Σώπασε κυρά Δέσποινα και μην πολυδακρύζεις

To view the article in English click HERE

Η Αγία του Θεού Σοφία, η εκκλησία σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού σε μια πόλη που ήταν η πάλαι ποτέ Βασιλεύουσα και η Πόλη και τώρα είναι απλά η Istanbul, μετά από πολλά χρόνια γίνεται και πάλι τζαμί.

Πολλοί έχουν αναρωτηθεί. Είναι επίδειξη δύναμης; Αλλαζονία; Κίνηση επεκτατισμού; Ίσως είναι λίγο από όλα μαζί. Αλλά σημασία έχει ότι είναι μια προσβολή τόσο στην Ορθοδοξία, όσο και στον Ελληνισμό, όσο και στον Παγκόσμιο Πολιτισμό και την UNESCO.

Αλλά το σημαντικό που πρέπει να αναδειχτεί εδώ δεν είναι τόσο η προσβολή, ειλικρινά αν δεν την νιώθετε μάλλον έχετε πατήσει για να διαβάσετε λάθος άρθρο. Το σημαντικό είναι η αντίδραση. Ή για να είμαστε ακριβείς, η έλλειψή της.

Θα αφήσω την Ελλάδα για τελευταία. Η Αμερική, έχει τα δικά της προβλήματα, δεν ασχολήθηκε. Η Ευρώπη ουσιαστικά μόνο μπράβο δεν είπε. Μερικές χλιαρές δηλώσεις και αυτό είναι όλο. Οι Αυστριακές και Αγγλικές εφημερίδες ανέφεραν το γεγονός και τα τα σχόλια είναι κατά κανόνα ουδέτερα. Στην Γερμανία, τα σχόλια κυμαίνονται από ουδέτερα μέχρι διθυραμβικά (ας μην ξεχνάμε άλλωστε την σημαντική Τουρκική μειονότητα που μένει στην Γερμανία και την εκλογική της ισχύ).

Αλλά θα μου πείτε, αυτοί είναι Καθολικοί και Διαμαρτυρόμενοι. Οι αδερφοί Ορθόδοξοι τι λένε;

Τίποτα.

Η Ορθόδοξη Ρωσία, με δήλωση του ίδιου του Προέδρου Πούτιν, λέει ότι αυτό είναι “Εσωτερικό θέμα της Τουρκίας” (που είσαι Λιακόπουλε να δεις το “Ξανθόν Γένος” να κοιμάται…). Οι υπόλοιπες Βαλκανικές-Ορθόδοξες χώρες (Σερβία, Βουλγαρία κτλ) ούτε καν ασχολήθηκαν με το θέμα επίσημα.

Και εμείς; Εμείς διαμαρτυρηθήκαμε!

Να σας το πω αλλιώς.

Εμείς, για την μετατροπή του συμβόλου του Μεσαιωνικού Ελληνισμού σε τζαμί, κάναμε ότι ακριβώς κάνουμε για μια παραβίαση του εναέριου χώρου. Και πρακτικά και κάτι λιγότερο, αφού στις παραβιάσεις σηκώνουμε και αεροπλάνα για αναχαίτιση…

Ξέρετε ποια είναι η πιο σοβαρή αντίδραση σε αυτήν την κίνηση; Ο εφοπλιστής Μαρίνος πρότεινε ένα “εμπάργκο” ενλιμενισμών για επισκευές των ελληνικών συμφερόντων πλοίων στην Τουρκία. Σημαντική κίνηση και μπράβο του μεν. Θλιβερά λίγο σαν εθνική αντίδραση δε.

Κύριε Δένδια, θα έπρεπε να έχετε καταλάβει πως όταν η Τουρκία παίρνει κάτι δια της βίας, θεωρεί ότι είναι για πάντα δικό της. Ρωτήστε τους Κύπριους αν θέλετε επιβεβαίωση.

Και θα μου πείτε, πως να απαντήσουμε; Έχουν γίνει προτάσεις να γίνει το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ (που είναι στην Θεσσαλονίκη) μουσείο Μνήμης Γενοκτονίας. Αλλά δεν το θεωρώ σωστό για αρκετούς λόγους. Αφενός, ο ίδιος ο Ερντογάν απορρίπτει τον Ατατούρκ (με δική του εντολή η Αγία Σοφία έγινε Μουσείο), γιατί να το κάνουμε και εμείς. Αλλά κυρίως… δεν θα απαντήσουμε στον Ερντογάν με το να γίνουμε Ερντογάν…

Να ξέρετε άλλωστε ότι η καλύτερη συμβουλή που μπορεί να σας δώσει κανείς είναι να μην πέφτετε ποτέ στο επίπεδο του άλλου. Θα σας νικήσει λόγω εμπειρίας.

Η Τουρκική Οικονομία βρίσκεται σε μια ασταθή ισσοροπία. Οι κινήσεις της Τουρκίας στο Κουρδιστάν και την Λιβύη (και οι νέοι λεονταρισμοί απέναντι στην Αίγυπτο) την έχουν αποδυναμώσει πολιτικά και έχουν αποξενώσει αρκετούς παραδοσιακούς συμμάχους της. Μια κίνηση της Ελλάδος να εντείνει την απομόνωση (με την βοήθεια του Ισραήλ, το οποίο έγινε πρόσφατα στόχος νέων επιθετικών δηλώσεων) και να προκαλέσει οικονομικές κυρώσεις για την Διπλωματική Συμπεριφορά της Τουρκίας θα μπορούσαν να κάνουν πολλά πράγματα.

Θα μπορούσε επίσης να δημιουργηθεί ένα βίντεο (κανείς δεν αμφισβητεί την δύναμη των Πολυμέσων άλλωστε) που να εξηγεί την ιστορία της Αγίας Σοφίας και την σημασία της σαν σύμβολο, το οποίο να διαμοιραστεί παντού με σκοπό να αφυπνήσει τους ξένους. Και να γίνει μια εκστρατεία ενημέρωσης, τουλάχιστον για τους Τουρίστες που έρχονται στην χώρα, οι οποίοι μπορούν να λειτουργήσουν σαν “απόστολοι” όταν επιστρέψουν στις χώρες τους. Δώσαμε τόσα χρήματα για την διαφήμιση για τον covid στα κανάλια, δεν θεωρούμε την Αγία Σοφία αρκετά σημαντική για να κάνουμε κάτι παρόμοιο;

Αλλά έχουμε έναν πολιτικό άξιο του ονόματός του για να το κάνει;

Ο Μαρμαρωμένος Βασιλιάς είναι θρύλος… ευτυχώς γιατί αν έβλεπε την δεύτερη πτώση της Πόλης μετά από 567 χρόνια θα ήταν ο Μαραζωμένος Βασιλιάς…

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *