Πάντα και Παντού

      No Comments on Πάντα και Παντού

Η λειτουργική εκπαίδευση έχει κερδίσει τις εντυπώσεις μεταξύ των γυμναστών. Αυτός ο τύπος άσκησης μιμείται τις κινήσεις της πραγματικής ζωής και βοηθά στην πρόληψη των τραυματισμών. Όταν εκτελείται τακτικά, μπορεί να αυξήσει την ευελιξία και την ισορροπία σας. Ως αποτέλεσμα, θα είστε σε θέση να κάνετε καθημερινές δραστηριότητες με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Οι αθλητές και οι bodybuilders συμμετέχουν σε λειτουργική εκπαίδευση για να ανακάμψουν από τραυματισμούς, να διαφοροποιήσουν τις προπονήσεις τους ή να ερεθίσουν συγκεκριμένους μυς.

Οι περισσότεροι ενθουσιώδες γυμναστικής έχουν ακούσει για τη λειτουργική προπόνηση, αλλά μόνο λίγοι γνωρίζουν τι σημαίνει πραγματικά. Αυτή η μορφή σωματικής άσκησης υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε από φυσιοθεραπευτές για αποκατάσταση. Οι γιατροί το συνιστούσαν σε ασθενείς με κινητικές διαταραχές. Η λειτουργική προπόνηση περιλαμβάνει διάφορες ασκήσεις που στοχεύουν στους μύες του πυρήνα της κάτω ράχης και της κοιλιάς. Με την προπόνηση αυτών των μυών, θα είστε σε θέση να εκτελείτε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής πιο εύκολα.

Η λειτουργική προπόνηση έχει καταστεί βασική σε πολλά προγράμματα προπόνησης. Σήμερα, τα περισσότερα γυμναστήρια προσφέρουν λειτουργικές προπονήσεις για άτομα όλων των ηλικιών και επίπεδα γυμναστικής. Ελεύθερα βάρη, kettlebells, λάστιχα και άλλα εργαλεία γυμναστικής χρησιμοποιούνται ευρέως. Οι ασκήσεις λειτουργικής προπόνησης μπορούν να αυξήσουν τη δύναμη και την αντοχή σας, να κάψετε θερμίδες και να αποκαταστήσετε τους μύες σας μετά από τραυματισμό. Υποστηρίζουν επίσης καρδιαγγειακή υγεία και βελτιώνουν τη φυσική απόδοση.

Οι περισσότερες ασκήσεις μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή στο γυμναστήριο. Τα καλύτερα αποτελέσματα επιτυγχάνονται όταν η κίνηση δεν είναι περιορισμένη. Αντίθετα, ορισμένες ασκήσεις δύναμης λειτουργούν καλύτερα όταν η κίνηση συμβαίνει σε ένα μόνο επίπεδο (ειδικά στο bodybuilding). Ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους σας, μπορείτε να κάνετε το περπάτημα του αγρότη, καθίσματα, άρσεις ώμων στην τροχαλία, έλξεις στην τροχαλία, μιμήση κοψίματος τσεκουριού στην τροχαλία και άρσεις θανάτου. Εάν προπονείστε τακτικά, ίσως είστε εξοικειωμένοι με αυτές τις ασκήσεις.

Αυτό το είδος εκπαίδευσης είναι ιδανικό τόσο για αρχάριους όσο και για επαγγελματίες αθλητές, διότι δίνει έμφαση σε πολυαρθρικές κινήσεις που περιλαμβάνουν δύναμη, σταθερότητα. Εάν γίνει σωστά, οι λειτουργικές ασκήσεις κατάρτισης μπορούν να βοηθήσουν τους αθλητές να γίνουν πιο δυνατοί, να βελτιώσουν την ισορροπία τους και να τρέξουν πιο γρήγορα. Αυτές οι κινήσεις ενισχύουν επίσης το κάτω μέρος της πλάτης, τον ώμο, τον ισχίο και τους βαθιούς κοιλιακούς μυς.

Τα οφέλη της λειτουργικής προπόνησης ξεπερνούν τα χαρακτηριστικά του σώματος. Οι αθλητές μπορούν να προπονούνται για ταχύτητα, δύναμη, δύναμη, καρδιαγγειακή ικανότητα, ευελιξία, μυϊκή αντοχή ή απώλεια λίπους. Θεωρητικά, μπορείτε σχεδόν να επιτύχετε οτιδήποτε θέλετε μέσω της λειτουργικής εκπαίδευσης. Εδώ είναι μερικά από τα βασικά του οφέλη:

-Αυξάνει την ισορροπία και το συντονισμό

-Είναι σχεδιασμένο για να βελτιστοποιεί την κίνηση

-Ανισχύει την αθλητική απόδοση

– Αυξάνει τη δύναμη και την αντοχή

– Βοηθά τους μυς σας να ανακάμψουν ταχύτερα από τους τραυματισμούς

– Ενισχύει τους κεντρικούς μυς σας

Περιλαμβάνει σύνθετες ασκήσεις που μιμούνται κινήσεις πραγματικής ζωής

– Κατάλληλο για άτομα όλων των ηλικιών και επίπεδα γυμναστικής

– Επαναφέρει τη στάση του σώματος, τις ανισορροπίες των μυών και τη δυναμική σταθερότητα

– Καίει λίπος

– Ανακουφίζει το άγχος

– Ανακουφίζει τον πόνο στην πλάτη

Η λειτουργική προπόνηση λειτουργεί τόσο καλά, επειδή προσλαμβάνει τους σταθεροποιητές του σώματος για να διευκολύνει την κίνηση. Οι περισσότερες ασκήσεις βοηθούν στην αποκατάσταση της λειτουργίας του κοιλιακού τοιχώματος και βελτιώνουν τον χρόνο αντίδρασης.

Αυτό το είδος προπόνησης δεν πρέπει αναγκαστικά να περιλαμβάνει δραστηριότητες δύναμης. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες ασκήσεις και τεχνικές κατάρτισης που όλοι πρέπει να κάνουν. Αυτές οι κινήσεις εμπλέκουν τους σταθεροποιητές και τους περιφερειακούς μυς, οι οποίοι μπορεί να αυξήσουν την εμβέλειά σας και να αποτρέψουν τους τραυματισμούς. Μια τυπική ρουτίνα λειτουργικής προπόνησης μπορεί να περιλαμβάνει ασκήσεις σε τροχαλία, κάμψεις, προβολές, πλευρικές και μπροστινές σανίδες, άρσεις γοφών και ρωσικές στροφές κοιλιακών.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους ιδρυμάτων της επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφολογίας καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *