Ταξιδεύω… Άρα Μορφώνομαι…

Πρόσφατα, ο Υπουργός Παιδείας, Κύριος Γαβρόγλου, αποφάσισε να απαγορεύσει τα ταξίδια των μαθητών στο εξωτερικό, στερώντας τους μια μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο. Θα μου πείτε, από ένα ταξίδι θα γνωρίσει τον κόσμο; Και όμως ναι!

Ένα απλό παράδειγμα είναι οι πλαστικές σακούλες. Έζησα στο εξωτερικό το 2009. Από τότε λοιπόν στη Ευρωπαϊκή χώρα όπου ζούσα, δεν υπήρχαν στα σούπερ μάρκετ άφθονες πλαστικές σακούλες. Όλοι κυκλοφορούσαν με την ανακυκλώσιμη σακούλα τους. Από το 2009 λοιπόν εγώ και πόσοι άλλοι που έζησαν στο εξωτερικό απέκτησαν μια απλή συνήθεια – φιλική προς το περιβάλλον – που τώρα πολλοί Έλληνες εξαναγκάζονται να μάθουν λόγω ενός νόμου.

Αν δεν ταξιδέψεις πως θα μάθεις τον κόσμο και θα πάρεις τα θετικά από κάθε πολιτισμό; Θα μου πείτε μα η έννοια του πολιτισμού αναπτύχθηκε στην Ελλάδα. ΛΑΘΟΣ! Στην Αρχαία Ελλάδα αναπτύχτηκε και από τότε έχουν αλλάξει πολλά και δυστυχώς μερικά θετικά όχι από εμάς (λόγου χάρη το παραπάνω παράδειγμα). Δυστυχώς οι άνθρωποι επαναπαυόμαστε στο παρελθόν. Λάθος! Μάθε από τους άλλους, πάρε τα θετικά τους και ανάπτυξε τα όπως έκαναν οι άλλοι λαοί με την Αρχαία Ελλάδα. Μήπως όμως αυτό δεν θέλει να γίνει η Κυβέρνηση;

Μήπως η κυβέρνηση προσπαθεί να αποφύγει την μόρφωση του λαού; Το ταξίδι στο εξωτερικό δεν είναι μόνο φαγητό και βόλτες, είναι πολλά περισσότερα. Μέσα από τις βόλτες παρατηρεί κανείς τις καθημερινές συνήθειες του τοπικού λαού, μέσα από σύντομες συζητήσεις μαθαίνεις τη ζωή, τη ρουτίνα του, την εικόνα του κόσμου για την Ελλάδα και όλων των θεμάτων που την αφορά. Επίσης μην ξεχνάμε τις επισκέψεις σε μουσεία όπου μαθαίνεις άλλους πολιτισμούς, θρησκείες και ιστορία. Μαθαίνοντας πολιτισμούς και θρησκείες μαθαίνεις να σέβεσαι την διαφορετικότητα. Η ιστορία είναι σημαντική γιατί μαθαίνεις και την άλλη πλευρά όχι μόνο την ελληνική. Άλλωστε πολλές φορές, η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Επομένως, τα ταξίδια μόνο θετικά στοιχεία μπορούν να δώσουν στους μαθητές! Γιατί λοιπόν ο Κύριος Γαβρόγλου στερεί από τα παιδιά μια μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, εφόσον οι γονείς μπορούν και συμφωνούν να φύγουν τα παιδιά τους; Γιατί θέλει τα παιδιά κλεισμένα σε μια γυάλα?

Μην ξεχνάμε ότι πολλά σχολεία του εξωτερικού διαλέγουν την Ελλάδα για εκπαιδευτική εκδρομή. Και οι λόγοι είναι τα στοιχεία που μας κάνουν υπερήφανους: ιστορία, πολιτισμός και απαράμιλλη ομορφιά. Τι θέλει λοιπόν ο Κύριος Γαβρόγλου; Να μορφώνονται οι υπόλοιποι λαοί και οι μαθητές να κλείνουνε τα μάτια και τα αυτιά τους και να μαθαίνουνε μόνο ότι λένε τα σχολικά βιβλία; (που μερικά, όπως τα ιστορικά, λένε και κάποια γεγονότα λάθος?).

Μήπως γιατί η μόρφωση επιφέρει και σκέψη. Εκτός του παραπάνω παραδείγματος πέρι «αντιγραφής θετικών στοιχείων» μην ξεχνάμε ότι βλέποντας, μιλώντας και ακούγοντας προσεχτικά τους άλλους μαθαίνουμε πράγματα, τα επεξεργαζόμαστε και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε σφαιρικά, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μέλλον της τωρινής κυβέρνησης;

Προσωπικά ελπίζω να είναι μια απόφαση που θα αναιρεθεί. Μετά από 10 χρόνια ακόμη θυμάμαι το δικό μου ταξίδι στο εξωτερικό με το σχολείο. Είναι πραγματικά μια εμπειρία αξέχαστη και είναι κρίμα οι μαθητές να στερηθούν μια μοναδική ευκαιρία να ανοίξουν τους ορίζοντες τους και να δουν πως αλλιώς μπορεί να καλυτερεύσουν οι ίδιοι σαν άνθρωποι και η Ελλαδάρα μας.

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *