Λίπος στο Τζάκι (Μέρος 1ο)

      No Comments on Λίπος στο Τζάκι (Μέρος 1ο)

Όταν διαβάζετε και ακούτε για τρόφιμα που καίνε το λίπος, μην θεωρείτε ότι υπάρχουν κυριολεκτικά τρόφιμα, που μπορείτε να φάτε και να το κάψετε. Ορισμένα όμως τρόφιμα έχουν πολύ υψηλή θερμογεννητική ικανότητα, χαμηλές θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες κλπ. Έτσι, η κατανάλωσή τους, εν μέρει επιταχύνει το μεταβολισμό, νιώθετε κορεσμένοι για περισσότερη ώρα και τελικά βοηθάτε τη διαδικασία καύσης λίπους .

Σήμερα, θα εξετάσουμε μερικά τρόφιμα-μόδα που αναφέρονται συχνά και παντού ως λιποκαυστήρες (αν και τεχνικά, δεν θεωρούνται όλα τρόφιμα).

1. Γκρέιπφρουτ

Αν και δεν είναι ένα θαυματουργό φαγητό, είναι ασφαλές να πούμε ότι το γκρέιπφρουτ μπορεί να βρεθεί στον κατάλογο τροφίμων με καύση λίπους. Αυτό που κάνει το γκρέιπφρουτ, είναι να εμποδίζει τους υπερακοντισμούς της ινσουλίνης, που με τη σειρά τους, εμποδίζουν την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της πείνας.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετήσετε μια δίαιτα με μόνο γκρέιπφρουτ. Απλά σημαίνει ότι πρέπει να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή και να προσθέστε μέτρια ποσά (150-200ml) φυσικού χυμού γκρέιπφρουτ για να δείτε  ταχύτερα αποτελέσματα.

2. Πράσινο Τσάι

Ερευνητές λένε, ότι η κατανάλωση 6-8 φλιτζανιών πράσινου τσαγιού την ημέρα, θα κάνει τη διαφορά στο μεταβολισμό σας. Πίνοντας 6-8 φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, βοήθησε ανθρώπους να χάσουν περίπου έξι κιλά σε οκτώ εβδομάδες (μαζί με υποθερμιδικό διαιτολόγιο), σύμφωνα με την Αμερικανική Εφημερίδα της Κλινικής Διατροφής. Πιστεύουν ότι οφείλεται στην EGCG, μια ένωση που σχηματίζεται όσο παρασκευάζεται, που επιταχύνει προσωρινά το μεταβολισμό μετά την κατανάλωση του πράσινου τσαγιού. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι το πράσινο τσάι έχει αντίκτυπο στην αυξητική ορμόνη και αυξάνει την παραγωγή της.

3. Προϊόντα Ολικής Αλέσεως

Το σώμα σας καίει δύο φορές περισσότερες θερμίδες, διασπώντας ολόκληρα τρόφιμα (ειδικά εκείνα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες όπως πλιγούρι βρώμης και καστανό ρύζι) από τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Οι ίνες παίζουν επίσης βασικό ρόλο στο πόσο κορεσμένοι αισθάνεστε, μετά την κατανάλωση ενός γεύματος, βελτιώνοντας την πέψη. Αυτός είναι ο λόγος, για τον οποίο πρέπει να προσθέσετε μερικά δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας.

4. Άπαχο Κρέας

Τα άπαχα κρέατα είναι υψηλά σε πρωτεΐνες και οι πρωτεΐνες έχουν υψηλή θερμογεννητική ικανότητα στο σώμα. Προκειμένου να αφομοιώσετε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το σώμα σας καίει περίπου το 20-30% των θερμίδων που περιέχει το φαγητό. Αυτό σημαίνει ότι 100g πρωτεΐνης σε άπαχα κρέατα (400 θερμίδες από πρωτεΐνη) χρειάζεται 100-120 θερμίδες μόνο για να αφομοιωθεί.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)


Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας

Την συνέχεια του άρθρου θα τη βρείτε ΕΔΩ 

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *