Στο παρόν άρθρο θα ξεφύγουμε από το θέμα βία και αυτοάμυνα και θα ασχοληθούμε με ένα άλλο τομέα που είναι μέρος της ασφάλειας που δυστυχώς οι περισσότεροι το αμελούμε: ο τομέας της υγείας.
Αφορμή του άρθρου αυτού στάθηκε ο πρόσφατος χαμός ενός φίλου και συναδέρφου από το Krav Maga απο έμφραγμα στην ηλικία των 38 ετών. Δυστυχώς ο φίλος Χρήστος είχε βγει με φίλους και ένοιωθε ενοχλήσεις στο στήθος. Κανείς όμως δεν ειδοποίησε ασθενοφόρο ή σκέφτηκε να τον πάει στο νοσοκομείο. Μια ώρα αργότερα κάλεσαν ασθενοφόρο το οποίο άργησε 1,5 ώρα. Κατά την μεταφορά του στο νοσοκομείο εξέπνευσε. Ο χαμός του έριξε σε θλίψη όλη την οικογένεια της ομοσπονδίας IKMF διότι ήταν ένας εξαιρετικός άνθρωπος και χάθηκε τόσο άδικα. Τραγωδία
Έτσι με το παρόν άρθρο θα ήθελα να δούμε κάποια βασικά σημεία της όλης αυτής ιστορίας που σίγουρα πολλοί αναγνώστες θα ταυτιστούν και μακάρι στο μέλλον να μην χαθούν άλλες ζωές τόσο άδικα.
Θα επικεντρωθούμε σε 3 πράγματα:
- Ετήσιο προληπτικό ιατρικό έλεγχο. Ο Χρήστος ήταν αρκετά αθλητικός και ουδέποτε αντιμετώπισε στις προπονήσεις κάποιο πρόβλημα υγείας. Μάλιστα στις εξετάσεις που δίναμε για 4-5 ώρες συνεχόμενα και φτάναμε στα άκρα, δεν έδειξε να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Όμως το ανθρώπινο σώμα είτε λόγω της φυσικής φθοράς είτε λόγω δικών μας φθορών δημιουργεί κάποια προβλήματα τα οποία με τον καιρό γίνονται όλο και πιο σοβαρά και μπορούν να φτάσουν σε σημείο να κινδυνεύσει και η ζωή μας. Μάλιστα πολλοί από εμάς έχουν προβλήματα υγείας και δεν το γνωρίζουν. Σε μελέτες έχει βρεθεί ότι το 34% των ανθρώπων αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα με την καρδιά του και το 89% αυτών δεν το γνωρίζει. Όμως με την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουμε έχουμε την πολυτέλεια ενός ετησίου τσεκ απ; Ναι και αξίζει 1 φορά το χρόνο να κάνουμε μια γενική εξέταση αίματος, ούρων και να περάσουμε από παθολόγο και καρδιολόγο. Το κόστος θα είναι περί τα 200 ευρώ το μεγαλύτερο μέρος το καλύπτει το ασφαλιστικό ταμείο (ναι υπάρχουν και ανασφάλιστοι το γνωρίζω). Αλλά σκεφτείτε ότι αν δεν κάνουμε ελέγχους αποτελούμε μια κινητή βόμβα έτοιμη να εκραγεί, ειδικά αν λάβουμε υπόψιν το ανθυγιεινό τρόπο ζωής μας με κάπνισμα, αλκοόλ, fast food, καθιστική ζωή κ.α που επιβαρύνουν την υγεία μας. Έτσι όταν προκύψει το πρόβλημα θα είναι πλέον αρκετά αργά και η αντιμετώπιση θα είναι πολύ πιο δύσκολη και πιο πολυέξοδη. Έτσι έχουμε επιπλέον κόπο και έξοδα να αντιμετωπίσουμε κάτι που πολλές φορές να είναι κάτι το απλό. Μάλιστα πολλές χώρες όπως η Γερμανία εμμέσως επιβάλλουν τα τσεκ απ στους πολίτες. Έτσι αν κάποιος πολίτης κάνει ετήσιο τσεκ απ τότε σε περίπτωση νοσηλείας θα βρίσκεται σε πολύ καλά νοσοκομεία, με πλήρη ιατροφαρμακευτική κάλυψη και όλες τις ανέσεις. Σε αντίθεση αυτοί που δεν κάνουν τσεκ απ έχουν αντιμετώπιση της κακιάς ώρας και έχουν να πληρώσουν πολύ παραπάνω.
- Γνώσεις Α’ Βοηθειών. Στον Χρήστο κανείς δεν ήξερε Α’ Βοήθειες και δεν μπόρεσε να καταλάβει τα συμπτώματα ή να δράσει όταν έπρεπε. Καθημερινά σε όλη την Ευρώπη πολλοί συνάνθρωποί μας χάνουν την ζωή τους ή παθαίνουν μη αναστρέψιμες σωματικές βλάβες λόγω της έλλειψης γνώσεων Α’ Βοηθειών ή λόγω ημιμάθειας με αυτοσχεδιασμούς.. Στο πολιτικό πρωτόκολλο παροχής Α’ Βοηθειών αναφέρουμε στην σωστή διαδικασία διαλογής των θυμάτων και παροχής βασικών ενεργειών με σκοπό να σταθεροποιήσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, και να κρατήσουμε στη ζωή ένα θύμα μέχρι να έρθει η εξειδικευμένη βοήθεια, το γνωστό μας ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας). Όχι δεν γινόμαστε γιατροί για να τον σώσουμε αλλά μαθαίνουμε βασικά πράγματα. Μαθαίνουμε τι πρέπει να κάνουμε σε θύματα που υπέστησαν ένα καρδιολογικό επεισόδιο, ή ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένα ατύχημα (εντός οικίας, εργασίας ή και τροχαίο) με σκοπό να κρατήσουμε το θύμα σταθερό και όσο το δυνατόν να του δώσουμε μια ελπίδα να ζήσει και να αναρρώσει μέχρι να έρθει εξειδικευμένη βοήθεια. Η αμάθεια και ακόμα χειρότερα η ημιμάθεια έχει συνήθως τραγικό αποτέλεσμα. Έτσι για παράδειγμα τον Αύγουστο μια γυναίκα 37 ετών στη Λαμία πνίγηκε από μια μπουκιά και μέχρι να πάει στο νοσοκομείο (απόσταση 10 λεπτών από το σπίτι της) πέθανε. Με απλές γνώσεις Α’ Βοηθειών θα είχε σωθεί σύμφωνα με τους γιατρούς.
- Χρήση ασθενοφόρου. Στην περίπτωση του Χρήστου κάλεσαν ασθενοφόρου 1 ώρα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων και το ασθενοφόρο άργησε 1,5 ώρα. Έτσι επι 2,5 ώρες ο Χρήστος τυραννιόταν ενώ αν είχε φτάσει έγκαιρα στο νοσοκομείο θα είχε σωθεί. Ένα βασικό σημείο που πρέπει να γνωρίζουμε είναι το τηλέφωνο επικοινωνίας (166 για την Ελλάδα και 112 για όλη την Ευρωπαική Ένωση) κάτι που δυστυχώς όσο και αν σας φαίνεται παράξενο το 45% των Ελλήνων δεν γνωρίζει. Δυστυχώς σε μελέτη στην Ελλάδα βλέπουμε ότι πολλοί αναφέρουν ότι το ασθενοφόρο αργεί. Γιατί αργεί; Υπάρχουν 4 περιπτώσεις:
- Έλλειψη μέσων που είναι υπαίτια η πολιτεία. Η κρίση έχει μειώσει αρκετά τον στόλο των οχημάτων του ΕΚΑΒ όπου βάση παλαιότερης αναφοράς συνδικαλιστών υπάρχουν 16 ασθενοφόρα για όλη τη Δυτική Αττική αντί για τα προβλεπόμενα 45. Άρα φυσικό είναι να μην μπορούν να είναι παντού. Βέβαια φταίει η πολιτεία και ντροπή να αφήνει στον 21ο αιώνα τον πολίτη χωρίς την προστασία. Αλλά φταίμε και εμείς. Είδα διαδηλώσεις για 1002 αηδίες αλλά καμία συγκέντρωση ή διαμαρτυρία για την έλλειψη ιατρών και ασθενοφόρων.
- Κανείς δεν ενημέρωσε το 166. Δυστυχώς στο 70% των ατυχημάτων στην Ελλάδα κανείς δεν κάνει το κόπο να ενημερώσει. Μάλιστα έχω τύχει σε τροχαία και όλοι με διαβεβαίωναν ότι είχαν ενημερώσει αστυνομία και ΕΚΑΒ. Καλού κακού πάντα παίρνω και εγώ τηλέφωνο και έχω δει ότι από τα 7 τροχαία που έχω παραβρεθεί στα 6 το κέντρο ΔΕΝ είχε ενημερωθεί! Βέβαια υπάρχει και η ηλίθια ιδέα στον Έλληνα ότι «θα μπλέξω αν θα ενημερώσω». Έτσι αν τα άτομα δίπλα στο Χρήστο είχαν ενημερώσει έγκαιρα, ο Χρήστος θα είχε επιβιώσει.
- Τηλεφωνούμε στο ΕΚΑΒ και δεν λέμε που είμαστε. Νομίζετε ότι σας κάνω πλάκα, αλλά αν δείτε μελέτη του ΕΚΑΒ θα δείτε το ένα 80% των περιπτώσεων η κλήση είναι κάπως έτσι «Ναι 166 ο πατέρας μου λιποθύμησε και δεν αναπνέει ελάτε γρήγορα» και κλείνει τη γραμμή. Πού να έρθει το ασθενοφόρο; Έτσι το πρώτο πράγμα που μαθαίνουμε είναι να δίδουμε όλα τα στοιχεία στο ΕΚΑΒ που περιλαμβάνουν:
- Ακριβή διεύθυνση
- Το δικό μας νούμερο τηλεφώνου
- Ενημερώνουμε τι συμβάν έγινε
- Ενημερώνουμε για την κατάσταση του θύματος
Την στιγμή που εμείς ενημερώνουμε νομίζουμε ότι στην άλλη άκρη ο τηλεφωνητής βαριέται που ζει. Λάθος ο τηλεφωνητής ήδη ενημερώνει τη πλησιέστερη μονάδα του ΕΚΑΒ αλλά και βάση της κατάστασης του θύματος αναφέρει στη μονάδα του ΕΚΑΒ σε ποιο νοσοκομείο να μεταφέρει το θύμα και ενημερώνει και το νοσοκομείο σε περίπτωση που απαιτείται άμεσο χειρουργείο.
- Τέταρτη αιτία είναι ο νεοελληνισμός που τα γράφει όλα στα παλιά του υποδήματα. Έτσι για παράδειγμα κλείνουμε την λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ) για να πάμε πιο γρήγορα στο προορισμό μας, με αποτέλεσμα το ασθενοφόρο να κάνει και ώρες να φτάσει στο συμβάν. Τι να μην εκμεταλλευτούμε την άλλη μια λωρίδα; Αφού βιάζομαι να δω τη Eurovision. Πόσοι το κάνουν; Ρίξτε μια ματιά στις εθνικές οδούς. Επίσης βλέπουμε το ασθενοφόρο να τρέχει με φάρο και σειρήνες και εμείς δεν του δίνουμε προτεραιότητα για να μην αργήσουμε. Άλλοι πιο έξυπνοι κολλάνε πίσω από το ασθενοφόρο να κερδίσουν λίγο χρόνο. Τραγικό. Βέβαια η νέα γενιά δείχνει να είναι πιο ευαισθητοποιημένη σε αυτά τα θέματα από τους παλαιότερους αλλά είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με τον μέσο Ευρωπαίο σε αυτό το κομμάτι που είναι πραγματικά αποτελέσματα έλλειψης πολιτισμού και παιδείας και πρέπει να ντρεπόμαστε και πρέπει να το αλλάξουμε ΠΡΟΧΘΕΣ.
Άρα άμα αναλογιστούμε τα παραπάνω θα δούμε τις ευθύνες μας και τις υποχρεώσεις μας που πρέπει να κάνουμε προκειμένου να βοηθήσουμε πραγματικά κάποιον συνάνθρωπό μας που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Η βοήθεια αυτή μπορεί να σώσει μια ζωή.
Έτσι θα συνιστούσα σε όλους :
- Να κάνετε κάθε χρόνο ιατρικό έλεγχο. Αφήστε τις δικαιολογίες. Πιθανόν να σας σώσει τη ζωή αυτό. Μην το αμελείτε.
- Να μάθετε παροχή Α’ Βοηθειών. Τα μαθήματα Α’ Βοηθειών πραγματοποιούνται από διεθνούς φήμης φορείς με πιστοποίηση και συνήθως διαρκούν 2 ημέρες και με κόστος €100- €200. Πιστέψτε με αξίζουν τα λεφτά τους διότι μαθαίνουμε να σώζουμε ζωές και όχι μόνο ξένους αλλά πιθανόν και δικά μας πρόσωπα. Προσωπικά με γνώσεις που έχω πάρει από εκπαιδεύσεις Α’ Βοηθειών έσωσα μια φορά τη γιαγιά μου από βέβαιο θάνατο. ‘Αρα μην λέτε ότι δεν μπορεί να τύχει σε εσάς διότι μπορεί να τύχει στα συγγενικά σας πρόσωπα.
- Να μάθετε να καλείτε το ΕΚΑΒ δίχως τύψεις σε σοβαρά περιστατικά και να αναφέρετε καθαρά το που είστε και τι ακριβώς συνέβη με το θύμα. Σε περίπτωση καθυστέρησης του ασθενοφόρου ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΣΥΝΕΝΌΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΕΚΑΒ μεταφέρετε το θύμα στο νοσοκομείο.
- Αντιδράστε και διαμαρτυρηθείτε για την έλλειψη ασθενοφόρων από την πολιτεία. Στις επόμενες εκλογές τόσο για ΟΤΑ όσο και πολιτικές φέρτε το θέμα σε άμεση προτεραιότητα. Όχι μόνο να διαμαρτυρόμαστε για βλακείες.
- Μην κλείνετε την Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης. Μπορεί ένας άνθρωπος να αργήσει να φτάσει στο νοσοκομείο και να πεθάνει. Ας αργήσεις εσύ 5-10 λεπτά, δεν κρέμεται η ζωή σου. Σκέψου ότι αν δεν το εφαρμόσεις εσύ αύριο μεθαύριο ίσως το θύμα στο ασθενοφόρο να είσαι εσύ ή κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο.
Θα παρακαλούσα όλους τους αναγνώστες να αναλογιστούν τα παραπάνω και ας μην χάσουμε άλλους ανθρώπους τόσο άδικα.
Θοδωρής Δ. Σαράφης
Εκπαιδευτής Krav Maga
International Krav Maga Federation



