Ακροβατικά

Ακροβατικά

      No Comments on Ακροβατικά

Λοιπόν, καφεδάκι (σκέτο χωρίς ζάχαρη), ήλιο (σου είπα την προηγούμενη εβδομάδα για τη D, ελπίζω να διάβασες) και κάθισε αναγνώστη/ριά μου, γιατί σε βλέπω για ριζικές αλλαγές.

Σήμερα θα σε προτρέψω να μην παιδεύεσαι άσκοπα. (ξέρω, εγώ θα τα πω, εγώ θα τ’ακούσω)
Οι πολύπλοκες ασκήσεις ισορροπίας και συνδυασμών πολλών μυϊκών ομάδων,  που διαβάζεις στα περιοδικά και στο διαδίκτυο, δεν είναι πάντα οι ιδανικές, για το στόχο που επιθυμείς.
Μπορεί να βοηθούν στην καύση λίπους, αλλά αυτό γίνεται περισσότερο, αφενός, γιατί ασκείσαι (λογικό), αφετέρου, γιατί προκαλείς τη λειτουργία πολλών μυϊκών ομάδων και κρατάς μικρά διαλείμματα.

Αυτά δεν βοηθούν στην επίτευξη κάποιου στόχου, παρά μόνο περνά ευχάριστα η ώρα, προσπαθώντας να εκτελέσεις το ασκησιολόγιό σου, προκαλώντας τραυματισμό λόγω -πιθανού- αδύναμου κορμού και ασυμμετριών.

Τι σου ζητάω;

  1.  Βάλε ένα στόχο, να ξέρεις τι ζητάς και τι θες (όχι από τη ζωή σου, ξεκίνα με πιο απλές σκέψεις, την εμφάνισή σου πχ προς το παρόν)
  2. Συγκεντρώσου, σκέψου τι κάνεις και ποιους μύες ενεργοποιείς (πράγμα αδύνατον, όταν πηδάς, στρίβεις, σηκώνεις, κουνάς, σκύβεις, πας πλάγια και πετάς. Και όλα αυτά ταυτόχρονα)
  3.  Πριν κάνεις τα δικά σου, ρώτα ή συμβουλεύσου έναν ειδικό (κάποια βλακεία θα σου πει, που μπορεί να είναι χρήσιμη, σίγουρα δε θέλει το κακό σου)
  4. Αν είναι να κάνεις τα δικά σου, πάλι ρώτα τον (έστω και φιλολογικά ρε παιδί μου, σαν γνώμη)
  5.  Διόρθωσε τις ασυμμετρίες σου. Πηγαίνουν πίσω την ανάπτυξή σου, τη δύναμή σου, τη ζωή σου λόγο στάσης σώματος και -ένα πιασάρικο, απ’ αυτά που σου αρέσουν- καις περισσότερο λίπος (αλήθεια λέω, όχι για να τα κάνεις), γιατί πολύ απλά αναπτύσσεις πλήρως αδύναμους μύες και ενεργοποιείς νέες νευρικές απολήξεις
  6. Άσε στην άκρη το ΕΓΩ και τα μεγάλα βάρη. Μικρά βάρη πολλές επαναλήψεις για να νιώθεις το κάψιμο εκεί που γυμνάζεις, πριν προχωρήσεις στη δύναμη.

Πολύ πιθανό (για να μην πω σίγουρο) με βασικές ασκήσεις όχι τόσο πολύπλοκες, να πετύχεις παρόμοιο (βασικά καλύτερο) αποτέλεσμα. Σίγουρα με πιο ουσιαστικό τρόπο. Ξεκίνα με αλτήρες και τροχαλίες -θα σου δείξουν πολλά λάθη σου και θα συγκεντρωθείς καλύτερα- και ύστερα βούτα τις μπάρες

Τώρα εγώ θα σου αναφέρω πέντε βασικές ασκήσεις και για να μετρήσεις τη δύναμή σου, αλλά και για γυμναστείς σωστά. Αν θα επιλέξεις μηχανήματα, τροχαλίες αλτήρες, μηχάνημα Smith ή ελεύθερες αντιστάσεις, είναι στο χέρι σου (ή στη συζήτηση με τον ειδικό σου)

  • Καθίσματα (πρόσεχε μέση – γόνατα. Ναι κάνει για όλους και ναι, μια ζωή θα τ’ ακούς μέχρι να τα κάνεις ΣΩΣΤΑ)
  • Έλξεις πλάτης (για αρχή όχι ελεύθερο μονόζυγο αν δεν έχεις βοήθεια ή υποβοηθούμενο μηχάνημα, είναι τρομερά απαιτητική και έχει πολλές τακτικές). Κωπηλατικές πλάτης (πρόσεχε τη μέση!)
  • Πιέσεις στήθους (πρόσεχε άνοιγμα αγκώνων)
  • Πιέσεις ώμων (οι οπισθολαίμιες έχουν ιδιαίτερη τεχνική και μεγαλύτερο άνοιγμα)

Λοιπόν. Αυτά. Συνδύασέ τα, παίξε, είναι άπειροι οι συνδυασμοί, αν σκεφτείς ότι γίνονται σε μηχανήματα, τροχαλίες, αλτήρες, μηχάνημα Smith, ελεύθερες αντιστάσεις και άλλοι τόσοι αν τα συνδυάσεις μεταξύ τους. Αν δε βλέπεις αποτελέσματα, φταίει ο τρόπος σου, η εκτέλεση, η ένταση, η συχνότητα, η διατροφή και όχι οι ασκήσειςΣτο μυαλό είναι η αλλαγή. Κάνε την και δε θα χάσεις

Απόλαυσε υπεύθυνα και μην ξεχνάς. ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ (είναι Απρίλιος, αντικειμενικά έχεις αργήσει. Μη σε τρέχουμε τώρα σε γιατρούς για χαζοπείσματα). Τα λέμε σε 7 μέρες, να μου πεις πως πήγες!

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *