Όχι δεν πρόκειται για ένα καινούργιο πρόγραμμα όσον αφορά τους στρατεύσιμους, αλλά της ίδιας της ευκαιρίας του κυβερνώντος κόμματος να θέσει τις βάσεις για μια επερχόμενη εκλογική νίκη. Πως; Ο δρόμος περνάει από την Θεσσαλονίκη και την Διεθνή Έκθεση μέσα από τις εξαγγελίες που θα αποφασίσει να πραγματοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης. Φτάνουν αυτές και μόνες τους να ανατρέψουν ένα βαρύ κλίμα λόγω και της φθοράς που δέχεται μια κυβέρνηση αλλά και μετά από μια δύσκολη περίοδο (Covid_19, Ρωσο – ουκρανικός πόλεμος, Τουρκικό, Οικονομία).
Όλα εξαρτώνται από το περιεχόμενο που θα επιλέξει να εστιάσει ο πρωθυπουργός κατά την γνώμη μου, με τρία να είναι πιστεύω τα πιο καυτά ζητήματα που μπορεί με τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις να ανατρέψουν το κακό κλίμα.
Πρώτον το θέμα της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων προς τα πάνω πολλών προϊόντων, και κυρίως της ενέργειας και των καυσίμων. Παρά τα επιδόματα, είναι γνωστό πως ο πολίτης δεν θα είναι ευχαριστημένος με ότι και να πάρει, άρα η καλύτερη λύση είναι μια: εξαγγελία για μείωση των τιμών απευθείας στην πηγή τους, τόσο στο ρεύμα όσο και στην αντλία των καυσίμων. Επίσης μια πιθανή μείωση του Φ.Π.Α. σε προϊόντα πρώτης ανάγκης προκειμένου να μείνουν χρήματα στην τσέπη του καταναλωτή.
Δεύτερο θέμα δεν θα μπορούσε να λείπει ένεκα της Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό, όπου κακά τα ψέματα η συμφωνία έχει παραμείνει μετέωρη. Παρά τα ελάχιστα βήματα από την πλευρά των Σκοπιανών, η χρήση του όρου Μακεδονία υφίσταται ακόμη έντονα, δίνοντας ουσιαστικά την χαρά στην γείτονα χώρα ότι είμαστε μετριοπαθείς και όχι ικανοί να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αυτό μπορεί να αλλάξει με την εξαγγελία από τα μεγάφωνα της Δ.Ε.Θ. για άμεση απαίτηση προς την Βόρεια Μακεδονία για την τήρηση των συμφωνηθέντων, αλλιώς να υπάρξει άμεσο μπλόκο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις (που ήδη τις μπλοκάρει η Βουλγαρία, δημιουργώντας μια αίσθηση δυναμισμού ως χώρα στους γείτονες μας).
Κλείνω και αξιώνω σαν τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό την αναγγελία ανασχηματισμού, με ένα σχήμα πιο μικρό, πιο ευκίνητο, προκειμένου να πάψει η παθογένεια του ποιος έχει δικαιοδοσία σε κάθε θέμα, αλλά και με την τεχνοκρατική επικράτηση στα υπουργεία που κρίνεται απαραίτητη η ύπαρξη επικεφαλή που είναι γνώστης του αντικείμενου του, όπως στα υπουργεία Υγείας , Παιδείας , Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Αμύνης. Έτσι θα δημιουργηθεί μια πιο άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων καθώς και επιστημονικότερη καθοδήγηση στο κυβερνητικό έργο.
Αυτή δεν είναι παρά μια προσωπική τοποθέτηση, βάζοντας τις απόψεις μου αλλά και αφουγκραζόμενος τις γνώμες των ανθρώπων που συνομιλώ. Δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως ο κ .Μητσοτάκης έχει κληθεί να αντιμετωπίσει έναν κολοφώνα προβλημάτων τα τελευταία τρία χρόνια, κρίσεις που δεν έχουν αντιμετωπίσει πολλοί προκάτοχοι ούτε στο ελάχιστο της θητείας τους. Όμως για αυτό εκλέγεται ο εκάστοτε πρωθυπουργός, για να φροντίσει το συμφέρον της χώρας και το καλύτερο βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της. Οπότε έχει πολλά περιθώρια βελτίωσης και μένει να ακούσουμε τις δικές του σκέψεις από το βήμα του Βελλιδείου Κέντρου. Το σίγουρο είναι ένα… η κάλπη πλησιάζει .
Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης