Παλιά αστυνομία στην Νέα Σμύρνη

Αν και σήμερα είναι η ημέρα της Γυναίκας (χρόνια πολλά σε όλες σας και σας ευχαριστούμε που δίνετε νόημα στην ζωή των ανόητων ανδρών), δυστυχώς η επικαιρότητα δεν μου επιτρέπει να ασχοληθώ με το πως θα έπρεπε να κάνουμε κάθε μέρα μιας γυναίκας γιορτή.

Τι συνέβη στην Ν. Σμύρνη; Αν ρωτήσετε την Αστυνομία, θα πει ότι δέχτηκε επίθεση από 30 άτομα και κάλεσε ενισχύσεις και αμύνθηκε. Αν ρωτήσετε τον κόσμο που ήταν εκεί (και η αλήθεια είναι ότι τα βίντεο που κυκλοφορούν δείχνουν να υποστηρίζουν περισσότερο αυτή την οπτική), η Αστυνομία πήγε για έλεγχο και εξάσκησε υπερβολική βια σε άτομα που δεν ήταν, ή τουλάχιστον δεν κινήθηκαν, απειλητικά προς την Αστυνομία.

Λένε πως όταν έχεις δύο οπτικές διαφορετικές μεταξύ τους, η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, αλλά δεν με ενδιαφέρει καθόλου σε αυτή την περίπτωση. Όπου και αν είναι η αλήθεια, αυτό που φαίνεται στο βίντεο είναι απαράδεκτο. Στο βίντεο βλέπουμε αστυνομικούς να χτυπάνε με γκλομπ και με κλωτσιές (αν είναι δυνατόν) άτομα που προσπαθούν να τους αποφύγουν. Προσοχή, όχι να τους επιτεθούν, ούτε καν να σταθούν μπροστά τους. Να τους αποφύγουν. Στο βίντεο που βλέπουμε, την επίθεση την κάνουν οι αστυνομικοί.

Ακόμα και αν το βίντεο δεν δείχνει όλη την αλήθεια (δεν είναι αδύνατο άλλωστε), αν, ας πούμε, όντως είχαν δεχτεί επίθεση που δεν φαίνεται στο βίντεο οι αστυνομικοί, δεν έχουν κανένα λόγο και δικαίωμα να ξεσπάνε έτσι πάνω σε άτομα που δεν είναι απειλή. Άλλωστε μιλάμε για εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους αστυνομικούς. Εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους για να προστατεύουν τα άτομα στα οποία επιτέθηκαν. Είναι εντελώς απαράδεκτο και πρέπει οι άνθρωποι αυτοί να σταματήσουν άμεσα να είναι αστυνομικοί. Ας πάνε να τραμπουκίσουν στα γήπεδα, αν τους λείπει. Όχι φέροντας το εθνόσημο.

Και αφού τα είπαμε αυτά, θέλω να κάνω άλλη μια παρατήρηση. Με το που έγινε γνωστό αυτό το περιστατικό, άλλωστε και εγώ στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης το είδα πρώτη φορά, το ακολουθεί ένα “χούντα”. Με διάφορες παραλλαγές, “Η Χούντα του Χρυσοχοΐδη” ή “Η Χούντα της Ν. Δημοκρατίας” ή “Η Χούντα της Αστυνομίας” κατά περίσταση, μικρή σημασία έχει.

Αρχικά, μαντέψτε ποιους δεν έχω ακούσει ποτέ να περιγράφουν την συγκεκριμένη κατάσταση σαν χούντα. Αν δεν πάει το μυαλό σας, θα σας το πω εγώ. Ανθρώπους που την έχουν ζήσει (και δεν έχουν κανένα πολιτικό ή άλλο συμφέρον από το να πουλάνε χούντα). Γιατί; Μάλλον γιατί ξέρουν τι σημαίνει να ζεις σε Χούντα.

Εμείς, εννοώντας τους ανθρώπους της γενιάς μου και των κοντινών ηλικιών, έχουμε την τύχη να μην έχουμε ζήσει σε απολυταρχικό καθεστώς (χούντα ή δικτατορία. Η συγχωρεμένη γιαγιά μου είχε ζήσει Πάγκαλο, Μεταξά και 21η Απριλίου, μαζί με Κατοχή. Αν της έλεγε κανείς ότι ο Κούλης είναι χούντα θα είχε λιώσει στα γέλια…). Βλέπουμε μια κατάσταση που θυμίζει απολυταρχία (για αυτό άλλωστε και ο τίτλος “Παλιά αστυνομία”. Θα μπορούσε να είναι και “Αστυνομία από τα παλιά”) και αυτόματα κατηγορούμε όποιον δεν μας αρέσει για χουντικό.

Αρχικά, να σας πω πότε θα καταλάβετε ότι έχουμε χούντα; Όταν θα φοβάστε να το πείτε. Αν όντως είχαμε χούντα, όλοι αυτοί οι λαλίστατοι αντάρτες του καναπέ θα είχαν κρυφτεί ανάμεσα στα μαξιλάρια από τον φόβο τους. Μην πάτε μακριά, πάμε στην γειτονική Τουρκία, όπου οι μισοί δημοσιογράφοι είναι στην φυλακή και οι άλλοι μισοί αναμεταδίδουν ότι τους λέει το Υπουργείο χωρίς να αλλάξουν κόμμα από το φόβο τους.

Όλη αυτή η κατάσταση μου θυμίζει το παραμύθι του Ψεύτη Βοσκού που μου έλεγε η γιαγιά μου. Και βλέπω να υπάρχει ο ίδιος κίνδυνος. Να φωνάζουμε τόσο πολύ για Χούντα (θυμάστε τότε που η λέξη “φασίστας” σήμαινε κάτι περισσότερο και πιο δυνατό από τώρα που πρακτικά σημαίνει “όποιος δεν συμφωνεί με εμένα που με θεωρώ προοδευτικό”;), ώστε όταν ένα καθεστώς που θα είναι ή θα σκοπεύει να γίνει Χούντα εμφανιστεί, να μην καταλάβουμε διαφορά.

Οι αστυνομικοί που εμφανίζονται στα βίντεο από την Ν. Σμύρνη πρέπει να γίνουν τέως αστυνομικοί χωρίς δεύτερη σκέψη. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Γιατί είμαστε Δημοκρατία και η Δημοκρατία έχει νόμους. Δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε την Δημοκρατία από την μια και να την αγνοούμε από την άλλη.

Αλλά κύριοι, ηρεμήστε λίγο με τις χουντο-κραυγές. Δεν έχουμε χούντα. Αν είχαμε, δεν θα μιλάγατε. Έχουμε απλά μια δυσάρεστη κατάσταση που προσπαθείτε να “πουλήσετε” ο καθένας για τους λόγους του, για αυτό και χρησιμοποιείτε υπερβολική ρητορική. Αν θέλετε να δείτε πως λειτουργεί ο ολοκληρωτισμός, πηγαίνετε ένα ταξιδάκι μέχρι την Β. Κορέα και πείτε δημόσια εκεί πως έχει χούντα, για να δω κάτι…

Νάσος Μάμαλης, Δημοκράτης – Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *