Καλοκαιρινή Επιτάχυνση (Μέρος 2ο)

Τα BCAA ή τα αμινοξέα διακλαδισμένης αλυσίδας αποτελούνται από λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη και συμπληρώνουν το 35% των αμινοξέων που υπάρχουν στους μύες. Σε αντίθεση με τα περισσότερα από τα άλλα αμινοξέα, τα BCAAs παρακάμπτουν τον ηπατικό μεταβολισμό (ήπαρ) και συμμετέχουν άμεσα στην μυϊκή εργασία, όπου χρησιμεύουν ως δότες αζώτου για τη σύνθεση άλλων σημαντικών αμινοξέων, όπως η γλουταμίνη και η αλανίνη.

Με αυτόν τον τρόπο συμμετέχουν άμεσα στις αντι-καταβολικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στους μυς. Ουσιαστικά λοιπόν δεν αναφερόμαστε στην επιτάχυνση της καύσης του λίπους, αλλά στην προσπάθεια διατήρησης της μυϊκής μάζας σε περίοδο δίαιτας, για αυξημένο μεταβολισμό.

Η χορήγηση των BCAA, συνεπώς, επιτρέπει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

  1.  Ταχύτερη ανάρρωση
  2. Ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Χρήση BCAA πριν από προπόνηση

  • Η λήψη των αμινοξέων διακλαδαμένης αλυσίδας πριν από μια προπόνηση πυροδοτεί την αντίδραση ορισμένων αναβολικών ορμονών, ιδιαίτερα της αυξητικής ορμόνης, της ινσουλίνης και της τεστοστερόνης.
  • Επιπλέον, τα BCAA εμποδίζουν την είσοδο της τρυπτοφάνης στον εγκέφαλο (αναφέρθηκε προηγουμένως), έτσι ώστε να έχουμε περισσότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας έντονης προπόνησης.

Χρήση BCAA στη μέση προπόνησης:

  •  Η λήψη BCAAs μπορεί να μειώσει την αποικοδόμηση πρωτεϊνών που εμφανίζεται στους σκελετικούς μύες κατά την έντονη άσκηση.
  • Για τους προαναφερθέντες λόγους, η χρήση του BCAA κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει ορισμένες από τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια πολύωρης προπόνησης.

Χρήση BCAA μετά από προπόνηση:

  • Να αποκατασταθούν τα ενεργειακά αποθέματα και να διευκολυνθεί η σύνθεση πρωτεϊνών, μειώνοντας έτσι τον καταβολισμό μετά την προπόνηση
  • Η ποσότητα λήψης έχει ως εξής, θα πρέπει να πάρετε 1g BCAA ανά 10χλγ σωματικής μάζας. Έτσι, ένα άτομο που ζυγίζει 100κιλά πρέπει να πάρει 10 γραμμάρια αμινοξέων διακλαδισμένης αλυσίδας, χωρισμένα σε τρία μέρη – πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνηση.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας 

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *