Προσωπικά δεν συνηθίζω να πηγαίνω σε διαμαρτυρίες ή πορείες αλλά χθες ένιωσα ότι ήταν υποχρέωσή μου να πάω στο Σύνταγμα να υπερασπιστώ τη χώρα μου και να φωνάξω «η Μακεδονία είναι Ελληνική».
Δεν θεωρώ ότι είμαι καλύτερη από αυτούς που δεν πήγαν και ούτε με ενδιαφέρει προσωπικά ποιοι πήγαν και ποιοι όχι. Δικαίωμα του καθενός είναι να έχει τη δική του γνώμη και να την εκφράσει όπως επιθυμεί.
Παρόλα αυτά νιώθω προσβεβλημένη με τα ψέματα που λέγονται από κυβερνητικά πρόσωπα και με όσα μέσα ενημέρωσης τα προωθούν.
Το ότι δεν είμασταν 140.000 άνθρωποι στο Σύνταγμα, ισχύει. Ήμασταν πολύ πολύ περισσότεροι. Επειδή ήμουν στο Σύνταγμα από τις 13:00 μέχρι τις 17:00 και περπάτησα το γύρω του κέντρου σας διαβεβαιώ ότι δεν είμασταν απλά χιλιάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες. Εκτός από την πλατεία, οι παράδρομοι όπως η Νίκης, Φιλελλήνων, Πανεπιστημίου και Βασιλίσσης Σοφίας ήταν ασφυκτικά γεμάτοι.
Ένα μικρό παράδειγμα είναι ότι για να περπατήσω από το Υπουργείο Οικονομικών από την πλευρά της πλατείας μέχρι το γωνιακό σουβλατζίδικο στη Νίκης (απέναντι από το προαναφερόμενο Υπουργείο) έκανα μισή ώρα… μία απόσταση που γίνεται σε 3 λεπτά και ούτε.
Επίσης, πράγματι το κέντρο δεν ήταν γεμάτο στις 11 το πρωί. Γιατί ο κόσμος μαζεύτηκε στις 12:30. Κάποιοι φίλοι μας περίμεναν αρκετή ώρα στο μετρό της Αγίας Μαρίνας, συγκεκριμένα πήραν το 4ο μετρό που πέρασε καθώς τα 3 προηγούμενα ήταν γεμάτα.
Παρεπιπτόντως, η μεγάλη Ελληνική σημαία που ανέμιζε με τη βοήθεια γερανού στο κέντρο της πλατείας, κατέβηκε κατά τις 16:30 – 17:00. Οπότε στο βίντεο που δείχνουν ότι ο κόσμος είναι λιγοστός και η σημαία είναι απούσα είναι στο τέλος του συλλαλητηρίου και όχι στην αρχή ή στη μέση.
Επίσης, στην παρέα μου υπήρχαν άτομα από όλες τις κομματικές πλευρές, διότι ήταν ένα εθνικό ζήτημα και όχι ένα κομματικό όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση. Και μιλώντας με τον κόσμο τριγύρω μας σας διαβεβαιώ ότι πολλοί ακόμη άνθρωποι ήταν του ίδιου πνεύματος με εμάς. Μας ενδιέφερε η Ελλάδα και το εθνικό της ζήτημα και όχι το κόμμα.
Λυπάμαι που η κυβέρνηση αντί να «εκμεταλλευτεί» την υποστήριξη του λαού στις διαπραγματεύσεις την πολεμά. Οι μεγαλύτερες παγκόσμιες εφημερίδες όπως η New York Times, η Le Monde κτλ είναι άναυδοι με την μεγάλη έλευση του κόσμου και συγχαίρουν τον Ελληνικό λαό. Κρίμα που τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης δεν κάνουν το ίδιο.
Τα μίντια μπορούν να έχουν μια δύναμη που δεν φαντάζονται υπέρ της Ελλάδας. Δε χρειάζεται να πάρουν θέση για το συλλαλητήριο απλά να πούνε την αλήθεια (άλλωστε αυτό υποτίθεται είναι η δημοσιογραφική δεοντολογία). Η κυβέρνησης ας δείξει ότι ο ελληνικός λαός την υποστηρίζει στην προσπάθεια της για το ζήτημα των Σκοπίων και θα έχει ένα ατού στο μανίκι της.
Άλλωστε μια εικόνα ίσον 1000 λέξεις… και οι πάντες από όλον τον κόσμο είδαν τι συνέβη στην πραγματικότητα χθες στο Σύνταγμα!
Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος