Όλοι είναι ρατσιστές! Aλλά οι Έλληνες ποτέ!

Ο Χίτλερ ήταν κακός… ο Χίτλερ ήταν απάνθρωπος και ρατσιστής με τους Εβραίους. Πολύ Σωστά! Ο Τραμπ είναι τρελός και ρατσιστής με τους Μεξικανούς. Ενώ εμείς δεν είμαστε… μάθαμε από την ιστορία και δεν κάνουμε ρατσιστικές πράξεις όπως το πετροβολήσουμε το σπίτι, (με κίνδυνο τραυματισμού ανθρώπων) ενός παιδιού μη – Έλληνα επειδή η τύχη τον «ευνόησε» να του γίνει η τιμή να γίνει σημαιοφόρος.

Όπως καταλάβατε αναφέρομαι στην περίπτωση του Αμίρ. Δε θα πάρω θέση αν είμαι υπέρ ή κατά να σηκώσει τη σημαία ο Αμίρ καθώς είναι θέμα νόμου. Θα σταθώ στο σημείο ότι αντί να «κατηγορήσουμε» αυτόν που διάλεξε να αγνοήσει τον νόμο και να βάλει σε κίνδυνο, έστω και άθελα του, τη ζωή ενός μικρού παιδιού. Τι φταίει το παιδί; Τι φταίει το παιδί αν η τύχη του έκανε την τιμή να τον κάνουν σημαιοφόρο; ΟΧΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΔΕ ΦΤΑΙΕΙ!

Αυτή η συμπεριφορά δεν είναι ξενοφοβική, είναι καθαρά ρατσιστική. Ξενοφοβία είναι φόβος του ξένου. Εκείνοι που επιτέθηκαν στο σπίτι του παιδιού δεν το κάνανε από ξενοφοβία αλλά από ρατσισμό. Δεν το φοβήθηκαν, απλά ήθελαν να τραμπουκίσουν ανυπεράσπιστα άτομα για να δείξουν ποιος κάνει κουμάντο και ότι είναι ανεπιθύμητοι στη χώρα τους.

Η επίθεση εναντίον ενός παιδιού και της οικογένειας του επειδή δεν είναι Έλληνες, δεν είναι μόνο ρατσιστικό αλλά ΑΠΑΝΘΡΩΠΟ. Θα άρεσε σε αυτούς που το κάνανε αυτό να πηγαίνανε στο εξωτερικό και να τους φερόντουσαν το ίδιο;

Να σας πω ότι εγώ ζούσα στο εξωτερικό την περίοδο που ξέσπασε η κρίση. Περιττό να σας πω ότι για πολλούς οι Έλληνες ήμασταν κλέφτες και φοροφυγάδες. Περιττό να πω πόσο άλλαξαν συμπεριφορές ανθρώπων λόγω της καχυποψίας τους. Αλλά βέβαια αυτά τα ξεχάσαμε γιατί φταίνε οι πολιτικοί, η Μέρκελ, ο Σόϊμπλε και γενικά όλοι οι άλλοι και ΠΟΤΕ οι Έλληνες.

Αν δεν το ζήσεις δύσκολα το καταλαβαίνεις. Είναι πολύ άσχημο να σε κάνουν να στεναχωριέσαι για κάτι που είσαι περήφανος. Εγώ ήμουνα και είμαι ΠΕΡΗΦΑΝΗ ΕΛΛΗΝΙΔΑ αλλά στεναχωριόμουνα όταν μιλούσανε άσχημα για τη πατρίδα μου.  Σκεφτείτε όλους εκείνους τους Μικρασιάτες που μέσα σε μια νύχτα χάσανε τα πάντα και όταν ήρθαν στην Ελλάδα αντί να βρουν ένα φιλόξενο περιβάλλον με κατανόηση για την τραγωδία που τους βρήκε, άκουγαν να τους λένε «Τουρκόσπορους». Πως λέμε δεν είναι Άρια φυλή, σας θυμίζει κάτι;

Ο Αμίρ λοιπόν ήταν περήφανος που θα ήταν αυτός που θα ξεχώριζε σε μια γιορτή κρατώντας τη σημαία (γιατί κατά τα ψέματα για τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας,  η παρέλαση είναι μια γιορτή)και τώρα παίζει ο μικρός να φοβάται να ζει στη χώρα μας. Αλλά ας περηφανευτούμε για ακόμη μια φορά για την ελληνική φιλοξενία. Ας τιμήσουμε την ελληνική φιλοξενία κάνοντας επίθεση και σε άλλα σπίτια οικογενειών – μεταναστών.

Το παιδί δεν φταίει σε τίποτα. Ούτε και η οικογένεια του. Αν έγινε σημαιοφόρος ήταν απόφαση άλλου. Ο διευθυντής είναι υπεύθυνος να είναι γνώστης του νόμου όχι το παιδί! Επίσης ίσως να μην φταίει μόνο ο Διευθυντής λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι βάση νόμου τα παιδιά της Έκτης Δημοτικού κρατάνε την ελληνική σημαία. Ο Αμίρ πηγαίνει στην Πέμπτη Τάξη… Και λαμβάνοντας υπ’ όψιν, το ντόρο που έγινε, την πρόσκληση του Πρωθυπουργού  στο Μέγαρο… μπορώ να σκεφτώ πολλά πράγματα… π.χ. ψήφοι.

Δυστυχώς όμως ο ρατσισμός που επικρατεί στην χώρα μας δεν είναι μόνο εθνικός. Όπως έχω αναφέρει και σε προηγούμενο μου άρθρο είναι οικονομικός, θρησκευτικός κ.τ.λ. Όλοι μας έχουμε κάτι να πούμε κάτι για κάποιον χωρίς να κοιτάμε πώς να καλυτερεύσουμε τη δικιά μας ταυτότητα (τον εαυτό μας, τη χώρα μας, τη θρησκεία μας κτλ). Επίσης το να κρίνουμε κάποιον από την θρησκεία του ή την εθνικότητά του είναι λάθος. Να σας θυμίσω ότι οι Έλληνες βαφτιζόμαστε από 1-2 ετών. Έχει ρωτηθεί κανένας αν θέλει να είναι ορθόδοξος ή ξέρει κανείς τη διαφορά των θρησκειών για να επιλέξει; Ελάχιστοι! Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε την εθνικότητα με την οποία γεννηθήκαμε και διδαχτήκαμε από μικρά. Οπότε γιατί κρίνουμε τους άλλους από κάτι που δεν επέλεξαν; Αν είναι έτσι θα σας πάω στο παράδειγμα μου παραπάνω με το ρατσισμό που βίωσα στο εξωτερικό, και θα σας δηλώσω απλούστατα ότι όλοι οι Έλληνες είναι φοροφυγάδες, τέλος! Μας αρέσει; Εννοείται πως όχι διότι μας αφορά, αν ήταν για κάποιον άλλον θα συμφωνούσαμε!

Ας σταματήσουμε πια να θεωρούμε ότι όλοι είναι ρατσιστές ενώ εμείς όχι. Ας σταματήσουμε επιτέλους να πιστεύουμε ότι είμαστε ανώτεροι και όχι ρατσιστές. Ας το παραδεχτούμε και ας προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε. Το να επιτίθεσαι σε ένα μικρό παιδί είναι τουλάχιστον ανήθικο!

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *