Διαφωνείς; Έφυγες!

Διαφωνείς; Έφυγες!

      No Comments on Διαφωνείς; Έφυγες!

Με αφορμή τις ανεξαρτητοποιήσεις βουλευτών, αλλά και την προτροπή παραίτησης των κομμάτων, σε βουλευτές τους που δεν «συμμορφώνονται» με τις αποφάσεις της κεντρικής διοίκησης, αποφάσισα να γράψω για το σύνηθες αυτό φαινόμενο, που λαμβάνει χώρα στο ελληνικό κοινοβούλιο επί χρόνια και να παραθέσω το πόσο «δημοκρατικά» σέβονται οι ηγεσίες των κομμάτων τους εκλεγμένους βουλευτές από το λαό.

Υπάρχει ένας δόκιμος όρος που έχουμε ακούσει από τα περισσότερα κόμματα και ονομάζεται«κομματική πειθαρχία». Τι σημαίνει όμως ο όρος αυτός; Αυτό που μπορείτε να μαντέψετε εύκολα: Οι βουλευτές του εκάστοτε κόμματος, καλούνται να ψηφίσουν υπέρ ή κατά για κάποιο θέμα στη Βουλή, βάση της απόφασης της ηγεσίας του κόμματος και ανεξάρτητα της προσωπικής τους απόψεως. Θα μου πείτε εδώ, είναι λογικό το κόμμα να κρατεί κάποια συγκεκριμένη στάση και κάποιοι να διαφωνούν, αλλά το κόμμα δεν θα έπρεπε να σέβεται τη δημιουργικότητα της διαφορετικής γνώμης ενός εκλεγμένου αντιπροσώπου του λαού; Η απάντηση είναι προφανώς ναι, αλλά το τι  συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι εντελώς το αντίθετο.

Παραθέτω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της «δημοκρατικής» συμπεριφοράς των κομμάτων.

Θα σας γυρίσω στο όχι και τόσο μακρινό 2010, όπου ο τότε «αντιμνημονιακός» Αντώνης Σαμαράς στην ψηφοφορία για τα νέα Οικονομικά Μέτρα που έφερε  η κυβέρνηση Παπανδρέου καλεί την κοινοβουλευτική του ομάδα να ψηφίσει κατά. Μια βουλευτής όμως διαφοροποιεί τη θέση της και ψηφίζει υπέρ, και ναι μιλάω για την Ντόρα Μπακογιάννη. Ποια ήταν η απόφαση Σαμαρά απέναντι στο δικαίωμα ενός βουλευτή που πρέπει να ψηφίζει κατά συνείδηση; Διαγραφή από το κόμμα και από την Κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

Ένα άλλο παράδειγμα πιο κοντινό, στο 2015 προήλθε από την τωρινή κυβέρνηση, και θα πει κανείς «μα μια αριστερή κυβέρνηση που εκφράζει την πολυφωνία ;». Κι όμως ο Πρωθυπουργός θέλοντας να δείξει ότι η «κομματική πειθαρχία» ισχύει τελικά, ανεξαρτήτως ιδεολογιών κομμάτων, διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες τον βουλευτή Στάθη Παναγούλη που δεν ψήφισε τα προαπαιτούμενα που είχαν τεθεί στη Βουλή για ψήφιση (Βέβαια, ο κ. Παναγούλης απουσίαζε, ούτε καν ψήφισε αρνητικά αλλά είπαμε κομματική πειθαρχία).

Τα παραδείγματα είναι πολλά, αλλά δεν θα σας κουράσω με το να αναφέρω όλα αυτά, το συμπέρασμα είναι ένα: Δεν υπάρχει, όπως φαίνεται, η ελευθέρια της προσωπικής άποψης και συνείδησης στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ακολουθείς ως βουλευτής τις επιλογές του κόμματος; Όλα καλά. Αποφασίζεις να διαφωνήσεις…; Έφυγες…

Βάλλας Γεώργιος, Τοπικός Σύμβουλος Αργυρούπολης

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *