Η έλλειψη σοβαρότητας είναι μεγαλύτερος κίνδυνος

Πριν λίγες μέρες είχα γράψει ένα άρθρο σχετικά με τον Covid-19 (ΕΔΩ) και το πόσο πραγματικά επικίνδυνος είναι. Δεν έχει αλλάξει τίποτα από αυτό στις απόψεις μου για την επικινδυνότητα του ιού.

Αυτό που άλλαξε και θέλω να πω σήμερα, είναι η άποψή μου για την σοβαρότητα που του δείχνουμε. Δεν διαφωνώ ότι του δίνουμε πολύ περισσότερη σημασία από ότι θα έπρεπε, αλλά τέλος πάντων, έγινε γνωστός, ας ασχοληθούμε μαζί του (αυτό συμπτωματικά συμβαίνει και με πολλούς ανθρώπους, τραγουδιστές ή πολιτικούς ας πούμε).

Μπορεί να μην θεωρώ ότι είναι σοβαρός κίνδυνος, αλλά αφού το κοινό πιστεύει ότι είναι, τότε ας τον αντιμετωπίσουμε σωστά και όπως πρέπει. Τόσο σαν άνθρωποι, όσο και σαν Κράτος και Υπηρεσίες. Και έρχεται ο ΕΟΔΥ για να με κάνει να θέλω να χτυπήσω το κεφάλι μου στον τοίχο…

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε (επίσημα, δεν είναι αστείο) ότι η ιός δεν κολλάει από την Θεία Κοινωνία. Μπορούμε να κοινωνούμε άφοβα. Και θα με ρωτήσετε, ανάμεσα σε τόσα και τόσα που έχουν ειπωθεί από και για την Εκκλησία, γιατί με εκνευρίζει αυτό;

Αρχικά να πω ότι είμαι θρησκευόμενος, αλλά όχι θρήσκος και σίγουρα όχι θρησκόληπτος. Γνωρίζω και αναγνωρίζω ότι η Θρησκεία είναι κάτι στο οποίο ο καθένας πιστεύει με τον τρόπο και την δύναμή του και είναι αποδεκτό το να μην πιστεύει κάποιος, το ίδιο όσο το να πιστεύει.

Σχετικά με το Μυστήριο της Θείας Κοινωνίας υπάρχει μια βεβαιότητα (βασισμένη προφανώς στην πίστη), πως οι πιστοί δεν μπορούν να κολλήσουν καμία ασθένεια, παρόλο που μεταλαμβάνουν από το ίδιο σκεύος, άσχετα με το αν η ασθένεια αυτή είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Υπάρχει λογική πίσω από αυτό; Αρχικά, η πίστη δεν απαιτεί λογική. Αφετέρου, ίσως ναι, καθώς το κρασί που περιλαμβάνεται μέσα στην Θεία Κοινωνία (και γίνεται το Αίμα) είναι αλκοολούχο, το οποίο σημαίνει ότι έχει κάποια αντισηπτική ιδιότητα (βέβαια αν η λύση για τον Covid-19 ήταν να λιώσουμε στο κρασί, θα ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη για πολύ κόσμο). Αλλά μέχρι εκεί. Δεν υπάρχουν μελέτες και έρευνες σχετικά.

Ο ΕΟΔΥ δεν έκανε κάποια μελέτη σχετικά με αυτό. Απλά αποφάνθηκε ότι οι πιστοί δεν έρχονται σε επαφή κτλ κτλ κτλ. Το οποίο για εμένα είναι χαζομάρες. Η συγκεκριμένη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ είναι μια ξεκάθαρη υποχώρηση σε (πιθανές, δεν μπορώ να ξέρω αν υπάρχουν σίγουρα) πιέσεις της Εκκλησίας ή άλλων κύκλων. Από ότι και αν προήλθε, είναι σίγουρα μια ανεύθυνη δήλωση.

Δεν είμαι επιστήμονας (ούτε Θεός…) για να μπορώ με βεβαιότητα να ξέρω αν η πίστη, ή όποιος άλλος παράγοντας προστατεύει τους πιστούς από τους ιούς και τις ασθένειες στην Θεία Κοινωνία. Ξέρω, ότι η ανεύθυνη στάση του ΕΟΔΥ είναι ντροπή για την Ιατρική και Επιστημονική Κοινότητα της χώρας. Ακόμα και αν έχουν δίκιο…

Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *