Με τις πρώτες διαβουλεύσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη να μην είναι και οι πιο θετικές (υπάρχει μεγάλη απόσταση βάση των δημοσιευμάτων , μεταξύ των θέσεων των εκάστοτε πλευρών) καθώς και την ανακοίνωση για πιθανή αποχώρηση της Βρετανίας από τις διαπραγματεύσεις με την Ενωμένη Ευρώπη είναι καιρός να αναλύσουμε το τι γίνεται στο παρασκήνιο από τις εκάστοτε πλευρές και ποια είναι τα πραγματικά πολιτικά κίνητρα.
Από πλευράς Βρετανίας, η πολιτική της Μέι αποσκοπεί όπως φαίνεται στο να μπορέσει να πάρει ό,τι καλύτερο μπορεί για την χώρα της, καθώς είναι ξεκάθαρο πλέον στο πόσο δυσχερή θέση έχει έρθει το Ηνωμένο Βασίλειο με την ημερομηνία του Brexit να μην προβλέπεται πολύ μακριά συνεπάγοντας και τις αντίστοιχες συνέπειες στην Βρετανική πραγματικότητα. Ωστόσο επειδή πρέπει να φανεί και “πολιτικά” δυνατή η πρώτη κυρία της Αγγλίας εμφανίζεται και σκληρή απέναντι στην Ευρωπαϊκή Διαπραγματευτική ομάδα προκειμένου να υποστηρίξει την “εύθραυστη” κυβέρνηση της και να αντικρούσει τους αντιπάλους της που ζητούν επιμόνως την παραίτηση της.
Από πλευράς Ευρώπης και παρατηρώντας τον υπεύθυνο της διαπραγμάτευσης από πλευράς Ευρωπαϊκής Ενώσεως, Μισέλ Μπαρνιέ, η πολιτική των 27 πλέον είναι ξεκάθαρη: Δεν θα δεχτούμε τίποτα λιγότερο για τους κατοίκους της Ε.Ε. που ζουν στην Βρετανία από ό,τι ισχύει τώρα προκειμένου να επέλθουν κάποιες συμφωνίες. Η Ενωμένη Ευρώπη ακολουθεί λοιπόν μια σκληρή πολιτική δείχνοντας έτσι πως δεν θα δεχτεί κάτι υποδεέστερο στο θέμα της διαβίωσης και των παροχών που έχουν έως τώρα οι κάτοικοι των άλλων χωρών της Ευρώπης που ζουν στην Βρετανία προκειμένου να παραχωρηθούν ίσως κάποια προνόμια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης όλα δείχνουν πως οι Ευρωπαίοι Ηγέτες δεν είναι διατεθειμένοι να προσπαθήσουν να υπάρξει μια στενή σχέση με την Βρετανία, δείχνοντας έτσι στο νησιωτικό κράτος πως η απόφαση της δεν θα γίνει με τις ευχές της Ευρώπης και πως δεν υπάρχει γυρισμός.
Ο χρόνος θα δείξει αλλά κακά τα ψέματα η Ευρωπαϊκή Ένωση και η πολιτική που επιλέγει είναι αυτή που υπερισχύει στο θέμα του Brexit, καθώς όπως και να το κάνουμε τα συμφέροντα 27 χωρών έναντι στα συμφέροντα μίας υπερτερούν. Άρα ας δούμε τα τεκταινόμενα με προσοχή και πάντα με το σκεπτικό ότι κάθε πολιτική κίνηση σε αυτό το “παιχνίδι” κρύβει πολλά πίσω της για τον εκάστοτε παίκτη.
Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης