Είσαι έγκυος; Σόρρυ αλλά απολύεσαι

Μέχρι πρότινος οι γυναίκες που ήταν σε ενδιαφέρουσα προστατεύονταν παγκοσμίως (με κάποιες χώρες να εξαιρούνται) από το νόμο και οι εργοδότες τους δεν μπορούσανε να τις απολύσουνε. Όμως όπως και σε πολλά άλλα θέματα, έτσι και στο θέμα της εργαζόμενης μέλλουσας μητέρας, εξελισσόμαστε… προς τα πίσω…

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να απολύσουν τις γυναίκες που είναι έτοιμες να γίνουν μητέρες. Με αυτό τον τρόπο θα λυθεί και το θέμα του υπερπληθυσμού… Απλά ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ!

Η μητρότητα είναι ότι πιο όμορφο στη ζωή μιας γυναίκας και αποφάσισαν οι δικαστές να την πολεμήσουν. Περιττό να αναφερθεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα, και λογικά και σε άλλα μέρη του κόσμου, πολλοί εργοδότες αδιαφορούσαν για το νόμο που προστάτευε τις μητέρες. Η μεγαλύτερη ελληνική αλυσίδα καλλυντικών απέλυσε έγκυο πριν από μερικούς μήνες. Επιπλέον, σε πολλές συνεντεύξεις για δουλειά οι εργοδότες ρωτάνε τις υποψηφίους για το αν έχουν σχέση, όχι αν είναι παντρεμένες, ή αν σκοπεύουν να παντρευτούν. Αν η απάντηση είναι ναι, τότε η πρόσληψη δεν είναι τόσο πιθανή μιας που ο γάμος σημαίνει, τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις, και παιδί, κάτι όμως που δεν συμβαδίζει με τα συμφέροντα του εργοδότη. Φανταστείτε λοιπόν, αν όλα αυτά γίνονταν ενόσω ο νόμος προστάτευε τις εγκύους, τι θα γίνει τώρα που καταργείται… Βέβαια ο λόγος της απόλυσης μιας εγκύου δεν θα είναι η εγκυμοσύνη της αλλά ένας σοβαρός λόγος, αλλά ας είμαστε ειλικρινείς δεν είναι δύσκολο με μια καλή πρόφαση να διώξεις μια έγκυο, η οποία θα λείπει για ένα διάστημα από το γραφείο με κίνδυνο η δουλειά να πάει πίσω… είπαμε το συμφέρον…

Γιατί πρέπει οι άνθρωποι να φθάνουν πάντοτε στα άκρα και γιατί όσο περνάνε τα χρόνια οι άνθρωποι χάνουν την όποια ευαισθησία τους; Η συγκεκριμένη απόφαση εκτός του ότι δε συμβαδίζει με τα πλαίσια ούτε της ηθικής ούτε της ευαισθησίας, θα δημιουργήσει και άλλα θέματα.. πρακτικά… όπως είναι η υπογεννητικότητα… της οποίας το ποσοστό είναι ήδη χαμηλό σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

Σίγουρα, κάποια περιστατικά με εγκύους υπαλλήλους έλαβαν χώρα για να τεθεί θέμα κατάργησης του συγκεκριμένου νόμου. Όμως η κατάργηση του νόμου δεν είναι λύση. Αντιθέτως, η κατάλληλη τροποποίηση όπου θα προστατεύει συγχρόνως τις μέλλουσες μητέρες αλλά και τους εργοδότες ΕΙΝΑΙ H ΛΥΣΗ!

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *