Τις Πταίει;

      No Comments on Τις Πταίει;

Έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τη φονική πυρκαγιά στη Βορειο – Ανατολική Αττική όπου περίπου 100 συμπολίτες μας βρήκαν τραγικό θάνατο. Μια ολόκληρη χώρα ζητάει να πέσουν κεφάλια. Και εκεί που θα έλεγε κανείς ότι μια βροχή θα ήταν σωτήριο δώρο, το Νοσοκομείο Σωτηρία μετατρέπεται σε μια τεράστια πισίνα. Να καείς ή να πνιγείς. Το δίλημμα του Έλληνα το καλοκαίρι του 2018.

Μια σύντομη περιγραφή καταστάσεων. Για πολλά περιμένουμε τους ξένους. Την εξουσία την κρατάνε και εναλλάσσουν μεταξύ τους συγκεκριμένα άτομα-οικογένειες. Λαϊκισμός και ρουσφέτι είναι ο δρόμος προς την εξουσία. Διεφθαρμένος και αναποτελεσματικός κρατικός μηχανισμός. Στρατός μένει όρθιος μόνο χάρη στον ζήλο των στελεχών του. Η ανομία στο έπακρο. Η οικονομία στα τάρταρα και μια πτώχευση αχνοφαίνεται στον ορίζοντα. Σας φαίνεται γνωστή η κατάσταση; Ζούσατε το 1880; Γιατί από τότε είναι η περιγραφή.

Την καταστροφή του 1897 ακολούθησε η Βενιζελική περίοδος (και ένα σύγχρονο για την εποχή του Κράτος, δεν νομίζω να έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο από τότε) και οι νίκες στους Βαλκανικούς και τον Α’ Παγκόσμιο, μετά πάλι λαϊκισμός που οδήγησε στην Μικρασιατική Καταστροφή, μετά πάλι μια μικρή περίοδος ανάκαμψης, μετά Κυπριακή Εισβολή και γενικά η ρόδα γυρίζει και ο Έλληνας δεν δείχνει να μαθαίνει.

Από τότε όμως έχουμε έτοιμη την λύση. Φταίνε οι ξένοι, ποτέ εμείς, αφού είμαστε οι καλύτεροι στον κόσμο, απόγονοι της Αρχαίας Ελλάδας (σε όνομα γιατί από φρόνημα…). Ποτέ δεν φταίμε εμείς και εμείς ποτέ δεν έχουμε ευθύνες. Άλλωστε τα πρόσφατα είναι θέμα εμπρησμών (μόνο εξωγήινους δεν έχουν εμπλέξει οι συνωμοσιολόγοι ακόμα… ακόμα… ακόμα; Κάνω λάθος, δείτε τις σχετικές δηλώσεις του Διευθύνοντα Συμβούλου της ΕΥΔΑΠ (γνωστή αυθεντία στο θέμα άλλωστε) και βουλευτών των ΑΝΕΛ.). Δικαιολογία… Το μαξιλάρι του αποτυχημένου.

Αποτυχία το λες όταν το 40% των νέων ελπίζει να βρει τρόπο να φύγει για να ζήσει, όταν κάθε φορά που φυσάει δυνατά το καλοκαίρι αναρωτιόμαστε που θα καούμε και φέτος, το κράτος που παρακαλάμε να βρέξει για να μην καούμε αλλά όχι τόσο δυνατά όσο να πνιγούμε. Αποτυχία το λες όταν αντιμετωπίζεις τα ίδια προβλήματα με τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, αλλά είσαι η μόνη που δεν τα αντιμετωπίζει σωστά.

Μερικοί θα πουν ότι είμαστε άδικοι. Ότι τα μνημόνια και οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι (πάντα οι ξένοι) μας ανάγκασαν να μειώσουμε τις δαπάνες μας και για αυτό είμαστε πιο ευάλωτοι σε τέτοια φαινόμενα. Ναι αλλά τα μνημόνια είπαν μειώστε δαπάνες. Δεν είπαν ποιες να μειώσουμε.

  • Εμείς μειώσαμε τις δαπάνες για την Πυροσβεστική (ενώ καιγόμαστε κάθε χρόνο, δεν είναι ούτε καν κοινό μυστικό, είναι καθημερινότητα) για να μην μειώσουμε τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων, ούτε καν να τους αξιολογήσουμε, ούτε καν τους επίορκους να μην απολύσουμε. Γιατί να πληρώνω για ένα Πυροσβεστικό όχημα παραπάνω, ενώ μπορώ να πληρώνω 2-3 κηφήνες (ναι περίπου τόση είναι η αναλογία) για να κάθονται στα καλά κλιματισμένα γραφεία τους (που κι αυτά εγώ τα πληρώνω) και να παίρνουν τις μίζες τους άνετοι;
  • Μειώσαμε τις δαπάνες για την Αστυνομία (ειδικά μερικές περιοχές ξέρουν αν είναι χρήσιμη ή όχι) για να κρατήσουμε μια ΕΡΤ που χρησιμεύει μια φορά κάθε 2 χρόνια περίπου (Euro, Mundial, Eurobasket, Mundobasket, άντε και Ολυμπιακοί Αγώνες) και που ακόμα και με 70% τηλεθέαση από αυτές τις εκδηλώσεις δεν μπορεί να βγάλει κέρδος. Αλλά έχει 3.000 υπαλλήλους (το CNN έχει περίπου 500-600. Και έχει αναμετάδοση σε όλο το κόσμο. Και κέρδη.) και «νεκρούς» από τους «αγώνες». Και φυσικά… καλά κλιματισμένα γραφεία.
  • Αγαπάμε την ιστορία μας, για αυτό κρατάμε (και πληρώνουμε) επιτροπές για την αποξήρανση της Κωπαΐδας. Ναι αυτής που έγινε κοντά 100 χρόνια πριν. Ακόμα την έχουμε. Και πληρώνουμε και μια στρατιά συμβούλους για να μας πούνε ότι τα κάνουμε όλα καλά. Και το λένε και εμείς τους πληρώνουμε για αυτό! Αλλά είπαμε: Φταίνε οι ξένοι.
  • Ενώ πληρώνουμε το υψηλότερο κατά κεφαλή κόστος για την Υγεία στην Ε.Ε., τα νοσοκομεία μας είναι υποστελεχωμένα, με τους γιατρούς να προσπαθούν υπό συνθήκες συχνά αντίξοες να σώσουν ότι (και όποιον) μπορούν. Έχουμε 35 ασθενοφόρα για όλη την Αττική, ενώ περιοχές της (υποανάπτυκτης υποτίθεται) Ευρώπης έχουν 50 για λιγότερο από τον μισό πληθυσμό. Και τα ασθενοφόρα αυτά προέρχονται από δωρεές, γιατί αν περίμενα από το κράτος…
  • Έχουμε το υψηλότερο κατά κεφαλή κόστος στην ΕΕ για την παιδεία. Και έχουμε φροντιστήρια. Αυτό νομίζω τα λέει όλα. Και έχουμε πανεπιστήμια που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν για το ερευνητικό έργο τους, ενώ οι Έλληνες επιστήμονες (που αποφοιτούν από αυτά τα πανεπιστήμια) διαπρέπουν στο εξωτερικό. Αλλά εντάξει, οι ξένοι δεν έχουν άσυλο, εμείς έχουμε, για να προστατεύονται όλοι όσοι εκτελούν ποινικές πράξεις. Τι; Δεν είναι αυτό το πανεπιστημιακό άσυλο;
  • Ξοδεύουμε πολλά για το στρατό. Καλά αυτό είναι σίγουρο, δεν έχουμε και την άνεση να μένουμε σε μια ήρεμη περιοχή (η Πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης λεγόμαστε… όχι τυχαία). Αλλά ο στρατός μας δεν είναι τόσο αξιόμαχος όσο θα έπρεπε βάση των δαπανών του. Βέβαια είναι υπεραρκετός για να πηγαίνει βόλτες τους πολιτικούς μας και να κάνει που και που μια παρέλαση. Εν τω μεταξύ στην Γερμανία (αυτοί οι χαζοί Γερμανοί που τους κοροϊδεύουμε) χρησιμοποιούν την δική τους αντίστοιχη ΕΛΠΑ για να κάνουν αεροδιακομιδές και το δικό τους ΕΚΑΒ για να μεταφέρουν ασθενείς ανάμεσα στα νοσοκομεία με κόστος το 1/5 του δικού μας, τις οποίες αναλαμβάνει ο Στρατός με πτητικά μέσα ακατάλληλα. Αλλά τι ξέρουν οι σανδαλόκαλτσοι ε;

Για κάθε ένα από τα παραπάνω και για αρκετά άλλα, έχουν γίνει ή θα γίνουν άρθρα αναλυτικά από γνώστες του αντικειμένου. Αλλά ας δούμε λίγο περισσότερο τα προβλήματα τα πρόσφατα.

  • Ο οικισμός Μάτι ήταν αυθαίρετος. Το γιατί επιτρέπεται είναι άλλη κουβέντα. Το ότι ξαφνικά δόθηκαν άδειες από την πολεοδομία (λεφτά μαζεύαμε, τι θέλετε τώρα;) είναι πάλι κάτι άλλο. Αλλά ξέρετε τι δεν έχει ένας αυθαίρετος οικισμός, έστω και νομιμοποιημένος; Σχέδιο ρυμοτομίας. Που να προβλέπει την ύπαρξη δρόμων, δρόμων ικανών να εκκενώσουν την περιοχή σε περίπτωση που συμβεί το κακό. Σχέδιο πόλης που να περιλαμβάνει ότι θα έπρεπε να έχει ένας οικισμός που βρίσκεται σε σημείο επικίνδυνο (μη κοροϊδευόμαστε, από φωτιά καθάρισε η περιοχή για να μπούνε τα αυθαίρετα), όπως κρούνοι ας πούμε. ΌΛΟΙ οι πολιτικοί τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια φταίνε για την κατάσταση αυτή. Κάποιοι την ανέχτηκαν, κάποιοι την επέτρεψαν, κάποιοι την νομιμοποίησαν. Ναι Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ λίγες μέρες πριν μιλούσε για την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Και; Τολμάνε πολιτικοί που έχουν 10 και 15 χρόνια «υπηρεσίας» να λένε ότι τώρα μάθανε για αυθαίρετα; Και αντί να πέσει φωτιά να κάψει αυτούς έκαψε το Μάτι;
  • Το ότι όλοι ξέραμε ότι μετά το 2007 λήφθηκαν μέτρα πυροπροστασίας και δόθηκαν χρήματα για να μην ξανασυμβεί μια δεύτερη Ηλεία, αλλά 11 χρόνια μετά κανένα από τα μέτρα αυτά δεν έχει ακόμα ισχύ και κανείς δεν ξέρει τι έγιναν εκείνα τα χρήματα δεν νομίζω να χρειάζεται σχόλιο. Άλλωστε, δε φταίνε ούτε οι πολιτικοί (Βουλή και Τοπική Αυτοδιοίκηση), ούτε οι πολίτες (που μένουν σε δασικές περιοχές και δεν ενδιαφέρονται ούτε για την προσωπική τους ασφάλεια. Μακάρι να μην χρειάζονταν 100 νεκροί για να αρχίσουν να θυμούνται κάτοικοι παρόμοιων οικισμών ότι κανείς δεν θα νοιαστεί για την ασφάλειά τους περισσότερο από τους ίδιους). Φταίνε οι ξένοι, τα είπαμε παραπάνω.
  • Φυσικά φταίνε και τα Σώματα Ασφαλείας που δεν έχουν προσλάβει Σούπερμεν για να σβήνουν τις φωτιές χωρίς εξοπλισμό. Ντροπή σας κύριοι. Θέλετε και εξοπλισμό. 20 χρόνια τώρα δε σας δίνουμε, δεν μάθατε ακόμα να τα κάνετε μόνοι σας; Αμάν πια τι άλλο θέλετε;

Εδώ, μιλώντας για Σούπερμεν και Σώματα Ασφαλείας. Μπορεί να μην είναι υπερήρωες, αλλά είναι σίγουρα ήρωες οι στρατιώτες του ΚΑΑΥ, που υπό την διοίκηση του Συνταγματάρχη (ΠΖ) Κορδάτου και βοηθούμενοι και από άλλους εθελοντές στρατιώτες οδηγούσανε πολίτες στην παραλία με αποτέλεσμα να σώσουν εκατοντάδες ζωές. Αλλά έχουμε μια περίεργη απέχθεια να λέμε μπράβο σε όποιον φοράει χακί, οπότε αυτοί οι στρατιώτες δεν έμφανίστηκαν πουθενά. Και προς τιμήν τους, ούτε το ζήτησαν.

Ότι η νυν κυβέρνηση έχει τρομερές ευθύνες είναι γεγονός. Αλλά ευθύνες έχει όλο το πολιτικό σύστημα και εμείς επίσης που τους εκλέγουμε και τους ανεχόμαστε. Η όλη κατάσταση ήταν μια ωρολογιακή βόμβα που έτυχε και έσκασε στην υπάρχουσα κυβέρνηση. Όμως οι ευθύνες ανήκουν σε όλους.

Η καταστροφή, αν και δεν θα έπρεπε, ήταν κεραυνός εν αιθρία. Αλλά έβγαλε και κάτι άλλο, πέρα από τις ευθύνες. Έβγαλε και την ψυχή του Έλληνα, του Έλληνα εθελοντή, του Έλληνα αλληλέγγυου (με την πραγματική έννοια του όρου και όχι με αυτή που θέλουν να μας περάσουν Μ.Κ.Ο. που μαζεύουν χρήματα και μόνο για τον σκοπό που τα μαζεύουν δεν τα χρησιμοποιούν) του Έλληνα που αντέδρασε πιο γρήγορα και από τον κυβερνητικό μηχανισμό και έδειξε σε όλη την Ελλάδα ότι ο αδιάφορος Ελληνάρας είναι απλά η εξαίρεση στο κανόνα.

Μακάρι μόνο αυτός ο Έλληνας να παραμείνει ξύπνιος, γιατί έχει κοιμηθεί ήδη για πάρα πολλά χρόνια.

Η Συντακτική ομάδα του SmashPoint

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *