Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας

Τον τελευταίο καιρό έχω μία διάγνωση και μία λύση για κάθε πρόβλημα. Η διάγνωση είναι ψυχοσωματικό και η λύση γυμναστική! Όχι δεν είμαι γιατρός και για σοβαρά θέματα πάντα συμβουλεύω την επίσκεψη στον ειδικό θεράποντα.

Εντούτοις έχω παρατηρήσει ότι το σώμα μας λειτουργεί ανάλογα με την διάθεση μας άρα και την ψυχή μας. Όταν για μεγάλο χρονικό διάστημα είμαστε αγχώδης ή λυπημένοι τότε μπορεί να επηρεάσει και την σωματική μας υγεία όπως είναι ενοχλήσεις στο κεφάλι ή στην κοιλιά κ.α.

Οι άνθρωποι είχαν ανέκαθεν άγχος και ίσως πολλοί έχουν φύγει από τη ζωή από μία αρρώστια που προήλθε από αυτό. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια ίσως επειδή αυξήθηκαν ο ανταγωνισμός στην εργασία και τα θέλω των εταιρειών, ενώ συγχρόνως φύγαμε και κάπως από τη βολή μας λόγω της οικονομικής κρίσης, όλο και περισσότεροι άνθρωποι ζήτησαν τη βοήθεια ψυχολόγου για να αντιμετωπίσουν διάφορα ψυχοσωματικά και κρίσεις πανικού. Μπορεί κάποιοι να νόμισαν ότι το να πηγαίνεις σε ψυχολόγο είναι μία ακόμη «μόδα», αλλά δεν ισχύει. Γνωρίζω όλο και περισσότερους ανθρώπους που έχουν αφήσει το άγχος και τις στεναχώριες να τους κατατρώνε τη ψυχή, ζώντας ψυχικά μαραμένοι και πολλές φορές καταφεύγοντας σε φάρμακα διότι δεν έχουν δυνάμεις να το αντιμετωπίσουν (συνήθως αυτό γίνεται όταν το πρόβλημα δεν έχει αντιμετωπιστεί εγκαίρως).

Προσωπικά ήμουν ανέκαθεν αγχωμένη και όποια στεναχώρια (είτε δική μου ή άλλων) την έπαιρνα μέσα μου. Τα τελευταία όμως χρόνια που άρχισα να γυμνάζομαι είδα μεγάλη διαφορά. Τώρα πια είμαι πιο ψύχραιμη (χωρίς τα προβλήματα να έχουν μειωθεί, τουναντίον αυξήθηκαν) να αντιμετωπίσω διάφορες δύσκολες καταστάσεις και νιώθω και πιο υγιής ψυχικά. Μάλλον οι ενδορφίνες κάνουν καλό καταπώς φαίνεται.

Εάν κάποιος δεν είναι της γυμναστικής δε χρειάζεται να κλειστεί σε ένα γυμναστήριο και να χτυπιέται. Μπορεί να ακολουθήσει άλλους τρόπους ψυχαγωγίας και χαλάρωσης όπως είναι το μποξ ή ο χορός, όπου και τα 2 απαιτούν συγκέντρωση οπότε το μυαλό ξεφεύγει έστω και για 1 ώρα από τα προβλήματα και το σώμα εκτονώνεται. Επίσης το περπάτημα στη φύση είναι πολύ χαλαρωτικό. Δε χρειάζεται να τρέχεις στα βουνά, μπορείς και στη γειτονιά σου. Λόγου χάρη εγώ περπατώ συχνά όλη τη Βενιζέλου στη Νέα Σμύρνη, είναι μια βόλτα που μπορεί να μην είναι δίπλα στη φύση και δεν έχει το οξυγόνο του βουνού αλλά σίγουρα με χαλαρώνει.

Η ψυχική σου υγεία είναι το παν! Προστάτεψε την από κάθε τι σε βασανίζει. Αν υπάρχει κάποιος ή κάτι που σε ταλαιπωρεί, ξέσπασε και φύγε! Εάν είναι κάτι που δεν επιλύεται εύκολα βρες τρόπους να χαλαρώσεις και μόλις ηρεμήσεις θα βρεις κάποιες πρακτικές λύσεις για όποιο πρόβλημα και αν έχεις. Και αν οι λύσεις δεν έρθουν αμέσως, η ηρεμία και η χαλάρωση της ψυχής και του σώματός σου θα έρθουν σίγουρα.

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *