Συζητώντας για τα ζωάκια

      No Comments on Συζητώντας για τα ζωάκια

Σαν SmashPoint δεν θα μπορούσαμε να μην αναλύσουμε το θέμα των ζώων και της σωστής φροντίδας τους με ένα κτηνίατρο. Έτσι είχε την χαρά ο φίλος και πολλές φορές guest editor μας, Θόδωρος Σαράφης να συνομιλήσει με τον κτηνίατρο, κ. Αντώνη Dane Οικονόμου και να του κάνει ερωτήσεις που αφορούν τα αγαπημένα μας ζωάκια.

  1. Κάθε πότε θα πρέπει να εμβολιάζετε ένα ζώο;

Τα κατοικίδια ζώα, βάση νομοθεσίας, θα πρέπει να εμβολιάζονται με το εμβόλιο κατά της λύσσας μια φορά τον χρόνο. Φυσικά υπάρχουν και εμβόλια που προστατεύουν από πολλούς διαφορετικούς ιούς αλλά και παράσιτα όπως είναι η Leishmania . Η συχνότητα που γίνονται αυτοί οι εμβολιασμοί προκύπτει ύστερα από κουβέντα που γίνεται με τον ιδιοκτήτη σχετικά με τον τρόπο ζωής του ζώου , το περιβάλλον στο οποίο ζει και τον αριθμό των ζώων με τα οποία ζει. Έτσι το κάθε ζώο μπορεί να έχει το δικό του εμβολιαστικό πρόγραμμα.

  1. Γιατί στην Ελλάδα έχουμε τόσα αδέσποτα ζώα σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ? Οι δήμοι τι κάνουν; Στην Τουρκία για παράδειγμα υπάρχουν πάρκα για τα αδέσποτα, φαγητό και στέγη για τα αδέσποτα

Στην Ελλάδα έχει ψηφιστεί νόμος με βάση τον οποίο όλα τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα θα πρέπει να στειρώνονται και να τοποθετείται τσιπ. Αυτό όμως πολλοί ιδιοκτήτες δεν το τηρούν με αποτέλεσμα να έχουμε ανεξέλεγκτες γέννες και εγκαταλείψεις ζώων χωρίς να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες τους. Αυτοί είναι οι δύο κύριοι λόγοι για την ύπαρξη αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα. Οι δήμοι ακόμα και να ήθελαν δεν μπορούν να βοηθήσουν όσο δεν τηρείται η νομοθεσία.

  1. Βλέπουμε πολλούς να υιοθετούν ζώα και μετά για διαφόρους λόγους τα αφήνουν. Επίσης το τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί τα κρούσματα κακομεταχείρησης των ζώων. Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου στις ΗΠΑ υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια αστυνομία ζώων. Πρόσφατα έγινε εκπαίδευση στελεχών της αστυνομίας με στελέχη διαφόρων αμερικάνικών αστυνομιών για το θέμα ασφάλειας ζώων. Υπάρχει σχέδιο δημιουργίας αστυνομίας ζώων; Υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο;

Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο για την ύπαρξη αστυνομίας ζώων. Στην Ελλάδα είμαστε πολύ πίσω όσον αφορά την παιδεία μας απέναντι στα ζώα. Γι’ αυτό το λόγο ξεκίνησε να γίνεται κάποια εκπαίδευση της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την νομοθεσία που ισχύει για τα ζώα συντροφιάς. Οι κακοποιήσεις των ζώων είναι αμέτρητες. Υπάρχει έλλειψη ενημέρωσης των παιδιών σχετικά με την συμβίωση με ένα κατοικίδιο ζώο. Οι άνθρωποι παίρνουν ένα ζώο στην αρχή επειδή είναι ¨γλυκούλι¨ και μετά , όταν βλέπουν πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη, τα κακοποιούν και τα παρατάνε παραμένοντας ατιμώρητοι για τις πράξεις αυτές.

  1. Το μεγάλο δίλημμα πολλών είναι : Υιοθεσία ή αγορά ζώου; Θα θέλαμε την άποψή σας και γιατί. Επίσης ποιες είναι οι υποχρεώσεις του ιδιοκτήτη;

Κατά την γνώμη μου, ακριβώς επειδή υπάρχει το πρόβλημα των υπεράριθμων αδέσποτων στην Ελλάδα, θα πρέπει να υιοθετούνται ζωάκια και όχι να αγοράζονται από εκτροφές. Οι υιοθεσίες αυτές θα πρέπει να γίνονται με συμβόλαια υιοθεσίας με τα οποία θα διασφαλίζεται η ευζωία των ζώων, όπως επίσης να υποχρεώνονται οι νέοι ιδιοκτήτες να στειρώνουν και να τσιπάρουν τα κατοικίδια τους.

  1. Ποια είναι τα προτερήματα να έχει κάποιος ένα ζωάκι;

Τα ζώα και ιδιαίτερα οι σκύλοι, προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους σε οποιονδήποτε χωρίς να ζητάνε κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Είτε αυτός είναι εγκληματίας, είτε είναι άστεγος και μυρίζει άσχημα, είτε είναι ηλικιωμένος , είτε είναι έγχρωμος , δεν αντιλαμβάνονται την έννοια του ρατσισμού και μας διδάσκουν έννοιες όπως είναι η συντροφικότητα, η ανιδιοτελής αγάπη, η εμπιστοσύνη, η πίστη, το κουράγιο, η αφοσίωση, η γενναιότητα, η κοινονικότητα και πάρα πολλά άλλα. Για τον λόγο αυτό οι σκύλοι χρησιμοποιούνται για την ψυχολογική υποστήριξη πολλών ανθρώπων που το έχουν ανάγκη. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους βρίσκονται σήμερα στην φυλακή και συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα με μεγάλη επιτυχία. Τέλος, είναι γνωστό πως οι σκύλοι έχουν ανεπτυγμένες πολλές από τις αισθήσεις τους όπως είναι η όσφρηση και η ακοή και γι’ αυτό χρησιμοποιούνται από τις ομάδες διάσωσης και από την πυροσβεστική. Επίσης στο τομέα ρατσισμού, συντροφικότητας, αγάπης κα. είναι ιδανικά τα ζώα να διδάξουν στα παιδιά αυτές τις βασικές αρχές ανθρωπισμού άρα τα ζώα είναι απαραίτητα για τα παιδιά

  1. Κάποια ζώα και ειδικά σκυλιά έχουν τη φήμη των αγρίων και επιθετικών πχ ροντβαιλερ, ντοπερμαν, πιτ μπουλ κ.α. Ισχύει ότι γεννιούνται με δολοφονικά ένστικτα ή δημιουργούνται. και Τι συμπεριφορές τείνουν να έχουν τα αδέσποτα?

Υπάρχει ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό σκύλων ανεξαρτήτου φυλής τα οποία μπορεί να γεννηθούν επιθετικά και να είναι πάρα πολύ δύσκολο να συμβιώσουν με άλλους ανθρώπους και ζώα ακόμα και αν εκπαιδευτούν. Το ποσοστό αυτό είναι πραγματικά πάρα πολύ μικρό και οφείλεται σε γονιδιακούς παράγοντες. Από την άλλη πλευρά, όλες οι φυλές των σκύλων, εάν μεγαλώσουν από κουτάβια με αγάπη, σωστή μεταχείριση και καθόλου βία, τότε οι σκύλοι αυτοί γίνονται μέλη της οικογένειας και δεν είναι καθόλου επιθετικοί.

  1. Βγήκε νέος νόμος όπου αν υιοθετήσεις ένα σκύλο πρέπει να τον στειρώσεις αλλιώς θα πληρώσεις ένα πρόστιμο μεγάλου ποσού; Είστε υπερ ή κατά; Διαπιστώσατε καμιά διαφορά (πχ μείωση του ενδιαφέροντος αυτών που ήθελαν σκύλο).

Σχετικά με το νέο νομοσχέδιο το οποίο είναι υπό διαβούλευση προσπαθούν να υποχρεώσουν με πρόστιμο τους ιδιοκτήτες των ζώων συντροφιάς να στειρώνουν τα ζώα τους. Επίσης, οι κτηνίατροι θα τιμωρούνται με υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση που περιθάλπουν ζώα που ασθενούν αλλά δεν έχουν τσιπαριστεί από τους ιδιοκτήτες τους. Αυτά είναι εντελώς παράλογα πράγματα και δεν έχουν βοηθήσει ποτέ στην καταπολέμηση του προβλήματος. Η πιο σωστή αντιμετώπιση, είναι η ενημέρωση του ιδιοκτήτη και όχι η τιμωρία του. Θα πρέπει να παίζονται διαφημιστικά σποτ καθημερινά στην τηλεόραση όλες τις ώρες της ημέρας, να κυκλοφορήσουν ενημερωτικά φυλλάδια και να γίνουν πάρα πολλές ημερίδες από κτηνιάτρους σε σχολεία, δήμους, εκδηλώσεις, οπουδήποτε, προκειμένου να αποκτήσει ο Έλληνας την παιδεία που χρειάζεται . Μόνο τότε θα σταματήσουμε να έχουμε αδέσποτα ζώα, μόνο τότε θα πάψουν να κακοποιούνται τα ζώα. Μόνο με σωστή και συνεχή ενημέρωση.  Όσα καταφύγια ζώων και αν φτιαχτούν, εάν δεν υπάρξει η σωστή ενημέρωση των πολιτών τότε απλά θα γεμίζουμε τα καταφύγια με αδέσποτα ζώα.

  1. Τέλος το καλοκαίρι πολλά ζωάκια υποφέρουν λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Τι θα συμβουλεύατε τον κόσμο να κάνει για να τα βοηθήσει;

Το καλοκαίρι στην Ελλάδα αναπτύσσονται πολύ υψηλές θερμοκρασίες και θέλει μεγάλη προσοχή. Πρέπει να έχουμε πάντα μπολ και νερό μαζί μας και να δίνουμε στον σκύλο μας να πίνει. Αν είμαστε στην θάλασσα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε βρει μια καλή σκιά για εμάς και τον σκύλο μας.Να έχουμε υπόψιν μας ότι ο σκύλος μας δεν φοράει παπούτσια όπως εμείς και η άμμος ή η άσφαλτος καίνε πάρα πολύ, σε βαθμό που μπορεί να προκληθεί σοβαρό έγκαυμα στις πατούσες του σκύλου μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να τον παίρνουμε αγκαλιά μέχρι να διασχίσουμε όλη την αμμουδιά και να τον αφήσουμε πάλι στο νερό της θάλασσας. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να μένουν οι σκύλοι μας σε κλειστό αυτοκίνητο , ακόμα κι αν έχουμε μια δουλειά λίγων δευτερολέπτων! Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στο αυτοκίνητο είναι θανατηφόρες! Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι βραχυκεφαλικές φυλές όπως είναι τα Παγκ, τα Γαλλίκα μπουλντογκ, τα μποξερ, τα σιχ τζου και άλλες τα οποία έχουν πολύ κακό αναπνευστικό σύστημα εκ γενετής . Σε περίπτωση που παρουσιάζουν λιποθυμικά επεισόδια ή μελανιάζει η γλώσσα τους, θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεσή τους σε υψηλές θερμοκρασίες και να παραμένουν σε χώρους με φυσιολογική θερμοκρασία.

Ευχαριστούμε τον κτηνίατρο, Κύριο Αντώνιο Dane Οικονόμου για την συνέντευξη και τις πολύτιμες συμβουλές του.

Περισσότερες πληροφορίες για τον Κύριο Οικονόμου μπορείτε να βρείτε:

Στο Ιατρείο του:

Ιατρείο Μικρών Ζώων Γαλατσίου

Καραολή και Δημητρίου 8

2102931890

Και στην σελίδα του στο Facebook: https://www.facebook.com/galatsivet/ 

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *