Πρώτες Βοήθειες – Σώζεις μια Ζωή

Τον περασμένο Ιούλιο επέστρεφα μαζί με τον αδερφό μου στην Αθήνα μετά από μονοήμερη εκδρομή στην παραλία. Ξαφνικά στο βουνό η κίνηση άρχιζε να γίνεται αισθητή, τα αυτοκίνητα πήγαιναν ξαφνικά πολύ σιγά και αυτοκίνητα δεν κατέβαιναν από την αντίθετη πλευρά. Δείγμα ότι κάτι έγινε.

Πράγματι, είχε γίνει μία σύγκρουση δύο αυτοκινήτων. Η αστυνομία ήταν εκεί μαζί με τον γερανό που θα παραλάμβανε τα συγκρουσθέντα αυτοκίνητα, αναμένοντας το ΕΚΑΒ. Το ασθενοφόρο έκανε αρκετή ώρα γιατί ερχόταν από την Αθήνα και η απόσταση ήταν περίπου 45λεπτά με 1 ώρα απόσταση (υπήρχε κοντινό νοσοκομείο αλλά δεν εφημέρευε, κάτι που είναι θέμα συζήτησης για προσεχές άρθρο).

Ο αδερφός μου έχοντας πάρει πιστοποίηση πρώτων βοηθειών πάρκαρε κάπου πρόχειρα και βγήκε να βοηθήσει. Από ότι αποδείχτηκε η συμβολή του ήταν πολύτιμη καθώς στο ένα αυτοκίνητο ήταν εγκλωβισμένη μια υπέρβαρη γυναίκα με προβλήματα καρδιάς. Η πόρτα της δεν άνοιγε, έπρεπε να την πριονίσουν. Όλη εκείνη την ώρα, και μέχρι που ήρθε το ΕΚΑΒ ο αδερφός μου προσπαθούσε να τσεκάρει την κατάσταση της γυναίκας, να την κρατάει ήρεμη και να μαθαίνει το ιατρικό της ιστορικό για να είναι έτοιμη για τον ερχομό του ΕΚΑΒ. Πράγματι, όταν ήρθε το ασθενοφόρο, ο αδερφός μου τους ενημέρωσε για όλα και έτσι δεν θα υπήρχε άλλο χάσιμο χρόνου.

Όλη αυτήν η περιπέτεια με έκανε να συνειδητοποιήσω για άλλη μια φορά πόσο σημαντικά είναι τα μαθήματα πρώτων βοηθειών. Παλιά, κάποια σχολεία τα είχανε και ως έξτρα μάθημα αλλά δυστυχώς τα διέκοψαν. Ελπίζω διαβάζοντας αυτό το άρθρο να διαπιστώσετε και εσείς, όπως και εγώ, πόσες ζωές θα σώζονταν με αυτά τα μαθήματα. Επειδή, μετά πήγα και έκανα και εγώ δεν είναι κάτι χρονοβόρο. Μία μέρα. Αφιερώστε μία μέρα σας σε εκπαιδευτές που θα σας μάθουν τα πάντα για να σώσετε ζωές υπό οποιαδήποτε συνθήκες. Μετά σας στέλνεται μια κάρτα πιστοποίησης, η οποία ισχύει για 2 χρόνια. Κάθε 2 χρόνια θα ήταν καλό να επαναλαμβάνονται γιατί όπως τα πάντα, ακόμα και οι πρώτες βοήθειες ανανεώνονται και επίσης να μην ξεχνάμε ότι «η επανάληψη είναι η μήτηρ μαθήσεως».

Τέλος, κάτι που διαπίστωσα μιλώντας με τους εκπαιδευτές και μαθαίνοντας εμπειρίες που έχουν ζήσει, καλό είναι αν δεν γνωρίζετε από πρώτες βοήθειες να μην κάνετε κάτι πέρα από να καλέσετε το ΕΚΑΒ γιατί μπορεί η εμπλοκή σας να έχει αρνητικές συνέπειες παρά την καλή σας διάθεση. Αν θέλετε να βοηθήσετε πραγματικά πάρτε μαθήματα πρώτων βοηθειών.

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *