Ποιότητα και όχι Ποσότητα

Μιας και είναι μόδα πλέον η πρωτεΐνη και σαν λέξη και σαν μακροθρεπτικό συστατικό και σαν ευαγγέλιο γυμναστηρίων και αθλημάτων αυτήν την εβδομάδα, θα γίνει μια διευκρίνιση, όσον αφορά την ατάκα ζωής “ας προμηθεύσουμε του μύες μας με όσο περισσότερη πρωτεΐνη μπορούμε για να αναρρώσουμε”, που ακολουθούν πλέον οι αθλούμενοι και αθλητές, καταναλώνοντας 3 – 4 σέικερ πρωτεΐνης μέσα στην ημέρα και ειδικά μεταπροπονητικά.

Αυξάνοντας την συνιστώμενης ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών από 0,8 έως 2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους σε 3 – 4 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους δεν θα οδηγήσει σε αύξηση της μυϊκής μάζας και της αντοχής σε αθλούμενους αλλά και αθλητές σύμφωνα με μια μελέτη. Ωστόσο, σύμφωνα με την ίδια μελέτη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Διεθνούς Εταιρείας Αθλητικής Διατροφής, η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη μείωση του σωματικού λίπους.

Είναι κοινή γνώση ότι η βέλτιστη ανάπτυξη της μυϊκής μάζας στους ανθρώπους επιτυγχάνεται καταναλώνοντας 1,5 έως 2,2 g. πρωτεΐνης ανά kg. του σωματικού βάρους. Το θέμα είναι τι θα συμβεί στο σώμα σας εάν διπλασιάσετε την πρόσληψη πρωτεΐνης. Θα μεγιστοποιηθέι η πρόσληψη λίπους και ίσως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη γενική υγεία σας;

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε πανεπιστήμιο της Φλόριντα, τίποτα από αυτά δεν θα συμβεί. Οι ερευνητές ζήτησαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, σε μια μελέτη οκτώ εβδομάδων που περιελάμβανε 48 νέους μη επαγγελματίες αθλητές σωματοδόμησης, οι οποίοι είχαν ασκηθεί τουλάχιστον λίγα χρόνια και είχαν καταναλώσει τη συνιστώμενη πρόσληψη 2 – 2,2 γραμμαρίων ανά κιλό του σωματικού βάρους με συνολικά προσεγμένη διατροφή.

Διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα συνέχισε με την ίδια πρόσληψη πρωτεΐνης, ενώ η δεύτερη ομάδα κλήθηκε να διπλασιάσει την πρόσληψη πρωτεϊνών, χωρίς να κάνει άλλες δραστικές αλλαγές στη διατροφή τους. Με άλλα λόγια, η πρόσληψη υδατανθράκων και λιπών παρέμεινε η ίδια. Το υποκείμενο ήταν ελεύθερο να επιλέξει την πηγή πρωτεΐνης για την αυξημένη πρόσληψη τους. Μερικοί από αυτούς κατανάλωναν πρόσθετη πρωτεΐνη από συμπληρώματα, ενώ τα υπόλοιπα κατανάλωναν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Ταυτόχρονα, και οι δύο ομάδες συνέχισαν την εκπαίδευσή τους χρησιμοποιώντας τα ίδια πρωτόκολλα προπόνησης.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μελέτης, και οι δύο ομάδες αύξησαν την πρόσληψη πρωτεϊνών. Η ομάδα με κανονική πρόσληψη πρωτεϊνών αύξησε την ημερήσια πρόσληψη σε 2,3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό. του σωματικού βάρους. Η δεύτερη ομάδα αύξησε την ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών σε 3,4 γραμμάρια ανά κιλό. του σωματικού βάρους. Η αύξηση αυτή σήμαινε επίσης ότι αυξήθηκαν οι συνολικές ποσότητες θερμίδων που καταναλώθηκαν.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα αποτελέσματα της μελέτης αποκαλύπτουν ότι η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης δεν είχε καμία επίδραση στην ανάπτυξη των μυών. Δηλαδή, η αύξηση της άλυπης μυϊκής μάζας παρέμεινε η ίδια τόσο στην κανονική πρωτεϊνική ομάδα όσο και στην ομάδα υψηλών πρωτεϊνών.

Ωστόσο, τα άτομα που είχαν υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης κατέγραψαν υπερελάχιστη αύξηση του σωματικού λίπους. Αυτό έρχεται ως έκπληξη, επειδή η αυξημένη πρόσληψη πρωτεϊνών αύξησε επίσης την κατανάλωση θερμίδων τους κατά 400 θερμίδες σε σύγκριση με την άλλη ομάδα.

Και οι δύο ομάδες κατέγραψαν αυξημένα κέρδη αντοχής. Αν και η ομάδα που κατανάλωσε 2,3 γραμ. πρωτεΐνης ανά kg. του σωματικού βάρους κατέγραψαν ελαφρώς μεγαλύτερα κέρδη αντοχής, οι διαφορές αυτές ήταν τόσο μικρές ώστε δεν είχαν στατιστική αξία.

Και οι δύο ομάδες υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις με σκοπό να καθοριστεί εάν η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης είχε αρνητική επίδραση στην υγεία τους. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν ότι η αυξημένη πρόσληψη δεν ήταν επιβλαβής για τον οργανισμό.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει και πάλι ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο σωματικό λίπος. Αντιθέτως! Επιβεβαίωσε επίσης ότι η ημερήσια ποσότητα 1,5-2,0 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους είναι επαρκής για την επίτευξη κέρδους μυών και αντοχής και ότι δεν υπάρχει ανάγκη αύξησης αυτής της ποσότητας.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *