Πρόσφατα η εξομολόγηση της Ολυμπιονίκης Σοφίας Μπεκατώρου άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Η μία μετά την άλλη γυναίκες Ολυμπιονίκες παίρνουν θάρρος και παραδέχονται ότι υπήρξαν και εκείνες εξίσου θύματα. Οι αντιδράσεις ποικίλες. Ευτυχώς, οι περισσότερες είναι υποστηριχτικές αλλά υπάρχουν και εκείνες που είναι από καχύποπτες έως αρνητικές.
Παρόλο που δεν είμαι θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης έχω μια ευαισθησία σε αυτό το θέμα ως γυναίκα. Θυμάμαι ακόμα ένα βιβλίο που είχαμε διαβάσει σε ένα μάθημα κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο όπου μία γυναίκα ντυνόταν προκλητικά και πήγαινε κάθε βράδυ μαζί με το μικρό της κοριτσάκι στα μπαρ. Ένα βράδυ 3 άντρες βίασαν μητέρα και κόρη. Στο δικαστήριο η μητέρα είχε καταδικαστεί πριν καν αρχίσει η δίκη κυρίως λόγω του ντυσίματος της. Οι αντιδράσεις στο βιβλίο αλλά και των συμμαθητών μου, έχουν αποτυπωθεί στην μνήμη μου λες και έγιναν χθες.
Οι συμμαθητές μου ήταν λιγότερο σκληροί αλλά εξίσου αυστηροί με τους ¨δικαστές¨ του βιβλίου. Οι συμμαθητές μου ήταν ένα δείγμα μια μικρής κοινωνίας που δυστυχώς ελάχιστα έχει αλλάξει μέχρι και σήμερα. Οι αντιδράσεις είναι παρόμοιες με τις σημερινές ως προς τις εξομολογήσεις των Ολυμπιονικών.
Δυστυχώς, μόνο πρόσφατα άρχισαν οι γυναίκες να μιλάνε ελεύθερα για αυτές τις εμπειρίες. Την αρχή την έκαναν οι ηθοποιοί στο Hollywood, τώρα οι αθλήτριες των Ολυμπιακών Αγώνων και πόσες άλλες γυναίκες, ανεξαρτήτως εμπειρίας είναι θύματα ανεξέλικτων ορμών ανδρών που θέλουν να επιβεβαιωθούν.
Συγνώμη που θα σας απογοητεύσω αλλά οι γυναίκες δεν μιλούσαν μέχρι σήμερα διότι ντρεπόντουσαν και κατηγορούσαν τον εαυτό τους για την αφέλεια τους. Επίσης ίσως διότι οι αντιδράσεις του κόσμου ήταν προβλέψιμες. Σκεφτείτε μόνο τα αγόρια, οι πατεράδες ή / και τα αδέρφια αν το κορίτσι σας, κόρη σας ή η αδερφή σας παραδεχόταν ότι κάποιος πήγε να τη βιάσει ή τελείωσε το έγκλημα. Λογικά θα θέλατε να τον σκοτώσετε αλλά συγχρόνως θα φοβόσασταν εσείς ή οι γυναίκες της οικογενείας μην μαθευτεί και στιγματιστεί το κορίτσι σας.
Άλλη μία λάθος νοοτροπία είναι το ντύσιμο. Εκτός του ότι τίποτα δεν δικαιολογεί αν η γυναικά πει ξεκάθαρα όχι εσύ να την αγνοήσεις και να συνεχίσεις, σταμάτα να κρίνεις τον άλλον. Καταρχάς, το ντύσιμο δεν μας δίνει κανένα ξεκάθαρο στοιχείο για την ταυτότητα του άλλου. Θυμάμαι, στο σχολείο είχαμε 2 κοπέλες, η μία ντυνόταν πιο προκλητικά και η άλλη σαν καλόγρια. Μαντέψτε ποια ήταν η πιο παραδοσιακή στις σεξουαλικές σχέσεις. Εκείνη που ντυνόταν πιο προκλητικά. Το ντύσιμο το προκλητικό μπορεί να είναι ανασφάλεια, αυτοπεποίθηση ή απλά αρέσει πολύ σε εκείνον που το φοράει αυτό το ρούχο. Εσύ απλά αν θες κοίτα, θαύμασε και φέρσου σαν κύριος! Άλλωστε το προκλητικό είναι υποκειμενικό.
Υπάρχει η άποψη ότι με το ντύσιμο ή την φιλική συμπεριφορά τους οι γυναίκες από θύματα γίνονται θύτες διότι εκείνες προκάλεσαν τον άνδρα. Και όμως δεν είναι έτσι. Και ένας ακόμη λόγος που δεν μιλούν οι γυναίκες είναι διότι οι άνθρωποι σκέφτονται έτσι και κατηγορούν στο τέλος το θύμα. «Τα ‘θελε και τα ‘παθε». Σοβαρολογείτε;;;; Πόσες φορές κοπέλες που προσπαθούν να αφοσιωθούν στον επαγγελματικό τους μέλλον, δεν μιλούν για πρόστυχες συμπεριφορές ανώτερων τους αλλά δεν μιλούν διότι εκβιάζονται από εκείνους είτε ότι θα τις πολεμήσουν επαγγελματικά με τα μεγάλα μέσα που διαθέτουν ή ότι θα τις βγάλουν ψεύτρες και όλοι θα τον υποστηρίξουν διότι λόγου χάρη φοράει κοντή φούστα.
Τέτοια ταμπού οδήγησαν εκατομμύρια γυναίκες να ζουν με ένα βάρος στην ψυχή τους και να ντρέπονται να το εξομολογηθούν. Όσοι κατηγορούν αυτές τις γυναίκες ότι φταίνε, σκεφτείτε αν αυτές οι κοπέλες ήταν δικοί σας άνθρωποι τι θα κάνατε; Αν το παθαίνατε εσείς τι θα κάνατε;
Δυστυχώς το να τιμωρείται το θύμα αντί για το θύτη το βλέπουμε από την μυθολογία της Αρχαίας Ελλάδας έως σήμερα. Ο Ποσειδώνας βίασε την Μέδουσά αλλά η Θεά Αθηνά δε μπορούσε να τα βάλει μαζί του οπότε μετέτρεψε την Μέδουσά σε τέρας με κεφάλι γεμάτο φίδια αντί για μαλλιά. Συνεπώς τιμώρησε το θύμα αντί για το θύτη. Μήπως όμως είναι καιρός να σταματήσουμε να φερόμαστε παρόμοια;
Δυστυχώς οι άνθρωποι ξεχνάνε ότι τέτοιες εμπειρίες καιροφυλαχτούν και μπορεί να και μπορούν να συμβούν στον καθένα μας. Μην εγκλωβίζετε στην απομόνωση αυτά τα θύματα, αγκαλιάστε τα. Με την σιωπή απλά θα συνεχίζεται μια ποινική πράξη και τα θύματα θα συνεχίσουν να είναι αμέτρητα.
Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος



