Καλή ερώτηση θα μου πείτε. Σήμερα θα σας πω γιατί πολλές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν. Όταν λέω επιχειρήσεις, αναφέρομαι κυρίως σε παραγωγικές επιχειρήσεις, όχι τόσο σε παροχή Υπηρεσιών (το οποίο λέω γιατί έχει γεμίσει ο τόπος από καφετέριες και φαγάδικα, αυτό που θα πω στη συνέχεια ισχύει σε μικρότερο βαθμό για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις).
Ποια είναι η συνήθης σειρά εργασιών που αναλαμβάνει κάποιος που ανοίγει μια επιχείρηση;
- Καλή ιδέα
- Επένδυση στην ιδέα
- Υλοποίηση της Ιδέας
- Εύρεση αγοράς για το προϊόν
Αυτό είναι… λάθος. Και το λάθος είναι ότι αφήνουμε την εύρεση αγοράς για το τέλος.
Όταν έχεις ένα προϊόν έτοιμο, αλλά δεν έχεις που να το πουλήσεις, αυτό σου κοστίζει χρήματα, ίσως περισσότερα χρήματα από ότι να το φτιάξεις. Ακόμα κι αν κάνεις συμφωνίες με προμηθευτές και το προϊόν σου πάει σε κάποια καταστήματα, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό και δεν κάνει πωλήσεις, πάλι δεν κερδίζεις τίποτα και δεδομένου ότι θα έχεις σίγουρα κάποια έξοδα, σίγουρα χάνεις κιόλας.
Το “μυστικό” είναι να κάνεις τον κόσμο να ζητάει το προϊόν σου πριν, ή κατά προτίμηση ακριβώς όταν, βγει στα ράφια. Βέβαια αυτό δεν είναι εύκολο. Το πως μπορεί να το πετύχει κανείς είναι ένα μίγμα από πρακτικές μάρκετινγκ, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν από προϊόν σε προϊόν, αγορά σε αγορά, χώρα σε χώρα, ακόμα και πόλη σε πόλη.
Το θέμα και η συμβουλή που θα ήθελα να δώσω σε όσους θα θέλατε μελλοντικά να γίνεται επιχειρηματίες (και χρειαζόμαστε νέους επιχειρηματίες στην Ελλάδα) είναι η εξής:
Επένδυση σε μια ιδέα δεν είναι μόνο τα μέσα παραγωγής. Επένδυση είναι και η διαφήμιση με κάθε τρόπο. Στις ιστορίες Οικονομικής Ιδιοφυΐας Part 2, είχα γράψει για το πως μια εταιρεία ελάχιστα γνωστή και πολύ μικρή, κατάφερε μέσα σε 1 έτος περίπου να φτάσει να ανταγωνίζεται ισάξια (και να κερδίζει) κολλοσούς του χώρου.
Να θυμάστε ότι η καλύτερη ιδέα στο κόσμο δεν αξίζει τίποτα, αν μείνει μόνο μια ιδέα που ξέρετε εσείς και οι φίλοι σας.
Νάσος Μάμαλης, Οικονομολόγος



