Ο Σουλτάνος που έγινε αρνάκι

Ο Σουλτάνος που έγινε αρνάκι

Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια την εμπρηστική και την προκλητική στάση από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, τόσο πολύ μάλιστα που αν περάσει μια εβδομάδα χωρίς μια απειλή, μια ένταση ή μια επίδειξη ισχύος ανησυχούμε. Όμως τις τελευταίες εβδομάδες βλέπουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο, του άλλοτε σκληρού «Σουλτάνου», ένα πρόσωπο διαλλακτικό με θέληση για διάλογο και εποικοδομητική συζήτηση. Πως έγινε όμως αυτή η μεταστροφή;

Στην πολιτική τα πάντα έχουν να κάνουν με τις συγκυρίες και κακά τα ψέματα, τα πράγματα πηγαίνουν πολύ άσχημα για τον Τούρκο Πρόεδρο. Η Τουρκική λίρα βρίσκεται σε κάθετη πτώση, η δημοτικότητα του Ερντογάν όλο και μειώνεται και οι εξωτερικοί σύμμαχοι όλο και φεύγουν με αποτέλεσμα το κυβερνητικό προπαγανδιστικό σχέδιο της ισχύος και της δύναμης να στέφεται με πλήρη αποτυχία. Η έξοδος από αυτή την κρίση οδηγεί αναγκαστικά σε έναν δρόμο, σε αλλαγή εξωτερικής πολιτικής.

Προφανώς δύο είναι οι χώρες που πρέπει να δουν αυτή την «αλλαγή», η Ελλάδα και οι Η.Π.Α. καθώς κάθε μια έχει να προσφέρει κάτι άλλο στην Τουρκία. Η «επίθεση» φιλίας στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ από τον Τούρκο Πρόεδρο προς τον Κ. Μητσοτάκη  (που πριν λίγο καιρό υποστήριζε πως δεν θέλει να συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογο του) έχει σκοπό ξεκάθαρα το άνοιγμα για άλλη μια φορά στην αγορά της Ευρώπης, χωρίς πλέον τις διαμαρτυρίες της βασικής φωνής εναντίον του.

Στην Αμερική είναι επίσης επιτακτική η ανάγκη για την γείτονα χώρα, να δείξει καλό πρόσωπο καθώς πλέον ο βασικός υποστηρικτής της και μέχρι πρότινος πρόεδρος της Ντόναλντ Τραμπ αποτελεί παρελθόν, και στην θέση του ήρθε ένας άνθρωπος που θέλει να καταστήσει με σαφή τρόπο ότι είναι πλανητάρχης. Ήδη το πρώτο χαστούκι ήρθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν αναγνώρισε σε απευθείας συνομιλία με το Τούρκο Πρόεδρο την γενοκτονία των Αρμενίων, βάζοντας φωτιά στα χαμόγελα του Ερντογάν. Έτσι ο Ερντογάν έπαψε τους λεονταρισμούς και ήρθε στην σύνοδο του ΝΑΤΟ να τείνει χείρα φιλίας στον Αμερικάνο ομόλογο του.

Εν κατακλείδι, το πόσο θα κρατήσει αυτό το πρόσωπο ο Ερντογάν είναι αβέβαιο, καθώς θέλει να κρατήσει την εσωτερική μάζα της Τουρκίας με το προφίλ του αδιαμφισβήτητου ηγέτη. Ωστόσο το κλίμα έχει αλλάξει και η παραμικρή λάθος κίνηση θα του κοστίσει…

Βάλλας Γεώργιος, Αντιπρόεδρος Τοπικού Συμβουλίου Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *