Το πολύ – αναμενόμενο δημοψήφισμα στην γείτονα χώρα ολοκληρώθηκε, και το σενάριο που προέκυψε είναι το χειρότερο δυνατό για την κυβέρνηση Ζάεφ. Σαφέστατα μιλάμε για μια ξεκάθαρη νίκη του ΝΑΙ στο δημοψήφισμα (το οποίο αγγίζει το 91.39 %) που ωστόσο δεν εξασφαλίζει στον Ζάεφ την δυναμική που αποζητούσε για να περάσει τις απαραίτητες αναθεωρήσεις του Συντάγματος στην Βουλή. Ο λόγος: μόλις το 36.6 % του πληθυσμού της Π.Γ.Δ.Μ. ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του δημοψηφίσματος.
Για ένα τόσο κρίσιμο εθνικό ζήτημα, η αποχή σχεδόν των δύο τρίτων του πληθυσμού της χώρας μόνο αμελητέα δεν μπορεί να είναι. Ουσιαστικά με την αποχή του ο κόσμος έδειξε την άρνηση του στην εν λόγω συμφωνία και οδηγεί τον Ζάεφ σε μια απέλπιδα κίνηση να περάσει τα συμφωνηθέντα από το κοινοβούλιο, κόντρα στο λαϊκό αίσθημα. Έχουμε συνηθίσει άλλωστε από την δική μας πρόσφατη ιστορία δημοψηφισμάτων, την “μεταμόρφωση” ενός αποτελέσματος, βάση των θέλω του εκάστοτε ηγέτη, ωστόσο οι 80 βουλευτές που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων δεν είναι και το ευκολότερο σενάριο και μάλλον το σενάριο των πρόωρων εκλογών στα Σκόπια ζωντανεύει πάρα πολύ.
Όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Σκοπίων, μόνο θετικό δεν ήταν το αποτέλεσμα. Με την τόσο μικρή συμμετοχή και ουσιαστικά την άρνηση των πολιτών να δεχτούν τα συμφωνηθέντα δημιουργείται για μια ακόμη μια φορά η πεποίθηση (θα έλεγα σιγουριά για πολλούς) για τις αλυτρωτικές τάσεις της γείτονας χώρας, την άρνηση για συμφιλίωση με την Ελλάδα και ουσιαστικά να δημιουργείται ένας νέος κύκλος απαισιοδοξίας, αντιπάθειας και καχυποψίας.
Θα μιλήσω ξεκάθαρα για να κλείσω: Ναι θεωρώ πως δεν ήταν η καλύτερη συμφωνία που θα μπορούσαμε να πετύχουμε, αλλά είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν καλές σχέσεις μεταξύ Σκοπίων και Ελλάδας προς των συμφέρων όλων μας (και όχι να είναι τα Σκόπια ένας δορυφόρος της Τουρκίας που δεν συμφέρει καμία πλευρά) και σίγουρα αυτή η εξέλιξη είναι το χειρότερο σενάριο. Επίσης ας μην ξεχνάμε πως την τελευταία φορά που υπήρχε τέτοια αποχή σε ψηφοφορία στην περιοχή ήταν στην Ελλάδα πριν την έναρξη του εμφυλίου (τροφή για σκέψη). Μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια αλλά πρέπει να πάψει αυτός ο φαύλος κύκλος, χωρίς αυτό το τέλος βέβαια να είναι ενάντια στο συμφέρον και την ιστορία της χώρας μας.
Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης