Από τη μεταπολίτευση και μετά υπάρχει ένα μεγάλο κύμα στο καλλιτεχνικό και πνευματικό κόσμο έναντι καθετί στρατιωτικό. Προωθούν το στρατό σαν κάτι μιαρό. Έτσι όλοι οι στρατιωτικοί είναι δολοφόνοι, πολεμοχαρείς και άξεστοι. Την ίδια στιγμή προωθούν και την άρνηση της στρατιωτικής θητείας όχι για λόγους συνείδησης αλλά για να μου κουραστούν τα καημένα ηρωοποιώντας τους αστράτευτους καλλιτέχνες.
Έτσι έχουμε φτάσει στο εξωφρενικό να χαρακτηρίζονται όλοι οι στρατιωτικοί και οι στρατεύσιμοι (αυτοί που καλούνται να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία) σαν φασίστες και πολεμοχαρείς ενώ η Ελληνική σημαία να καταντά κουρελόπανο ή να γελοιοποιείται στο βωμό της τηλεθέασης και του «καλλιτεχνικού» πνεύματος. Τουναντίον οι στρατιωτικοί γνωρίζουμε τι εστί πόλεμος. Μέσω των αποστολών σε εμπόλεμες περιοχές από το 1991 έως σήμερα έχουμε δει τα αποτελέσματα του πολέμου σε χώρες όπως Σομαλία, Βοσνία, Σερβία, ΠΓΔΜ, Γεωργία, Αφγανιστάν, Λιβύη κ.α. που αντιμετώπισαν πολέμους. Μόνο ένας ψυχοπαθής ή ένας βλάκας θα ήθελε ένα πόλεμο.
Γιατί να έχουμε στρατό;
Για τον απλό λόγο ότι πρέπει να μπορούμε να υπερασπίσουμε την ελευθερία μας. Βλέπετε το κακό είναι ότι ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει με το καλό τρόπο. Καταλαβαίνει μόνο με τη δύναμη. Δείτε στο δρόμο τους γνωστούς νταήδες που πουλάνε μαγκιά μόνο σε γυναίκες και μικρόσωμούς ή ηλικιωμένους άνδρες. Πότε όμως σε γυμνασμένους νέους, διότι ξέρουν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να τις φάνε. Το ίδιο ισχύει και στην διεθνή σκακιέρα. Όσο πιο καλό στρατό έχεις τόσο οι γείτονές σου δεν θα σε προκαλούν και δυστυχώς εμείς έχουμε πολύ κακή γειτονιά (Αλβανία, Τουρκία, ΠΓΔΜ).
Όμως στα πλαίσια της κουλτούρας κτυπάμε το στρατό και ηρωοποιούμε τον κάθε καλλιτέχνη που φοβάται να πάει στρατό για να μην κουραστεί. Έτσι είχαμε τα γελοία γεγονότα με την θητεία των κκ Σάκη Ρουβά και Χριστόφορου Παπακαλιάτη που στις ειδήσεις μας είχαν πρήξει με τις απόπειρες αυτοκτονίας του κυρίου Ρουβά και την κατάθλιψη του κυρίου Παπακαλιάτη. Ο κύριος Ρουβάς υπηρέτησε στα τεθωρακισμένα όποτε δηλαδή έμπαινε στο στρατόπεδο από τα κέντρα διασκεδάσεως ενώ ο κύριος Παπακαλιάτης υπηρέτησε Υλικού Πολέμου (δηλαδή μη μάχιμο σώμα) και υπηρέτησε σε Λαμία και Αττική. Ειλικρινά λυπάμαι, διότι την ίδια στιγμή άλλοι υπηρετούν σε αντίξοες συνθήκες σε ακριτικές με πενιχρά μέσα και χωρίς να παραπονιούνται. Έτσι θα ήθελα να αναφέρω 2 περιπτώσεις καλλιτεχνών που υπηρέτησαν την στρατιωτική τους θητεία και γνωρίζω λεπτομέρειες. Έτσι θα αναφέρω επιγραμματικά τις 2 αυτές περιπτώσεις:
• Στρατιώτης Εφοδιασμού Μεταφορών Μαζωνάκης Γεώργιος τραγουδιστής. Ο κύριος Μαζωνάκης υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο Σώμα Εφοδιασμού Μεταφορών και σύμφωνα με πολύ καλό μου φίλο που τον είχε υπό τις διαταγές του, ο κύριος Μαζωνάκης υπηρέτησε ευσυνείδητα, χωρίς να προκαλέσει κανένα.
• Στρατιώτης Πεζικού Σαμαράς Τρύφωνας. Ο γνωστός μας κομμωτής που πολλοί τον κοροϊδεύουν λόγω του ότι είναι ομοφυλόφιλος. Όμως ο Λοχαγός που είχε όταν υπηρετούσε στον Έβρο, είναι γνωστός μου. Ενώ ο κύριος Σαμαράς διακωμώδησε την προσφορά του στο στράτευμα η αλήθεια είναι διαφορετική. Ο κύριος Σαμαράς υπηρέτησε ευσυνείδητα και άνευ προβλημάτων σε μονάδα στο Έβρο την ίδια στιγμή που άλλοι «άνδρακλες» με μούσια κλαίνε όταν τους έρχεται το χαρτί να πάνε στο στρατό.
Γιατί οι 2 αυτοί γνωστοί celebrities δεν ήταν φάτσα κάρτα στις ειδήσεις όταν υπηρετούσαν; Μήπως ήταν μιλιταριστές, εθνοκάπηλοί, φασίστες, πολεμοχαρείς; Δεν νομίζω. Ήταν απλά ευσυνείδητοι Έλληνες και έπραξαν το χρέος τους και μπράβο τους.
Με βάση τους κκ Μαζωνάκη και Σαμαρά θα ήθελα να ρωτήσω πόσοι γνωρίζουν τους Έλληνες ηθοποιούς και ανθρώπους του πνεύματος που πολέμησαν το 1940 στην πρώτη γραμμή; Σίγουρα απειροελάχιστοι. Και όμως το σύνολο των ηθοποιών, τραγουδιστών, συγγραφέων, ζωγράφων κ.α. πολέμησαν στην πρώτη γραμμή. Γιατί; Γιατί πολέμησαν για την Ελλάδα και για την Ελευθερία που εμείς τόσο δεδομένη θεωρούμε. Έτσι θα ήθελα να αναφέρω χαρακτηριστικά κάποιες περιπτώσεις και κάποια ανδραγαθήματα κάποιων γνωστών μας, χωρίς να θέλω να παραμελήσω πολλούς άλλους που πολέμησαν.
• Έφεδρος Ανθυπολοχαγός Πεζικού Αλεπουδέλης Οδυσσέας, ο γνωστός νομπελίστας ποιητής Οδυσσέας Ελύτης. Πολέμησε στην Αλβανία μέχρι το Φεβρουάριο του 1941 όπου προσβλήθηκε από τύφο.
• Έφεδρος Λοχαγός Πεζικού Παπαγιαννόπουλος Διονύσιος ηθοποιός. Το 1940 κατατάχτηκε σαν έφεδρος ανθυπολοχαγός. Πολέμησε ηρωικά στην Αλβανία όπου προήχθει επ’ ανδραγαθεία σε υπολοχαγό και τιμήθηκε με 2 παράσημα ανδρείας. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμησε με τον Εθνικό Στρατό και προήχθη σε Λοχαγό.
• Στρατιώτης Πεζικού Θεοτοκάς Γεώργιος συγγραφέας που ζήτησε ρουσφέτι για να υπηρετήσει στην πρώτη γραμμή.
• Στρατιώτης Πεζικού Τερζάκης Άγγελος συγγραφέας- θεατρικός συγγραφέας
• Στρατιώτης Πεζικού Τουμπακάρης Γεώργιος τενόρος διεθνούς φήμης έπεσε ηρωικά μαχόμενος.
• Στρατιώτης Πεζικού Τσαρούχης Ιωάννης ζωγράφος
• Ανθυπολοχαγός Πεζικού Κωνσταντάρας Λάμπρος ηθοποιός. Τραυματίστηκε σοβαρά στο πνεύμονα και μεταφέρθηκε στο σταθμό Α’ Βοηθειών στην πλάτη του φίλου του Ανθυπολοχαγού Οδυσσέα Ελύτη. Παρά τις προτροπές των ιατρών να παραμείνει για νοσηλεία επέστρεψε στην Α’ γραμμή. Μέχρι το τέλος της ζωής του υπέφερε από αναπνευστικά προβλήματα λόγω του τραύματός του. Έλαβε παράσημο ανδρείας.
• Στρατιώτης Πυροβολικού Ασυρματιστής Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος ηθοποιός ο γνωστός μας Ντίνος Ηλιόπουλος
• Λοχίας Πυροβολικού Ζερβός Παντελής ηθοποιός
• Στρατιώτης υγειονομικού τραυματιοφορέας Σταυρίδης Νικόλαος, ηθοποιός
• Στρατιώτης Πεζικού Ρίζος Νικόλαος ηθοποιός
• Στρατιώτης Πεζικού Καλλέργης Λυκούργος ηθοποιός
• Έφεδρος Υπολοχαγός Πεζικού Κατράκης Εμμανουήλ ηθοποιός. Ο γνωστός Μάνος Κατράκης που λόγω πολιτικών πεποιθήσεων ήταν σε εξορία. Ζήτησε από τον Ιωάννη Μεταξά να επιστρατευτεί και να σταλεί στην Α’ Γραμμή. Πολέμησε ηρωικά στην Αλβανία όπου προήχθεί επ’ ανδραγαθεία στο βαθμό του Υπολοχαγού και εν συνεχεία πολέμησε σαν αντάρτης στις τάξεις του ΕΛΑΣ τον κατακτητή.
• Στρατιώτης Πεζικού Αυγείας Δημοσθένης ηθοποιός έπεσε ηρωικά στην Κορυτσά έχοντας λάβει παράσημο ανδραγαθείας.
• Στρατιώτης Μηχανικού Παπακυριακόπουλος Παναγιώτης ηθοποιός γνωστός με σαν Πάνος Ντόλης έπεσε ηρωικά στον Αυλώνα
• Στρατιώτης Πεζικού Εγγονόπουλος Νικόλαος συγγραφέας
• Στρατιώτης Πεζικού Βρεττάκος Νικηφόρος συγγραφέας
• Τέλος θα ήθελα να αναφέρω ένα μεγάλο φιλειρηνιστή που κατά την ταπεινή μου γνώμη αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μορφές της Ελλάδος: τον Έφεδρο Υπολοχαγό (Υγειονομικού Ιατρό) Λαμπράκη Γρηγόριο. Ο Γρηγόρης Λαμπράκης όταν ξέσπασε ο πόλεμος ήταν Αρχηγός τάξης στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών Πεζικού (ΣΕΑΠ), δηλαδή ήταν ο άριστος μεταξύ 800 περίπου σπουδαστών και ο σημαιοφόρος της Σχολής (όταν την σημαία ακόμα τη λάμβανε ο άριστος και όχι μέσω κλήρωσης του Λόττο). Επειδή ήταν ήδη ιατρός στάλθηκε το Νοέμβριο του 1940 στο μέτωπο όπου υπηρέτησε υπό αντίξοες συνθήκες σε κινητό χειρουργείο εκστρατείας. Την θέση του σαν Αρχηγός στην ΣΕΑΠ ανέλαβε ο Υποψήφιος Έφεδρος Αξιωματικός Μητσοτάκης Κωνσταντίνος μετέπειτα πρωθυπουργός. Ο Λαμπράκης αν και δεν κράτησε τουφέκι βοήθησε να σωθούν εκατοντάδες Έλληνες και Ιταλοί τραυματίες. Για τη δράση του προήχθη στο βαθμό του Υπολοχαγού και τιμήθηκε με παράσημα.
Όλοι οι παραπάνω καλλιτέχνες έτρεξαν από την πρώτη στιγμή να πολεμήσουν. Μήπως ήταν φασίστες και πολεμοχαρείς όπως θα τους χαρακτήριζαν τώρα; Αυτοί γιατί δεν έκαψαν τη Σημαία ή δεν το έπαιξαν ψυχοπαθείς όπως κάνουν τόσοι άλλοι (πχ κ Λάκης Λαζόπουλος) για να μην πάνε στο μέτωπο.
Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το παραμύθι που προσπαθούν να μας πλασάρουν τα ΜΜΕ ενάντια στο στρατό αλλά και ενάντια στην Ελλάδα. Προσπαθούν να μας προωθήσουν όχι την αρετή, τον ηρωισμό, την φιλοπατρεία και την προσφορά, αλλά κάθετι που υποβιβάζει την Ελλάδα. Το γιατί δεν το ξέρω.
Θα ήθελα να κλείσω το άρθρο με την τελευταία ευχή του Κύπριου ηθοποιού Σωτήρη Μουστάκα. Ο γνωστός μας κωμικός Σωτήρης Μουστάκας από την ηλικία των 15 ετών είχε δραστηριοποιηθεί στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ) του Γεώργιου Γρίβα Διγενή ενάντια στον Άγγλο κατακτητή. Ο Μουστάκας ανέπτυξε έντονη εθνική δράση με διάδοση προπαγανδιστικών φυλλαδίων, κατασκοπία των βρετανικών δυνάμεων, μεταφορά διαταγών του Διγενή κ.α. Για την δράση του φυλακίστηκε επι 9 μήνες από τους Βρετανούς ζώντας μέσα σε συνεχείς ξυλοδαρμούς, στερήσεις και προπηλακισμούς (καμία σχέση με τις «απάνθρωπες» συνθήκες που ζουν στη φυλακή οι «επαναστάτες» Νίκος Ρωμανός και Δημήτρης Κουφοντίνας). Έτσι αυτός Σωτήρης Μουστάκας πριν πεθάνει ζήτησε: «Πάνω από τον τάφο μου θέλω την ελληνική σημαία!»
Θ. Σ., Αξιωματικός Ειδικών Δυνάμεων



