200 χρόνια μετά το ’21, 198 χρόνια μετά από;…. τι;

Κάποιοι από εσάς αναρωτιέστε τι εννοεί ο τίτλος. Κάποιοι, οι λίγο πιο δυνατοί στην ιστορία, ίσως θυμάστε ότι ο πρώτος εμφύλιος της νέας Ελληνικής Ιστορίας έγινε το 1823. Ναι, 8 χρόνια πριν γίνουμε επίσημα κράτος, κάναμε εμφύλιο.

Είναι στην φύση του Έλληνα να τρώγεται με τα ρούχα του; Μπορεί. Υπάρχει ένας μύθος στην Αρχαία Περσία, που έλεγε πως όταν ο Θεός (Αχούρα Μάσντα για αυτούς) έφτιαξε τον κόσμο, έκανε τον Έλληνα λίγο πιο μεγάλο και πιο δυνατό από τους άλλους και αυτός τους έδερνε όλους. Όταν οι υπόλοιποι άνθρωποι παραπονέθηκαν, ο Θεός έφτιαξε απλά ακόμα έναν Έλληνα και από τότε τρώγονταν μεταξύ τους. Είναι, ίσως, η πιο ακριβής αναπαράσταση του Ελληνικού χαρακτήρα και προέρχεται από την Αρχαία Περσία…

Θα μπορούσα να κάτσω και να γράψω για τα αίτια των συγκρούσεων μας, αλλά ξέρετε τι; Όπως και να το γράψει κανείς, όλα πέφτουν σε ένα πράγμα. Την εξουσία. Αυτή αποζητούσαν πάντα οι Έλληνες, αυτή είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός των αδερφοκτονιών ανά τα χρόνια στην Ελληνική Ιστορία. Ναι, υπάρχουν και άλλα αίτια, απληστεία, ιδεοληψία, θρησκοληψία ή ότι άλλο. Αλλά σε όλα μέσα υπάρχει η Εξουσία. Αυτή αποζητά ο Έλληνας.

Αυτές τις σκέψεις τις έκανα βλεποντας τις ειδήσεις χτες το βράδυ.

Η Βία είναι κακή, από όπου και αν προέρχεται. Αν διαφωνείται με αυτήν την φράση, πιστεύω ότι κάνατε κάποιο λάθος που μπήκατε εδώ, ίσως καλύτερα να πάτε σε κάποια site που την προάγουν, καλή συνέχεια.

Για εσάς που μείνατε, μετά την Βία πρέπει να καταδικάσουμε και την υποκρισία.

Χτες το πρωί έβλεπα σχόλια και ποστ στο Facebook από άτομα που καταδίκαζαν την επίθεση της αστυνομίας σε νεαρό στην Ν. Σμύρνη. Και συμφωνούσα. Περιμένω σήμερα το πρωί να δω αντίστοιχα σχόλια και ποστ που θα καταδικάζουν την επίθεση στον νεαρό αστυνομικό (ο οποίος από ότι μάθαμε είναι εκτός κινδύνου πλέον, αλλά δεν ξέρουν ακόμα οι γιατροί αν θα μείνει κάποια μόνιμη ζημιά). Γιατί όπως πάρα πολύ σωστά είπε μια φίλη, “Το να καταδικάζεις την επίθεση στον νεαρό στην Ν. Σμύρνη, αλλά να δικαιολογείς την επίθεση στον αστυνομικό είναι εξίσου κακό με το να υποστηρίζεις γενικά την βία και λίγο χειρότερο γιατί είσαι και υποκριτής”.

Όταν έγινε η επίθεση στον νεαρό από την Αστυνομία, είπα αμέσως ότι ήταν λάθος, ότι και αν είχε κάνει ο νεαρός. Ναι, έμαθα αργότερα ότι ήταν αναρχικός, ότι ήταν ήδη μπλεγμένος σε επεισόδια κτλ κτλ. Και δεν με νοιάζει. Η Βία που ασκήθηκε πάνω του, όπως την είδαμε στο βίντεο, ήταν άδικη. Δεν ήταν σύλληψη (που προφανώς θα περιέχει κάποια βια, αν δεν παραδοθεί με την θέλησή του ο συλληφθείς). Ήταν απλά ξύλο, εκδίκηση ίσως; Οπότε πρέπει ο αστυνομικός να τιμωρηθεί γιατί άσκησε υπερβολική βία και ο νεαρός, εφόσον όντως διέπραξε αυτά για τα οποία κατηγορείται, να τιμωρηθεί για ότι έκανε.

Και όταν το είπα αυτό κάποιος σχολίασε για τους “ισαποστάκηδες”. Γιατί για κάποιους, οι ίσες αποστάσεις είναι κάτι κακό. “Είτε με εμάς, είτε με αυτούς”. Πρέπει να διαλέξουμε πλευρά. Πλευρά σε τι;

Αγαπητοί μη-ισαποστάκηδες, θέλω να σας ενημερώσω πως όλοι εμείς οι “δειλοί” “ισαποστάκηδες” έχουμε ήδη διαλέξει πλευρά. Και είμαστε με την πλευρά της νομιμότητας. Θα υποστηρίξουμε τον αναρχικό (ακόμα και αν διαφωνούμε μαζί του ή με τα πιστεύω του γιατί αυτή είναι η μαγεία της Δημοκρατίας) αν αδικηθεί από τον αστυνομικό. Θα υποστηρίξουμε τον αστυνομικό αν δεχτεί επίθεση από τον αναρχικό. Θα υποστηρίξουμε τον Νόμο και την Ενότητα σε μια χώρα και δεν θα αφήσουμε τους μη-ισαποστάκηδες (και των δύο πλευρών, στο ίδιο τσουβάλι σας βάζω) να πολώσουν το κλίμα.

Πριν λίγες ημέρες είχα πει ότι ο αστυνομικός που χτύπησε τον νεαρό στην Ν. Σμύρνη πρέπει να αποταχθεί άμεσα από την αστυνομία. Τώρα λέω ότι αυτοί που χτυπήσανε τον νεαρό αστυνομικό πρέπει να συλληφθούν και να έρθουν ενώπιον της Δικαιοσύνης και να τιμωρηθούν όπως ορίζει ο Νόμος.

Ο πρώτος καταχράστηκε την εξουσία που του δίνει η κοινωνία, την τιμή που του δίνεται να φέρει το Εθνόσημο και την εμπιστοσύνη που του δείχνουμε σαν πολίτες για να μας προστατέψει. Οι δεύτεροι έκαναν σχέδιο και επιτέθηκαν σε έναν νέο άνθρωπο σαν νέα τάγματα εφόδου (βάζουμε στοίχημα ότι ήταν οι πρώτοι που πανηγύριζαν όταν καταδικάστηκε η Χρυσή Αυγή; Ειρωνία ε;) για να του πάρουν τον οπλισμό και να τον σκοτώσουν (και ναι ήταν ξεκάθαρα δολοφονική επίθεση. Σύμφωνα με μαρτυρίες προσπαθούσαν να του βγάλουν το κράνος για να τον χτυπήσουν στο κεφάλι, ευτυχώς πρόλαβαν να επέμβουν οι συνάδελφοί του μόλις κατάφεραν να του αποσπάσουν το κράνος και γλυτώσαμε τα ακόμα χειρότερα).

Αυτό με κάνει “ισαποστάκια”; Αν σημαίνει ότι είμαι ένας νομιμόφων Έλληνας Πολίτης που στηρίζει την Νομιμότητα και την Ενότητα και το συμφέρον της χώρας του, ενώ πάντα θα στηρίζει το δίκαιο, τότε ναι, είμαι “ισαποστάκιας”. Γιατί δεν θέλω το 2023 να γιορτάζουμε την επέτειο 200 ετών από τον πρώτο μας εμφύλιο. Και είμαι “ισαποστάκιας” και έχω την συνείδησή μου καθαρή.

Εσείς;

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published.