Επιταγές των Καιρών

      No Comments on Επιταγές των Καιρών

Η καταμέτρηση ακόμη συνεχίζεται, όμως πρέπει να σας αναφέρω πως τα αποτελέσματα που έχουμε λίγο πολύ, όλοι έχουμε παρακολουθήσει μόνο αδιάφορους δεν πρέπει να μας βρίσκουν, αλλά να μας δημιουργήσουν έντονες σκέψεις και προβληματισμούς.

Γιατί όμως τόσο έντονη ανάλυση για μια τυπική εκλογική διαδικασία; Γιατί είναι μια μικρογραφία της ψυχολογίας του κόσμου και της τάσης που επικρατεί στην κοινωνία. Για να εξηγήσω καλύτερα το εν λόγω θέμα όμως θα πρέπει να κάνω μια μικρή ιστορική αναδρομή.

Πάμε στο έτος 1974, η Ελλάδα πραγματοποιεί τις πρώτες ελεύθερες βουλευτικές εκλογές, με καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Μια νίκη που οφειλόταν στους λίγους μήνες της διακυβέρνησης του μετά την κατάρρευση της Χούντας; Όχι αλλά στο κλίμα φόβου των Ελλήνων, ενός κλίματος που άκουγε στην φράση “Καραμανλής ή Τανκς”. Άρα μιλάμε για ικανότητα ή συγκυρίες;

Aκολουθεί μια μακρά περίοδος νίκης του ΠΑΣΟΚ, λόγω σωστής διακυβέρνησης και “σοσιαλιστικών” απόψεων; Όχι αλλά λόγο ενός κλίματος ευφορίας και παροχών που χτύπησε κατευθείαν την καρδιά του Έλληνα ψηφοφόρου, ανεξάρτητα αν οι επόμενες γενιές, οι δικές μας οι γενιές θα πλήρωναν με τρία μνημόνια τα “δώρα” του σοσιαλισμού.

Ερχόμαστε στο τώρα, στις συνεχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις που βιώσαμε από το 2012 έως σήμερα, πάντα με γνώμονα των κομμάτων όχι τις ανάγκες του λαού και το πρόγραμμα που θα ωθήσει την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες, αλλά αυτά στην εξουσία. Πάντα μια εναλλαγή προκειμένου λοιπόν η διάθεση του κόσμου να οδηγήσει στην νίκη.

Ποια όμως ήταν η διαφορά των τωρινών εκλογών; H τόσο σημαντική; Δύο καίρια σημεία. Πρώτον ο κόσμος παρά τις παροχές, παρά τις θέσεις δεν συγχωρεί και δεν δέχεται ένα πράγμα: την αλαζονεία. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έκανε το μοιραίο λάθος, παρά την πορεία του να υποτιμά μέχρι τέλους τον λαό και η κάλπη το έδειξε. Μπορείς να πεις ψέμματα, να αλλάξεις πολιτική, αλλά όταν έχεις τόση σιγουριά και έπαρση, η ήττα καιροφυλακτεί και ο κόσμος θα σε στείλει στην λήθη, γιατί ξεχνάς ότι αυτός σε εξέλεξε.

Το δεύτερο σημείο, που πέρασε πολύ απαρατήρητα ήταν η πρωτιά του Κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας στην Ροδόπη και η δεύτερη θέση στην Ξάνθη κατά την διαδικασία των Ευροεκλογών. Ένα κόμμα της Μουσουλμανικής Μειονότητας που σε όλο τον χάρτη είναι άφαντο κερδίζει έναν νομό τόσο κοντά στην Τουρκία, και το μέλλον να αποτελεί έναν ανησυχητικό γρίφο… αφού σε έναν Ελληνικό Νομό η μειονότητα μίλησε έντονα και δυναμικά. Και αναρωτιέμαι… θα μείνει σε αυτό; μια εκλογική νίκη; ή οι διεκδικήσεις μόλις ξεκίνησαν;

Bάλλας Γεώργιος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *