Μισθοί και ανταγωνιστικότητα

Τι μισθούς πρέπει να δίνει μια ανταγωνιστική οικονομία; Εντάξει, δεν μπορούμε να πούμε ύψος μισθού, σίγουρα, αλλά ας κάνουμε δύο πολύ ευρείς κατηγοριοποιήσεις. Υψηλούς μισθούς, ή χαμηλούς μισθούς;

Ενδιαφέρον θέμα θα μου πούνε όλοι οι μισθωτοί (εκτός του Δημοσίου… εκεί είναι άλλα τα κριτήρια).

Όσο πέφτουν οι μισθοί ακούμε συνέχεια ότι πέφτει και το κόστος των επιχειρήσεων, το οποίο σημαίνει ότι μπορούν να πέσουν και οι τιμές τους και άρα να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Αυτό ισχύει 100%, τουλάχιστον στην θεωρία. Στη πράξη είναι ελέγξιμο το πόσο πέφτουν οι τιμές με την μείωση των μισθών. Αλλά τέλος πάντων, ας πούμε ότι ισχύει κανονικά.

Με βάση το παραπάνω, όσο πιο χαμηλός ο μισθός, τόσο πιο χαμηλό το κόστος και άρα η τιμή των προϊόντων – υπηρεσιών. Κατά συνέπεια, όπως ξέρουμε, η χαμηλή τιμή θα προσελκύσεις περισσότερους αγοραστές και άρα θα έχουμε μεγαλύτερες πωλήσεις άρα μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και άρα είμαστε ανταγωνιστικοί, μπράβο μας!

Δηλαδή, προκειμένου να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να καταδικάσουμε τους μισθωτούς σε χαμηλούς μισθούς; Όχι, δεν πρέπει.

Βλέπετε, υπάρχει ένας ακόμα τρόπος για να είσαι ανταγωνιστικός, πέραν από το να κρατάς χαμηλά τις τιμές. Και αυτός είναι να κρατάς πολύ υψηλή ποιότητα. Αλλά για να το κάνεις αυτό, πρέπει να έχεις ποιοτικές πρώτες ύλες και, ίσως κυρίως, ποιοτικούς εργαζομένους. Και με το ποιοτικούς δεν μιλάμε μόνο από άποψη γνώσεων και ικανοτήτων, αλλά και από άποψη κινήτρου. Γιατί και ο πλέον έξυπνος και ικανός εργαζόμενος δεν θα αποδώσει στα μέγιστα, αν δεν έχει το κίνητρο να αποδώσει στα μέγιστα. Και κίνητρο για τον εργαζόμενο είναι ένας αντάξιός του μισθός.

Τελικά, μια οικονομία μπορεί να είναι ανταγωνιστική ανεξάρτητα από το ύψος των μισθών που δίνει. Η διαφορά που θα μας οδηγήσει τελικά στο να επιλέξουμε αν θα δίνουμε υψηλούς ή χαμηλούς μισθούς είναι ο τύπος της ανταγωνιστικότητας που θέλουμε να πετύχουμε. Θα χτυπήσουμε στην Τιμή, αλλά με πολύ χαμηλή ποιότητα (π.χ. Κίνα) ή θα πάμε στην ακριβή ποιότητα;

Τελικά τι είδους οικονομίας θέλουμε να έχουμε; Οι κινήσεις των κυβερνήσεών μας με βάση τους μισθούς πιστεύω ότι μας έχουνε δείξει τις προθέσεις τους.

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *