Η υπερπροπόνηση είναι τόσο κακή και τρομακτική όσο γνωρίζουμε και μας έχουν πει; Επέρχεστε σε κατάσταση υπερπροπόνησης, με αποτέλεσμα, τεράστιες αποχές από την άσκηση, λόγω πόνων και τραυματισμών; Τα τελευταία χρόνια, παρατηρώ όλο και περισσότεροι άνθρωποι, άντρες-γυναίκες, περνούν ατελείωτες ώρες στο γυμναστήριο ή στα αθλήματα (προς αναζήτηση της τέλειας εμφάνισης ή προς λύση ψυχολογικών τους προβλημάτων ή λόγω ψυχαναγκασμών), χωρίς την κατάλληλη σίτιση, με αποτέλεσμα, κάποια στιγμή να τραυματίζονται, να απέχουν, να κουράζονται, να απογοητεύονται και εν τέλει να τα παρατάνε και να μην ξανά ασχολούνται, διότι απαιτεί πολύ χρόνο. Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας τρόπος, όπου χρησιμοποιείς υπερβολική προπόνηση και στη συνέχεια μεγάλη περίοδο ανάπαυσης, για ποιοτικά και μυϊκά κέρδη, που ισούται με καύση και απώλεια λίπους. Όταν ελέγχεται, μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να επιτύχετε συνεχή και γρήγορα αποτελέσματα στην προσπάθειά σας. Τι είναι η υπερπροπόνηση; Είναι, πολύ απλά, προπόνηση πάρα πολύ. Το σώμα σας δεν μπορεί να ανακάμψει από τον όγκο ή τη συχνότητα της προπόνησης και αρχίζει να καταρρέει. Χάνετε κίνητρα, γίνεστε πιο ευάλωτοι σε τραυματισμούς και ασθένειες και ίσως αρχίσετε να πηγαίνετε πίσω στην προπόνηση σας, όντας όλο και πιο αδύναμοι σε σχεδόν καθημερινή βάση.
Πώς μπορεί λοιπόν η υπερπροπόνηση να είναι καλή;
Όλα ξεκινούν με την απίστευτη προσαρμοστική δύναμη του σώματός σας. Καθώς προχωράτε στην δεξιότητα των αντιστάσεων, θα παρατηρήσετε γενικά ότι δεν μπορείτε να έχετε σταθερά κέρδη για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα προπονητικό πρόγραμμα. Το σώμα σας προσαρμόζεται γρήγορα, σε οποιοδήποτε προπονητικό πρόγραμμα χρησιμοποιείτε και χτυπά οροπέδιο. Για να το κάνετε αυτό, συνιστάται να αλλάζετε το πρόγραμμά σας, κάθε τρεις έως έξι εβδομάδες.
Το ερώτημα είναι, πώς να χρησιμοποιήσετε αυτήν την προσαρμοστική ικανότητα προς όφελός σας.
Είναι πολύ απλό. Σταδιακά δημιουργείτε μια κατάσταση προσωρινής υπερπροπόνησης, τότε, όταν είστε υπερβολικά προπονημένοι και οι προσαρμοστικές διαδικασίες σας δουλεύουν με την πληρέστερη ικανότητα ανάκαμψης, υποχωρείτε. Αυτή η αποδυνάμωση οδηγεί σε αυτό που ονομάζεται υπεραντιστάθμιση.
Σε ένα κανονικό πρόγραμμα, εργάζεστε σε ένα μέρος του σώματος, όπου γίνεται προσωρινά πιο αδύναμο, και ύστερα ισχυρότερο καθώς αντισταθμίζει, ώστε να μπορείτε να αντισταθείτε περαιτέρω την επόμενη φορά. Αυτό που κάνει ένα κανονικό πρόγραμμα σε μικρή, τοπική βάση, στο πρόγραμμα υπερπροπόνησης γίνεται σε όλο το σώμα, σε συστηματική βάση.
(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)
Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας
Το 2ο Μέρος θα το βρείτε ΕΔΩ