Η Πολιτική Διαχείριση μιας Κρίσης

Σίγουρα πέρα από το περίφημο σκάνδαλο Novartis, η πολιτική ζωή της χώρας μας αυτή την περίοδο έχει και να ασχοληθεί με ακόμη ένα φλέγον ζήτημα που δεν είναι άλλο από την “επιθετική” πολιτική της Τουρκίας. Μιας Τουρκίας με ρητορείες απειλών και προκλήσεων προς την χώρα μας, με κερασάκι στην τούρτα τον εμβολισμό του σκάφους του Ελληνικού Λιμενικού “Γαύδος” από μια τουρκική ακταιωρό, πριν λίγες μέρες, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα. Με αφορμή αυτό το γεγονός πολλές συζητήσεις έχουν ανοίξει για αδυναμία της κυβέρνησης να απαντήσει στα ίσια στην Άγκυρα, να αποκτήσουμε μια πιο επιθετική πολιτική προς τους Τούρκους ή ακόμη και πως έπρεπε να ανοίξουμε πυρ εναντίον του Τουρκικού πλοίου αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.

Το πολιτικό παρασκήνιο και το πως πρέπει να διαχειρίζεται μια τέτοια κρίση είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα και στην εν λόγω περίπτωση η κυβέρνηση είχε να υπολογίσει:

1. Tην απρόβλεπτη και επικίνδυνη πολιτική Ερντογάν που δεν θα γνώριζε ποια θα ήταν η αντίδραση της σε περίπτωση μιας απάντησης με το ίδιο νόμισμα από εμάς.

2. Την αντίδραση και πολιτική συμπεριφορά των εταίρων μας τόσο εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και εντός Ν.Α.Τ.Ο. κάτι επίσης δύσκολο στην πρόβλεψη καθώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ασφάλεια την ατζέντα των υπόλοιπων χωρών.

3. Το ενδεχόμενο ξεσπάσματος σύρραξης και την ασφάλεια και την ετοιμότητα της χώρας για κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο.

Σίγουρα δεν είναι λίγα τα παραπάνω και σίγουρα δεν μπορείς να πάρεις μια απόφαση τέτοια εν θερμώ, οπότε παρά την προσωπική μου άποψη για το ποια κίνηση πολιτική θα μου άρεσε περισσότερο,  θεωρώ πως η κυβέρνηση έπραξε αρκετά καλά, με ψυχραιμία αλλά και με υψηλούς τόνους στις δηλώσεις της, για να δηλώσει παρών και έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική μας κυριαρχία.

Φτάνει αυτό όμως; Όχι πιστεύω και θεωρώ πως η καλύτερη τακτική θα ήταν να ασκηθεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση από την Ελληνική πλευρά, τόσο προς την Ε.Ε. για πολιτική αποξένωση και εμπάργκο προς την Τουρκία (κακά τα ψέματα όσο και να μην το θέλουν, οι γείτονες μας  βασίζουν πολύ την οικονομίας τους στην Ευρωπαϊκή αγορά) όσο και ως προς τα κράτη – μέλη της Βορειατλαντικής Συμμαχίας για την προκλητική και ανισόρροπη συμπεριφορά της επίσης μέλους του Ν.Α.Τ.Ο. Τουρκίας φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να ζητήσουμε να παρθούν μέτρα εναντίον της.

Σίγουρα δεν είναι μια απλή κατάσταση, και σίγουρα θεωρώ πως όποιος προσβάλει και απειλή την Εθνική μας Κυριαρχία πρέπει να καταλάβει με τον σκληρό τρόπο πως καλά θα κάνει να μαζευτεί, αλλά πέρα από το θυμικό τέτοιες καταστάσεις χρειάζονται πολιτικούς χειρισμούς που θα στρέψουν το παιχνίδι στην δική σου πλευρά, και αυτό δεν γίνεται ούτε με ακραίες αποφάσεις αλλά σίγουρα και όχι με νωχελικές και δειλές πολιτικές κινήσεις.

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *