Η αλήθεια είναι ότι τόσο καιρό θέλω να βρω χρόνο να γράψω για την σχέση Εκκλησίας – Κορωνοιού, για το οποίο θα έγραφα σήμερα. Εντούτοις, κάποια συμβάντα που συσσωρεύτηκαν το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με έκαναν να αλλάξω γνώμη και να γράψω κάτι διαφορετικό που δεν θα είναι ένα ακόμη άρθρο για τον κορωνοιό. Παρεμπιπτόντως αν συνεχίσουμε έτσι με αυτή την πανδημία στο Δρομοκαΐτειο μας βλέπω πολλούς αλλά αυτό είναι άλλο θέμα.
Στο Facebook ακολουθώ μια σελίδα που ονομάζεται “DEMIC”, όπου κυρίως δημοσιεύει βιντεάκια που κρύβουν ένα κοινωνικό μήνυμα. 2 βιντεάκια που μου κάνανε εντύπωση είναι τα παρακάτω:
Στο πρώτο βίντεο μία κοπέλα με πρόβλημα ακοής εργάζεται σε μαγαζί εστιάσης φορώντας ακουστικό για να μπορεί να ακούει τους πελάτες. Μία γυναίκα της φέρεται αγενέστατα, υποτιμητικά γιατί νομίζει ότι η κοπέλα απλά ακούει μουσική. Παρόλο που της εξηγούν τι συμβαίνει εκείνη συνεχίζει να φαίρεται απρεπέστατα και λέει ψέματά για τον άνδρα της ότι είναι δικηγόρος και θα ασκήσει αγωγή εναντίον τους. Εν τέλει, ο σύζυγος που έχει μείνει άναυδος από την συμπεριφορά της συζύγου του αποκαλύπτει ότι δεν είναι δικηγόρος και ότι απλά κέρδισαν χρήματα από λαχείο. Η γυναίκα του πριν το λαχείο δούλευε σε κατάστημα με ρούχα. Συνεπώς, έκανε κριτική σε μια κοπέλα που έκανε παρόμοια δουλειά με εκείνη και που είχε και πρόβλημα υγείας. Εμένα όλο αυτό μου έδωσε την εντύπωση κόμπλεξ. Συνήθως, οι άνθρωποι που φέρονται με αυτό τον άνθρωπο έχουν σύνδρομο κατωτερότητας και φέρονται έτσι ώστε να κρύψουν τις όποιες ανασφάλειες έχουν, νομίζοντας ότι τα καταφέρνουν. Το μόνο που πετυχαίνουν όμως είναι να συνεχίζουν να φέρονται με τις ανασφάλειες αυτές και απλά να γίνονται αντιπαθητικοί και πιθανώς να μένουν και μόνοι τους διότι τις ανασφάλειες τους τις κρύβουν καλά και από όλους και οι άλλοι δεν κάθονται να ψάξουν περαιτέρω από την επιφάνεια ή κουράζονται να προσπαθούν να βρουν τι κρύβεται από κάτω.
Το δεύτερο βιντεάκι είναι για ένα ζευγάρι όπου η κοπέλα μένει έγκυος. Μια μέρα ο σύζυγος βλέπει τη γυναίκα του φιλική αγκαλιά με έναν άλλον άνδρα. Επί μία εβδομάδα βλέπει το ίδιο σκηνικό αλλά δεν ρωτάει ποτέ τη γυναίκα του τι συμβαίνει. Μέχρι τη στιγμή που ο σύζυγος ακούει στο τηλέφωνο την άλλη ανδρική φωνή να λέει ότι θα περάσει από το σπίτι. Τυφλωμένος από την ζήλια σπρώχνει τη γυναίκα του η οποία έπεσε πάνω σε ένα γυαλί από κάτι που είχε ρίξει ο σύζυγος πάνω στην έκρηξη του. Στο χέρι της βλέπει ένα γράμμα όπου θα του το έδινε για να του ανακοινώσει ότι περιμένει δίδυμα και ότι βρήκε τον αδερφό της, ο οποίος ήταν γυναικολόγος και θα αναλάμβανε δωρεάν την εγκυμοσύνη της. Η μητέρα έχασε τα παιδιά και έπεσε σε κώμα. Ο σύζυγος αναρωτιόταν για ποιο λόγο ποτέ δεν την ρώτησε εξαρχής ποιος ήταν αυτός.
Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι ιδίως λόγω ανασφαλειών τείνουμε να σκεφτούμε ότι χειρότερο για τους άλλους, ιδίως για αυτούς που αγαπάμε. Είτε ακούγοντας τους άλλους ή εκλαμβάνοντας λανθασμένα σκηνές που έχουμε δει. Η ανασφάλεια μας όχι μόνο μας τυφλώνει αλλά δεν μας αφήνει να ρωτήσουμε τι συμβαίνει στα αλήθεια. Ή έχοντας τυφλωθεί, όχι μόνο δε ρωτάμε, αλλά και τα πιστεύω μας τα εκλαμβάνουμε σαν δεδομένα και σταματάμε και εμείς να είμαστε ειλικρινείς για το πως νιώθουμε πραγματικά. Φοβόμαστε να εκφραστούμε. Έτσι πολλές σχέσεις έχουν χαθεί μάταια.
Αυτά τα βιντεάκια δεν είναι επιστημονικής φαντασίας. Δυστυχώς περιγράφουν συμβάντα είτε επακριβώς ή παρομοίως όπως έχουν λάβει χώρα. Είναι πραγματικά κρίμα οι άνθρωποι αντί να δουλεύουν με τον εαυτό τους να φέρονται έτσι.
Παρατηρήστε το: Οι άνθρωποι που ασκούν κριτική συνεχώς, και συνήθως χωρίς τακτ, είναι οι πιο ανασφαλείς. Δυστυχώς, εσείς δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα. Διότι ότι και να κάνετε θα είστε πάντα οι κακοί και εκείνοι τα θύματα, κάτι που είναι εν μέρει αλήθεια καθώς είναι θύματα του ίδιου τους του ανασφαλή εαυτού τους. Αν εκείνοι δεν συνειδητοποιήσουν την κατάστασή τους και δεν την καταπολεμήσουν τίποτα δεν μπορεί να τους σώσει.
Αυτούς τους ανθρώπους μην τους πολεμάτε, λυπηθείτε τους και προχωρήστε μπροστά. Εάν αφορά ανθρώπους σημαντικούς για εσάς τότε δείτε τα δικά σας λάθη, προσπαθήστε να είστε αυτοί που καταπολεμάτε τις ανασφάλειές σας και να είστε ειλικρινείς μαζί τους. Μπορεί έτσι οι σχέσεις να σταματήσουν να πηγαίνουν στράφι άνευ λόγου.
Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος