Ο τετραγωνισμός της Κύπρου

Εύλογη απορία όποιου διαβάσει τον τίτλου του σημερινού άρθρου να πει τί σχέση έχει το περίφημο μαθηματικό πρόβλημα (ο τετραγωνισμός του κύκλου) με την Μεγαλόνησο. Μα ακριβώς αυτό : είναι ένα πρόβλημα που δεν προβλέπεται να λυθεί κρίνοντας από τις άκαρπες συναντήσεις στo Κραν Μοντάνα της Ελβετίας προ ολίγον ημερών αλλά και τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν περί σχεδίων Β’ και Γ’ για την Κύπρο. Γιατί όμως δεν υπάρχει λύση ? Μα φυσικά γιατί τα  πολιτικά συμφέροντα όλων των πλευρών είναι διαφορετικά…και εξηγώ τι εννοώ.

Όσον αφορά την Ελληνό-Κυπριακή πλευρά και την Ελλάδα η λύση είναι εφικτή, αλλά ουσιαστικά μόνο με την πλήρη υπαναχώρηση της Τουρκικής πλευράς στο βασικότερο θέμα, που δεν είναι άλλο από την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από την Τούρκο – Κυπριακή πλευρά της Κύπρου. Το απόλυτο λογικό και πολιτικά ορθό αν θέλουμε να δούμε μια ανεξάρτητη και ενιαία Κύπρο ,είναι αυτό που ζητά η Ελληνική Πλευρά , που ωστόσο θα δώσει μια πολιτική “γροθιά” στην Τουρκία και στις προκλήσεις της και θα τερματίσει τις όποιες βλέψεις της γείτονας χώρας στο Αιγαίο.

Όσον αφορά την Τούρκο – Κυπριακή πλευρά και κυρίως την πλευρά της Τουρκίας η λύση είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη και αυτό γιατί τα Τουρκικά συμφέροντα είναι αντίθετα στην ένωση της Κύπρου. Αυτό γιατί σε περίπτωση ένωσης θα πρέπει να αποχωρήσουν τα στρατεύματα κατοχής , κάτι που θα φανεί ως πολιτική ταπείνωση από την Ευρώπη και την Δύση , η Τουρκία δεν θα έχει πάτημα μέσω του Ψευδοκράτους και του ρόλου της σαν εγγυήτρια δύναμη στα οικονομικά οφέλη της Μεγαλόνησου και επίσης οι Τούρκοι έποικοι θα πρέπει να επιστρέψουν στην Τουρκία κάτι που θα αποτελεί μείζον θέμα για την Τουρκική ηγεσία συνεπάγοντας ένα ταραχώδες πολιτικό σκηνικό με αφορμή το εν λόγω ζήτημα.

Κλείνοντας λοιπόν θα πω πως πράγματι ποτέ δεν γνωρίζεις τις εξελίξεις καθώς και τι πολιτικά “παιχνίδια” παίζονται στα παρασκήνια , που μπορεί να μας οδηγήσουν τελικά στην δημιουργία του πολυπόθητου ενιαίου Κυπριακού Κράτους. Αλλά ας είμαστε ρεαλιστές για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να δούμε μια Τουρκία τελείως διαφορετική από ότι μας έχει συνηθίσει… κάτι που φαντάζει απίστευτο στο μυαλό μου

με τα μέχρι σήμερα δεδομένα , βέβαια ο χρόνος φέρνει πολλές ανατροπές οπότε δεν έχω παρά να πω… Ίδωμεν.

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *