Πολιτισμένη Συζήτηση σημαίνει ΣΕΒΑΣΜΟΣ

Η ιστορία έχει δείξει ότι το αίμα των Ελλήνων βράζει. Δεν είναι τυχαίο που είμαστε γνωστοί για την «ζωηρή» μας ομιλία. Επίσης δεν νομίζω ότι είναι τυχαίο ότι σε όποιον πόλεμο συμμετείχε η Ελλάδα δεν ήταν απόλυτα συγκεντρωμένη στον εχθρό καθώς οι εσωτερικές διαφωνίες και ανταγωνισμοί την αποσπούσαν.

Βλέποντας τα  νεότερα γεγονότα οι Έλληνες δεν έχουμε αλλάξει και πολύ. Ας θυμηθούμε το δημοψήφισμα όπου δυστυχώς όλοι αντί να ενωθούν, τσακώνονταν με όλους και, ακόμη και φιλίες κινδύνεψαν. Γνωρίζω άτομα που αν η φιλία τους δεν ήταν τόσο δυνατή και γεμάτη αγάπη θα τερμάτιζε. Πέρα όμως από την ισχυρογνωμοσύνη που μας διακατέχει σε τι άλλο μπορεί να οφείλονται αυτές οι εντάσεις;

Θεωρώ ότι ο σεβασμός στην γνώμη του συνομιλητή (αν και όχι υποχρεωτικά υιοθέτησή της), σε οτιδήποτε διαφωνούμε ή που είναι εναντίον της κουλτούρας, των πιστεύω και της νοοτροπίας μας, είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Οι εντάσεις που έλαβαν μέρος στη δημοψήφισμα και που γενικά λαμβάνουν σε οποιοδήποτε θέμα, όχι μόνο στα πολιτικά, δεν προκαλούνται από τις αντιθέσεις που φυσιολογικά υπάρχουν, αφού δεν είμαστε όλοι ίδιοι και επομένως δεν σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο, αλλά από την έλλειψη σεβασμού προς τον συνομιλητή μας.

Δυστυχώς έχω γνωρίσει πολλούς ανθρώπους που όταν δεν συμφωνούν με κάτι, η απάντησή τους είναι «τι λες ρε;» ή «πας καλά;». Τρομερή επιχειρηματολογία. Η ακόμη χειρότερη αντίδραση βέβαια είναι οι προσβολές προς τον συνομιλητή μας. Εκτός από την έλλειψη σεβασμού, αιτία έντονης διαμάχης είναι επίσης έλλειψη επιχειρηματολογίας. Το μόνο κέρδος εκείνου που προσβάλει είναι να χάσει το κάποιο δίκιο που πιθανόν να είχε στα λεγόμενα του (που για να καταφύγει στην προσβολή, μάλλον δεν είχε) και να βρεθεί υπό.

Προσωπικά, αξιέπαινο παράδειγμα σωστής απάντησης σε αντιπαράθεση θεωρώ την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης της Εσθονίας στον δικό μας Υπουργό, κύριο Κοντονή. Έδειξε ξεκάθαρα την αντίθεση του στα λεγόμενα του Έλληνα Υπουργού, απαριθμώντας ξεκάθαρα τα επιχειρήματα του, χωρίς να προβεί σε προσβολές. Αυτό θεωρείται πολιτισμένη συζήτηση.

Τέλος, είδα στα social media ότι σχεδόν όλοι οι χρήστες τον επαίνεσαν για την τεκμηριωμένη του απάντηση. Αντί να μείνουμε στο θαυμασμό, ας προσπαθήσουμε να υιοθετήσουμε αυτόν τον τρόπο συζήτησης και είναι σίγουρο ότι πολλές εντάσεις θα αποφθεχθούν και πολύ πιθανόν πολλές λύσεις να βρεθούν. Είναι ωραίο το πάθος που μας διακατέχει, δεν αντιλέγω. Είμαστε από τους λίγους λαούς που είναι τόσο ζωντανοί και το αίμα τους κοχλάζει τόσο πολύ, αλλά ας αφήσουμε τη ζωντάνια μας για άλλους τομείς, για να κερδίσουμε το σεβασμό των άλλων και το δίκιο μας στις συζητήσεις. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να σφάζεις τον άλλον με το γάντι (μετάφραση: επιχειρηματολογία με σεβασμό στον συζητητή και χωρίς προσβολές).

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *