Να το πιεις στο ποτήρι

      No Comments on Να το πιεις στο ποτήρι

Το νερό είναι η δεύτερη πιο σημαντική ουσία, μετά το οξυγόνο, που πρέπει να καταναλώνουμε για να επιβιώσουμε. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν περισσότερο από λίγες μέρες χωρίς νερό. Το σώμα μας αποτελείται από 65-70% νερό, το αίμα μας 95% νερό και ο εγκέφαλος περίπου 75% νερό.

Δεδομένου ότι ένα τόσο μεγάλο ποσοστό του σώματός μας αποτελείται από νερό, είναι λογικό να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πώς λειτουργεί το σώμα μας. Το νερό ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος μέσω της εφίδρωσης, βοηθά στην πέψη, μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στα κύτταρά μας, αφαιρεί τις τοξίνες από το σώμα μας και έχει άλλες τόσες εξίσου σημαντικές λειτουργίες.

1) Η πέψη των στερεών τροφών εξαρτάται από τις ποσότητες νερού στο σώμα. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα συχνό σύμπτωμα αφυδάτωσης. Η αυξημένη πρόσληψη νερού, μαζί με υψηλότερη πρόσληψη φυτικών ινών, συνήθως θα εξαλείψει αυτό το πρόβλημα.

2) Το νερό ξεπλένει τις τοξίνες από το σώμα.

3) Το νερό βοηθά τις αρθρώσεις μας να κινούνται ελεύθερα. Ο χόνδρος που βρίσκεται στα άκρα των μακριών οστών και μεταξύ των δίσκων της σπονδυλικής στήλης περιέχει υψηλό ποσοστό νερού, το οποίο χρησιμεύει ως λιπαντικό κατά τη διάρκεια της κίνησης της άρθρωσης. Ο πόνος των αρθρώσεων συνήθως μειώνεται με αυξημένη πρόσληψη νερού και ασκήσεις κάμψης που φέρνουν αίμα στις αρθρώσεις.

4) Το νερό λειτουργεί επίσης ως “μαξιλάρι” μεταξύ των εσωτερικών οργάνων και τα προστατεύει.

5) Το νερό παίζει μεγάλο ρόλο στην απώλεια βάρους. Η αφυδάτωση οδηγεί σε υπερβολικό σωματικό λίπος, μειωμένο μυϊκό τόνο και μέγεθος, μειωμένη πεπτική αποτελεσματικότητα και λειτουργία οργάνων, αυξημένη τοξικότητα, πρήξιμο των αρθρώσεων και των μυών και κατακράτηση νερού. Το νερό λειτουργεί για να κρατήσει τους μυς και το δέρμα τονισμένο. Βοηθά επίσης το σώμα να μεταβολίσει το αποθηκευμένο λίπος και αυτό είναι πιθανώς ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην απώλεια βάρους.

Οι άνθρωποι χάνουν περίπου 2,5 με 3 λίτρα νερό καθημερινά. Περίπου 500ml χάνονται άδηλα, από την αναπνοή και μόνο. Τα άλλα 2 λίτρα χάνουν στην εφίδρωση και στα ούρα.

Συμπερασματικά, με μια προσέγγιση, ένα μη ενεργό άτομο πρέπει να καταναλώνει περίπου 30 ml νερού ανα κιλό σωματικού βάρους. Ένας αθλητής πρέπει να καταναλώνει περίπου 50 ml ανά κιλό σωματικού βάρους. Όσο περισσότερο ασκείτε, τόσο περισσότερο νερό θα χρειαστείτε. Θυμηθείτε να κατανείμετε την πρόσληψη νερού εξίσου όλη την ημέρα, ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι και να αποφύγετε τις λιγούρες αφυδάτωσης.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους ιδρυμάτων της επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφολογίας καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *