Παιχνίδια Πείνας και Ταχύτητας

Και ποιός δεν γνωρίζει το Hunger Games. Εν αντιθέσει όμως με την ομώνυμη ταινία, τα δικά μας παιχνίδια πλέον, αφορούν την – ως επί το πλείστον ψυχαναγκαστική – υπερκατανάλωση γλυκών και λιπαρών κατά την διάρκεια των εορτών. Και ποια η καλύτερη αντιμετώπιση σε αυτά, από το να υιοθετήσουμε άλλου είδους παιχνίδια, ώστε να εξαλείψουμε τα περιττά σημάδια τους επάνω μας.

Η προπόνηση Fartlek ή αλλίως “παιχνίδια ταχύτητας” στα σουηδικά, είναι μια προχωρημένη μορφή διαρκούς προπόνησης (ή προπόνησης ταχύτητας αν προτιμάτε) που μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τόσο τις αερόβιες, όσο και τις αναερόβιες ικανότητες. Είναι μια μορφή προπόνησης, όπου ο δρομέας μεταβάλλει διαρκώς το ρυθμό του τρεξίματος του.

Σε αντίθεση με την παραδοσιακή προπόνηση έντασης, όπου τρέχετε και ξεκουράζεστε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η Fartlek είναι λιγότερο δομημένη. Τα διαστήματα ξεκούρασης και διαδρομής μπορούν να βασίζονται στο πώς αισθάνεστε. Μπορείτε επίσης να αλλάξετε και να πειραματιστείτε με το ρυθμό εκτέλεσης κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Η Fartlek ανήκει σε υψηλής έντασης άσκηση H.I.I.T., εκτελείτε από πεπειραμένους, αλλά και αρχάριους δρομείς, επειδή δεν είναι τόσο απαιτητικές για το σώμα, όσο και η παραδοσιακή εκπαίδευση έντασης, ωστόσο περιλαμβάνει ταχύτητα παραγωγής έργου. Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτού του τύπου προπόνησης είναι ότι μπορεί να γίνει σε όλους τους τύπους των επιφανειών – μια διαδρομή τρεξίματος, ένα μονοπάτι, πάρκα, λόφους, ταρτάν κλπ.

Η τεχνική της προπόνησης Fartlek:

Κατά τη διάρκεια του κανονικού τρεξίματός σας, μπορείτε να αρχίσετε να προσθέτετε σύντομες περιόδους υψηλότερου ρυθμού. Αυτές μπορούν να διατηρηθούν για 100-200m (20-30 δευτερόλεπτα). Μετά από αυτή την περίοδο υψηλής έντασης, μειώνετε τον ρυθμό σας σε φυσιολογικό ή κάτω από το κανονικό (μπορεί μέχρι να περπατήσετε γρήγορα αν αισθάνεστε εξαντλημένος) μέχρι να ανακτηθεί η αναπνοή σας και έχει επιστρέψει στο φυσιολογικό. Μετά από αυτό, μπορείτε να αρχίσετε να τρέχετε στο κανονικό σας ρυθμό ξανά και να προσθέσετε μια άλλη περίοδο υψηλού ρυθμού, επαναληπτικά.

Ακριβώς όπως στο H.I.I.T., η Fartlek είναι λίγο σκληρή για το σώμα, αλλά μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα και το αναερόβιο κατώφλι σας.

Ένα παράδειγμα της προπόνησης Fartlek:

-10 λεπτά ζέσταμα
– 3 – 4 σετ: 30 δευτερόλεπτα υψηλής έντασης, στη συνέχεια 100 δευτερόλεπτα jog / περπάτημα, 20 δευτερόλεπτα υψηλής έντασης και 100 δευτερόλεπτα jog.
– 5 λεπτά αποθεραπεία.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *