Είμαι άστεγος… και ακόμη πληρώνω

Σίγουρα όλοι έχουμε δει κάπου στο κέντρο ή έξω από ένα σταθμό του μετρό έναν άνθρωπο με κόκκινο γιλέκο που κρατάει ένα περιοδικό.

Αυτοί λοιπόν οι άνθρωποι είναι εργαζόμενοι συνάνθρωποί μας που έχουν μείνει άστεγοι και προσπαθούν με αξιοπρέπεια να δουλέψουν ώστε να ξανακτίσουν τη ζωή τους. Αυτή η ιστορία δεν αποτελεί μέρος μιας ρομαντικής ιστορίας αλλά είναι η πραγματικότητα και αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται τίμια για την «Σχεδία», ένα περιοδικό δρόμου, μιας παγκόσμιας αλυσίδας με ένα ευγενή σκοπό, την στήριξη των αστέγων.

Είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ τα γραφεία της Σχεδίας και να μιλήσω με τους περισσότερους ανθρώπους που ήταν εκεί. Όλοι τους ήταν χαμογελαστοί, ευγενέστατοι και αισιόδοξοι για το μέλλον τους. Μάλιστα πολλοί παραδέχτηκαν ότι αυτήν την θετική στάση προς τη ζωή την απέκτησαν χάρις την ευκαιρία που τους έδωσε το περιοδικό να εργαστούν και να κερδίσουν τίμια τον μισθό τους.

Όπως μπορείτε  να καταλάβετε έχοντας αυτήν την εικόνα στο μυαλό μου δε θα μπορούσα να μην εναντιωθώ στο γεγονός ότι το περιοδικό θα κοστίζει 1 ευρώ παραπάνω λόγω φόρων. Το περιοδικό κοστίζει 3 ευρώ όπου το 1,5 πάει στον πωλητή ενώ από τον Μάρτιο θα κοστίζει 4 ευρώ. Ευτυχώς ο κάθε πωλητής θα συνεχίζει να κερδίζει το 1.5 ευρώ.

Ο λόγος του θυμού μου δεν ήταν το κόστος αλλά το ότι δεν υπάρχει καμία υποστήριξη από το κράτος, τουναντίον τους δυσκολεύει τη ζωή.

Το περιοδικό «Σχεδία» στηρίζεται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το κράτος δεν θα έπρεπε να υποστηρίξει και να τον «σπρώξει» αυτόν τον οργανισμό να μεγαλώσει ώστε να μπορέσει να βοηθήσει ακόμη περισσότερους άστεγους. Άλλωστε ήδη πολλοί άστεγοι έχουν βρει ήδη ένα σπίτι να μείνουν χάρις τις πωλήσεις του περιοδικού που ο καθένας τους κατάφερε.

Ελπίζω η Κυβέρνηση να ξανασκεφτεί το συγκεκριμένο φόρο. Φορολογώντας αυτούς που δεν έχουν τίποτα άλλο να δώσουν είναι τουλάχιστον ανώφελο. Μπορεί η «Σχεδία» να μην στέρησε το 1.5 ευρώ από τους πωλητές της αλλά για πόσο θα μπορεί η οργάνωση να το κάνει αυτό;

Ελπίζω η αλλαγή στο κόστος του περιοδικού να μην επηρεάσει τις πωλήσεις του.

Ας τους βοηθήσουμε!

ΥΣ. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το περιοδικό μιλήστε για αυτούς τους ανθρώπους ή πηγαίνετε στις βόλτες στο κέντρο της Αθήνας που διοργανώνονται από το περιοδικό με ξεναγό έναν πωλητή της Σχεδίας.

Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *