Τα τελευταία χρόνια συζητιέται όλο και πιο πολύ κατά πόσο οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου στην Ελλάδα καθώς η νομοθεσία τους στερεί αυτό το δικαίωμα.
Προσωπικά έχω υπάρξει κάτοικος εξωτερικού για κάποια χρόνια και μπορούσα να πάω στην Ελληνική πρεσβεία της χώρας που κατοικούσα για να ψηφίσω. Θεωρούσα ότι από την στιγμή που ήμουνα «προσωρινή» κάτοικός εξωτερικού ότι γινόταν στην χώρα μου με αφορούσε αφού είχα σκοπό να ξαναγυρίσω. Επίσης ήθελα να βοηθήσω να βγουν όσο γίνεται οι καταλληλότεροι άνθρωποι για να κυβερνήσουν την πατρίδα μου με σκοπό να γίνει ο τόπος που οι δικοί μου άνθρωποι έμεναν να ζήσουν μια ποιοτική ζωή (τώρα αν αυτό που σκεφτόμουν έγινε… είναι άλλο θέμα)!
Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι φοιτητές, οι τόσοι άνθρωποι που φύγανε λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν να ψηφίσουν για τον τόπο τους. Ότι φύγανε 1-2 χρόνια δεν σημαίνει ότι δεν σκέπτονται, αγαπάνε, δεν επισκέπτονται και δεν βλέπουν / μαθαίνουν τι συμβαίνει στη Ελλάδα τους. Ίσως μάλιστα να είναι και πιο αντικειμενικοί γιατί δεν βιώνουν την καθημερινή προπαγάνδα του κάθε πολιτικού κόμματος και Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ/media).
Εκείνοι που έχουν φύγει χρόνια και επισκέπτονται τη χώρα τους μόνο για διακοπές, και είναι 2η και 3η γενιά μεταναστών μπορώ να καταλάβω το λόγω να μην ψηφίσουν. Δεν έχουν επαφή με την ελληνική καθημερινότητα. Αλλά οι οικονομικοί μετανάστες που έχουν φύγει λόγω «ειδικών» συνθηκών πιστεύω ότι ΠΡΕΠΕΙ να ψηφίζουν ώστε να εκφράζουν την γνώμη τους και την επιλογή τους για το τι πιστεύουν ότι είναι καλύτερο για τη χώρα τους και μπορέσουν να ξαναγυρίσουν σύντομα σε αυτήν.
Τέλος, το θέμα δεν είναι πολιτικό. Είναι θέμα κοινωνικό. Το να ψηφίζεις υπέρ αυτού που πιστεύεις ότι θα ενεργήσει υπέρ της πατρίδας σου είναι δικαίωμά σου. Αν θέλει κάποιος να ψηφίσει και να είναι ενεργός αντί για παθητικός θεατής… μπράβο του! Είναι απαράδεκτο κάποιος να του στερεί αυτό το δικαίωμα. Άλλωστε αν κάποιος έχει ξεχάσει την πατρίδα του μένοντας στο εξωτερικό… απλά δεν θα ενδιαφερθεί ούτε να ψηφίσει! Οπότε γιατί να το στερούνται αυτοί που ενδιαφέρονται ακόμα για την πατρίδα τους;
Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος