Λίγο πολύ όλοι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό είτε ερασιτεχνικά είτε επαγγελματικά κάποια στιγμή τραυματίζονται. Ένα τραύμα έχει τρείς φάσεις επούλωσης. Το στάδιο της φλεγμονής το στάδιο του πολλαπλασιασμού και τέλος το στάδιο ανακατασκευής. Σε αυτό το άρθρο δεν πρόκειται να μπω σε λεπτομέρειες για αυτά τα στάδια γι’ αυτό και τα αναφέρω μόνο επιγραμματικά.
Το σώμα μας είναι μία μηχανή και χρειάζεται από εμάς να του δώσουμε τα κατάλληλα καύσιμα για να λειτουργεί καλύτερα. Υπάρχουν τροφές οι οποίες βοηθούν αισθητά στην μείωση του χρόνου ενός τραύματος. Δυστυχώς δεν γίνεται να τρώμε πίτσες και πιτόγυρα και να περιμένουμε να γίνουμε περδίκι στο άψε σβήσε.
Ο οργανισμός μας σε αυτήν την περίπτωση έχει αυξημένη ανάγκη σε ω-3 λιπαρά οξέα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ψευδαργύρου, βιταμίνες Α, C όπως και Ε.
Ω-3 περιέχουν: καρύδια, ελαιόλαδο, μαργαρίνη, σαρδέλες, ταχίνι, γαρίδες, σολομός, φιστίκια Αιγίνης, κάσιους, κάστανα, φασόλια μαυρομάτικα και λευκά και τέλος το σουσάμι
Βιταμίνες συμπλέγματος Β περιέχουν: μοσχάρι, συκώτι, βρόμη, δημητριακά ολικής και σικάλεως, σουσάμι, τόνος, αγελαδινό γάλα, αμύγδαλα, σπανάκι και φακές
Ψευδάργυρο περιέχουν: σουσάμι, παϊδάκια, συκώτι και ξηροί καρποί
Βιταμίνη Α περιέχουν: καρότα ωμά, βρόμη, συκώτι, λάχανο, παντζάρια, μπρόκολο και τυρί
Βιταμίνη C περιέχουν: ακτινίδια, πιπεριά, λεμόνια, ηλιόσποροι, πορτοκάλια, κουνουπίδι, ντομάτα σκόρδο, παντζάρια, μπρόκολο και σπανάκι
Βιταμίνη Ε περιέχουν: ελαιόλαδο, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, φιστίκια, σαρδέλες σε ελαιόλαδο, ταχίνι, καρύδια και σουσάμι
Βέβαια δεν περιέχουν μόνο αυτές οι τροφές τις ζητούμενες βιταμίνες απλά αναφέρω επιγραμματικά ορισμένες που είναι πιο πλούσιες. Πρέπει να σεβόμαστε το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά και να μας ανταμείβει. Ωραία και η ανθυγιεινή διατροφή δε το κρύβω και εγώ προσωπικά είμαι φαν αλλά πάντα με μέτρο!
Μελιγκώνη Άρτεμις