Συν Αθηνά και Χείρα κίνει

      No Comments on Συν Αθηνά και Χείρα κίνει

Τελευταία η χρήση συμπληρωμάτων, έχει γίνει όλο και μεγαλύτερη μόδα, βοηθώντας ανθρώπους χωρίς χρόνο και χωρίς σωστή διατροφή να έχουν αποτελέσματα στους κόπους τους πιο εύκολα και γρήγορα.

Ένα απ’ αυτά είναι η Καρνιτίνη, η οποία αναφέρεται και πωλείται ως προϊόν για ταχύτερη και αποτελεσματικότερη καύση λίπους. Ας ρίξουμε μια ματιά, στο αν και πως το καταφέρνει και τι πραγματικά είναι.

Η L-καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που συντίθεται φυσικά στο ήπαρ και τους νεφρούς από τα δύο απαραίτητα αμινοξέα: μεθειονίνη και λυσίνη. Είναι υπεύθυνη για τη διατήρηση της καλής υγείας και βοηθά στη διαδικασία μετασχηματισμού των τροφίμων σε ενέργεια, με τη μεταφορά λιπαρών οξέων στα μιτοχόνδρια, τα οποία είναι, το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας του κυττάρου.

Η σύνθεση της L – καρνιτίνης, συμβαίνει παρουσία βιταμίνης Β6, νιασίνης και σιδήρου και το μεγαλύτερο μέρος της συνθεμένης L – καρνιτίνης αποθηκεύεται στους μυς. Όπως αναφέραμε, η επαρκής προμήθεια αυτού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής συνολικής υγείας.

Η δουλειά της Καρνιτίνης, είναι να μεταφέρει λιπαρά οξέα μακράς αλυσίδας, όπως τα τριγλυκερίδια, στα μιτοχόνδρια, όπου μπορούν να οξειδωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, το γλυκογόνο από τους μύες εξοικονομείται, οπότε η δύναμη και η αντοχή αυξάνονται στο σώμα, αφού χρησιμοποιείται το λίπος ως ενέργεια.

Κατά τη διάρκεια έντονων σωματικών προσπαθειών, το σώμα αφαιρεί πρώτα το γλυκογόνο που αποθηκεύεται στους μυς και το ήπαρ και όταν οι πηγές αυτές αδειάσουν αρχίζει να χρησιμοποιεί λιπαρά ως ενέργεια – με την L – καρνιτίνη, αυτή η διαδικασία γίνεται ευκολότερη για το σώμα. Κατά τη διάρκεια αυτής της υψηλής ενεργειακής απόδοσης, η παροχή L-καρνιτίνης εξαντλείται επίσης. Και επειδή δεν είναι δυνατό να αντισταθμιστεί αυτή η απώλεια, μόνο με τη διατροφή, εδώ είναι που πρωταγωνιστούν τα συμπληρώματα που περιέχουν L – καρνιτίνη.

Η L – καρνιτίνη έχει επίσης αποδειχθεί, ότι βοηθάει τους ανθρώπους να χτίσουν μυϊκή μάζα με την αποθήκευση του γλυκογόνου κατά τη διάρκεια σωματικών προσπαθειών. Είναι επίσης εξαιρετική στη δίαιτα, καθώς μειώνει τα συναισθήματα της πείνας και σας δίνει ενέργεια.

Κάποιες έρευνες προτείνουν ότι η προμήθεια με L – καρνιτίνη θα μπορούσε να είναι ευεργετική για τη θεραπεία του διαβήτη, του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης, του νεφρού, του ήπατος και των καρδιακών παθήσεων.

Αυτό το αμινοξύ μπορεί να βρεθεί σε πηγές τροφίμων όπως το κόκκινο κρέας, τα γαλακτοκομικά και το αβοκάντο, αλλά οι αθλητές συνιστάται να χρησιμοποιούν συμπληρώματα L – καρνιτίνης ως προσθήκη στη διατροφή τους, καθώς είναι συνεχώς σε έλλειψη λόγω έντονης προπόνησης.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους ιδρυμάτων της επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφολογίας καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *