Η επέτειος των διακοσίων χρόνων από την επανάσταση του 1821, πέραν από μια συγκινητική και υπέροχη παρέλαση συνοδεύτηκε και από την πολιτική «παρέλαση» τόσο σε παρουσία επίτιμων καλεσμένων, όσο και από έντονα μηνύματα στήριξης με αφορμή την ημέρα αυτή. Εύκολα ο «χείμαρρος» από εγκάρδια μηνύματα και πολιτικές παρουσίες μπορεί να ερμηνευθεί καθαρά εθιμοτυπικός, ωστόσο μόνο κάτι τέτοιο δεν ήταν και το πολιτικό παρασκήνιο έκρυβε πολλά μηνύματα για την αλλαγή των ισορροπιών.
Ξεκινώντας από τους εκπροσώπους των «εγγυητριών» δυνάμεων, η Γαλλία όχι μόνο έστειλε την Υπουργό Άμυνας για την επέτειο της 25ης Μαρτίου (μια κίνηση για να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά την έντονη αμυντική συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών) αλλά και στο ίδιο του το προσωπικό μήνυμα που τόνισε ότι το Παρίσι είναι εδώ και θα είναι στο πλευρό μας, όταν η Ιστορία γίνεται άδικη μαζί μας, όταν η αλληλεγγύη μερικές φορές μπορεί να απουσιάζει ή όταν υπάρχει απειλή. Ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την γείτονα χώρα της Τουρκίας ότι η Γαλλία λαμβάνει άλλη μια φορά το ρόλο του εγγυητή αλλά και μια σκληρή απάντηση στην πολιτική ουδετερότητα του Βερολίνου.
Η Βρετανία και η Ρωσία έδωσαν το παρόν στις επετειακές εκδηλώσεις με έντονα μηνύματα συμπαράστασης, αλλά και με την δική τους ατζέντα να δεσπόζει. Η Μεσόγειος είναι πάντα το μήλο της έριδος και μετά το Brexit η Αγγλία θέλει να συνάψει ξανά τους «ισχυρούς δεσμούς φιλίας» με την Ελλάδα προκειμένου να παραμείνει δυναμικά στο τομέα του εμπορίου και τι καλύτερο από το να τα έχει καλά με τους « φίλους» Έλληνες. Η Ρωσία θέλει να επιβεβαιώσει την πάντα καλή σχέση με την Ελλάδα για να έχει έναν ανοικτό δίαυλο στην Ευρώπη χωρίς όμως να είναι όπως φαίνεται το κύριο μέλημα της.
Το μεγάλο όμως πολιτικό μήνυμα ήρθε πέρα από τον Ατλαντικό. Ο Τζο Μπάιντεν όχι μόνο έστειλε ένα μακροσκελές μήνυμα ύμνου για την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, αλλά είχε και προσωπική συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, δίνοντας ένα «χαστούκι» στην Τουρκία που προσπαθεί εδώ και μήνες να κανονίσει μια συζήτηση μεταξύ Ερντογάν και του νέου πλανητάρχη.
Μπορεί να χρειάστηκαν διακόσια χρόνια από την τελευταία φορά που συντεταγμένα οι «μεγάλοι» παίκτες του κόσμου εμφανίστηκαν δίπλα στην Ελλάδα (και κακά τα ψέματα, όχι από την καλή τους την καρδιά και την αλληλεγγύη) , αλλά η πολιτική ζυγαριά είναι καθαρά προς την πλευρά της χώρας μας. Μπορεί η επανάσταση του 1821 να μας έδωσε την ελευθερία, όμως δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία για μια «πολιτική» επανάσταση και εδραίωση της Ελλάδας στο χάρτη πολιτικά και από «Κλέφτες» στα βουνά της πολιτικής, να γίνουμε βασικοί παίκτες.
Βάλλας Γεώργιος, Αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αργυρούπολης