Πρόσφατα στον Καναδά έκαναν ένα κοινωνικό πείραμα το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.
To πείραμα ήταν να περάσουν κάποιες ώρες μαζί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι ενός γηροκομείου μαζί με τα παιδάκια ενός ορφανοτροφείου. Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Όλοι οι ηλικιωμένοι, ιδίως οι πιο λυπημένοι, άλλαξαν τελείως διάθεση, ξαναβρήκαν το χαμόγελο τους και την όρεξη να παίξουν σαν μικρά παιδιά. Τα παιδάκια πήραν μέσα σε λίγες μία αίσθηση πώς να μεγαλώνεις με παππούδες.
Δυστυχώς πράγματα που πολύ άνθρωποι θεωρούμε δεδομένα δεν είναι. Δεν μεγαλώνουν όλοι μαζί με τον σύντροφο τους και δεν τους επισκέπτονται συχνά τα παιδιά τους. Αντιθέτως τους κλείνουν σε ένα γηροκομείο πιστεύοντας ότι έχοντας 24/7 φροντίδα θα είναι ευχαριστημένοι, ξεχνώντας ότι η αγάπη της οικογένειας είναι η μεγαλύτερη ανταμοιβή τους για όλα όσα έχουν κάνει και το καλύτερο φάρμακο για να έχουν χαρούμενα γεράματα. Επίσης, δε μεγαλώνουν όλα τα παιδάκια μέσα σε μία οικογένεια, όπου ζουν έννοια των παππούδων, που τους φροντίζουν και κακομαθαίνουν μαθαίνοντας τους την ανιδιοτελή αγάπη. Ούτε των γονιών, αν και πολλούς από τους εργαζόμενους των ορφανοτροφείων τους νιώθουν πολύ κοντά τους σαν γονείς τους. Η ανάγκη για αγάπη υπάρχει σε όλους μας πόσο μάλλον για τους ανθρώπους που την γνώρισαν και μετά κλείστηκαν σε ένα γηροκομείο μακριά από την οικογένεια τους και για εκείνους που δεν την γνώρισαν ποτέ από την οικογένεια τους.
Γι’ αυτό το λόγο αυτό το άρθρο έχει αυτόν τον τίτλο. Αυτά τα Χριστούγεννα, που ζούμε μέσα στο άγχος για την υγεία των δικών μας ας τους δείξουμε πόσο τους αγαπάμε φροντίζοντας τους και ας μην μπορούμε να τους αγκαλιάσουμε όπως θα θέλαμε. Επίσης θα ήταν πολύ ωραίο αυτό το πείραμα να γίνει και στην Ελλάδα ακόμα και μέσα στην πανδημία αρκεί να ληφθούν όλα τα μέτρα και να το εγκρίνουν οι λοιμοξιολόγοι. Αν δεν το εγκρίνουν τότε ας το κρατήσουμε στο μυαλό μας και ας γίνει μετά την πανδημία. Μια μεγάλη χαρά θα δοθεί σε πολλούς εγκαταλειμμένους ηλικιωμένους και παιδάκια και θα μπορούσε να μελετηθεί ώστε αυτό από πείραμα να γίνει ένα μακροχρόνιο project.
Χαρούμενα Χριστούγεννα σε όλους γεμάτα υγεία!
Σαράφη Βασιλική, Επικοινωνιολόγος – Κοινωνιολόγος