακρυγόνα απλωθήκαν σε όλη την πλατεία. Σημειωτέον ότι ο περισσότερος κόσμος, δεν πήρε χαμπάρι τους μπαχαλάκηδες, μόνο τα δακρυγόνα!

Φθάνοντας μετά το σιντριβάνι από την πλευρά της Ερμού τα δακρυγόνα συνεχίζονται και μας έχουν γονατίσει. Συγχρόνως ακούμε τους ομιλητές οι οποίοι είναι πνιγμένοι από τα δακρυγόνα να προσπαθούν να μιλήσουν με δυσκολία. Εκεί συναντάμε μια ηλικιωμένη γυναίκα που έχει γονατίσει και τα αγόρια της παρέας την παίρνουν σηκωτή. Βήχουμε συνεχώς και τα μάτια μας τσούζουν συνέχεια ενώ βαστάμε και μια ηλικιωμένη γυναίκα που έχει χάσει τον γιο της. Ο κόσμος πανικόβλητος γύρω μας να τρέχει να σωθεί ενώ συγχρόνως να ακούμε σειρήνες ασθενοφόρων. Φθάνουμε στη Νίκης όπου όλοι πανικόβλητοι αρχίζουμε να παίρνουμε κουράγιο τραγουδώντας τον Εθνικό Ύμνο! (https://bit.ly/2FEBxxA).

Το βασικότερο όλων;  Από την Νίκης μέχρι το Θησείο άκουγα τους ανθρώπους να αναρωτιούνται φωναχτά: «Γιατί τα δακρυγόνα; Δεν κάναμε τίποτα! Πέσανε χωρίς Λόγο!».

Ο κόσμος δεν κατηγορούσε άλλους ανθρώπους, ούτε τυχόν μπαχαλάκηδες αλλά τα ΜΑΤ! Στο Μοναστηράκι ο κόσμος «συνέχαιρε» τους αστυνομικούς για τους συναδέλφους τους. Εκεί είδα έναν άνδρα να φωνάζει σε έναν αστυνομικό και έπειτα την γυναίκα του. Ο λόγος; Συνάδελφοι τους είχαν ρίξει δακρυγόνα στα 3 τους παιδιά όπου το ένα δε σταματούσε να κλαίει και ας είχαν ξεφύγει από τα δακρυγόνα εδώ και ώρα! Οι αστυνομικοί σε αμηχανία δεν ήξεραν τι να πουν. Πώς να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα!

Πολλοί θα σκεφτείτε καλά πήγαν τα παιδιά σε Συλλαλητήριο; Αν ήσασταν πέρυσι θα ξέρατε ότι δεν υπήρχε πρόβλημα. Πέρυσι 2 ώρες ήμουνα στο Σύνταγμα το τριγύρισα. Δεν υπήρχαν δακρυγόνα! Δεν υπήρχαν φασαρίες! Ο Κόσμος διαδήλωνε ειρηνικά και σήμερα όλοι σχεδόν είχαν τον ίδιο σκοπό!

Γιατί όμως όλη αυτή η επίθεση; Εδώ να σημειώσουμε ότι :

  1. Γνωρίζουμε από έγκυρες πηγές ότι η Αστυνομία ζήτησε το καλοκαίρι από διάφορα ιδρύματα επιχορηγήσεις για εξοπλισμό μόνο των ΜΑΤ. Η Αστυνομία με τόσες ελλείψεις δηλαδή δεν χρειάζεται βοήθεια;
  2. Τα δακρυγόνα είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΑ από τον ΟΗΕ εδώ και τουλάχιστον 5 χρόνια όπως και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρήση τους είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα.
  3. Τέλος, πολλά χημικά, αν όχι όλα, ήταν ΛΗΓΜΕΝΑ! Αυτό δε θα μπορούσε να οδηγήσει πιθανόν σε ανθρωποκτονία από αμέλεια και δεν είναι ενάντια στα Διεθνή Ανθρώπινα Δικαιώματα;

Και κάτι που δε μπορούσα να σταματήσω να σκέφτομαι.. Γιατί τώρα; Αφού η Κυβέρνηση είναι σίγουρη για την συμφωνία! Αφού πέρυσι δεν έγινε τίποτα γιατί φέτος ήταν ετοιμοπόλεμοι και αναίτια ρίχνανε σε γυναικόπαιδα; Νομίζω ότι την απάντηση την ξέρετε! Κάτι δεν πάει καλά!

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.