Σύννεφα των άκρων

Σύννεφα των άκρων

      No Comments on Σύννεφα των άκρων

Η οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων δεν έχει επίδραση μόνο στα οικονομικά των χωρών, αλλά και στην πολιτική σκηνή τους. Κάτι απόλυτα το φυσιολογικό καθώς ο λαός , ταλαιπωρημένος από τα “χτυπήματα” που έχει δεχτεί σε μισθούς , συντάξεις ή ακόμη χειρότερα όταν δεν βρίσκει εργασία, καταφεύγει στους ανθρώπους που του υπόσχονται τερματισμό αυτής της κατάστασης. Οι “καλύτεροι” σε αυτού του είδους τις υποσχέσεις είναι  άνθρωποι που με τον λαϊκίστικό λόγο τους  μιλούν  : περί εξάλειψη της κρίσης με επίκεντρο την χώρα τους , για ανωτερότητα του λαού τους σε σχέση με τους άλλους λαούς καθώς και ότι οι “κακοί” ξένοι είναι υπαίτιοι για την άσχημη κατάσταση που βιώνει η εκάστοτε χώρα. Θα ρωτήσει κανείς αν αυτοί οι άνθρωποι – πολιτικοί έχουν απήχησή και σε τι ποσοστό ; Δυστυχώς η απάντηση είναι θετική και αυτοί οι άνθρωποι έχουν μεγάλη απήχηση και δυστυχώς όχι μόνο σε χώρες με μεγάλα προβλήματα αλλά σε όλο το κόσμο.

Το ποιο κοντινό παράδειγμα έρχεται από τις πρόσφατες εκλογές στην Ολλανδία, μια Ευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την οικονομική κρίση των τελευταίων ετών , ωστόσο το κλίμα φόβου που υπάρχει για επιδείνωση της κατάστασης καθώς και η ξενοφοβία που έχει δημιουργηθεί λόγω των μεγάλων κυμάτων μετανάστευσης από την Ανατολή , οδήγησε το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα για την Ελευθερία (PVV) του Γκερτ Βίλντερς στην δεύτερη θέση στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο .

Παρόμοια κατάσταση υφίσταται και στην Γερμανία, κάτι που φάνηκε από τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στα ομοσπονδιακά κρατίδια οι οποίες έδειξαν την μεγάλη άνοδο του ΑfD (Εναλλακτική για την Γερμανία). Tο ΑfD είναι και αυτό ένα ακροδεξιό, ευρωσκεπτικιστικό κόμμα που μπορεί να μην αποτελεί έναν μεγάλο πόλο έλξης των Γερμανών ψηφοφόρων, αλλά σίγουρα έχει αποκτήσει μια ικανοποιητική δυναμική (βγήκε δεύτερο στις ομοσπονδιακές εκλογές, στο κρατίδιο από όπου προέρχεται η Γερμανίδα Καγκελάριος και σε άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια έλαβε επίσης δεύτερη αλλά και τρίτη θέση).

Τελευταία αλλά καθόλου ευτυχής είναι και η κατάσταση σε σχέση με την ακραία ρητορική στην χώρα μας και συγκεκριμένα από το 2012 με την εκλογή της Χρυσής Αυγής, του δικού μας ακροδεξιού κόμματος. Η Χρυσή Αυγή εισήλθε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο κυρίως ως αποτέλεσμα της αγανάκτησης του λαού αλλά μετά από 5 χρόνια βλέπουμε ότι έχει εδραιωθεί ως το 3ο ισχυρότερο κόμμα στην Ελλάδα, κάτι που δεδομένων των συνθηκών που υφίσταται η χώρα μας δεν πρόκειται να αλλάξει εύκολα.

Κλείνοντας αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι το εξής: τα «μεγάλα» λόγια και οι κατηγορίες προς τους άλλους είναι εύκολες και ιδιαίτερα όταν εκφράζονται από έναν δυναμικό λόγο, που προσελκύει τη προσοχή του κόσμου, αλλά ας μην ξεχνάμε πως όσο εύκολα μπορούμε να κατηγορήσουμε μια συγκεκριμένη ομάδα ατόμων , όπως μετανάστες και αλλοδαπούς τόσο εύκολα μπορούμε να αποτελέσουμε εμείς το αντικείμενο επίθεσης αυτών των ατόμων. Οπότε μεγάλη προσοχή έχω να πω στην κρίσιμη ώρα των εκλογών

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *