Η Λύση είναι στο Τρέξιμο

      No Comments on Η Λύση είναι στο Τρέξιμο

Το να βάλετε το τρέξιμο στην ζωή σας δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι μια δύσκολη συνήθεια διότι αν ήταν εύκολη, δεν θα χρειαζόταν να αφιερώσουμε κάποια άρθρα μόνο γι’ αυτό. Χρειάζεται πολύ πειθαρχία, χρόνος και προσπάθεια. Ωστόσο, σας δίνουμε πέντε σημαντικούς λόγους για να αρχίσετε να τρέχετε και ελπίζουμε ότι σας παρέχουν επαρκή κίνητρα.

1 Βελτιώνει τη Διάθεσή σας

Μερικές φορές νιώθετε τόσο άσχημα, δυστυχισμένα, με άγχος και απλά αρνητικά. Ξέρατε ότι οι δρομείς τείνουν να είναι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι;

Όταν αισθάνεστε λύπη ή κατάθλιψη, το τρέξιμο μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα στο μυαλό σας. Ωστόσο, αν το δοκιμάσετε, σύντομα θα συνειδητοποιήσετε μετά από λίγα λεπτά τρεξίματος ότι η διάθεσή σας είναι σημαντικά καλύτερη.

Το τρέξιμο προάγει την καλύτερη ροή οξυγόνου, και όταν υπάρχει καλύτερη ροή οξυγόνου, το σώμα μας αρχίζει να αισθάνεται καλύτερα. Το τρέξιμο ενθαρρύνει επίσης την απελευθέρωση της σεροτονίνης, η οποία είναι μια χημική ουσία που βελτιώνει τη διάθεση.

Ένας άλλος τρόπος που το τρέξιμο βοηθά τη διάθεσή σας είναι με την εκκαθάριση του νου. Στην πραγματικότητα, μερικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι λειτουργεί ως μορφή διαλογισμού. Ενθαρρύνει κάποιον να χαλαρώσει και να σκεφτεί καλύτερα, οπότε έρχονται καλές ιδέες από εκείνον που έχει καλύτερη διάθεση.

2 Δημιουργεί Τρομερές Ικανότητες Σκέψης

Μια μελέτη δείχνει ότι η διαδικασία που τροφοδοτεί το σώμα για τρέξιμο και άλλες ασκήσεις βελτιώνει σημαντικά τη μνήμη και τη διαδικασία εκμάθησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι δρομείς είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν περισσότερα από έναν μέσο άνθρωπο. Είναι επίσης σε θέση να διατηρούν καλύτερα τις νέες πληροφορίες.

Όταν τρέχετε, απελευθερώνονται πολλές ενδορφίνες και ορμόνες που βοηθούν στη βελτίωση της διάθεσης. Το τρέξιμο φορτίζει τον εγκέφαλό σας με αυτούς τους αξιόλογους νευροδιαβιβαστές.

Ο καθορισμός στόχων και η προσπάθεια αντιμετώπισής τους είναι σημαντικό μέρος της λειτουργίας. Με αυτόν τον τρόπο, βελτιώνετε την εμπιστοσύνη και την ευελιξία σας, που αποτελούν μέρος της καλής ψυχικής υγείας.

Δεδομένου ότι η λειτουργία απαιτεί επίπεδο εστίασης και αποφασιστικότητας. Αυξάνετε αυτές τις ιδιότητες όταν τρέχετε. Οι δρομείς επίσης τείνουν να έχουν πολλαπλούς στόχους καλύτερα από τον μέσο άνθρωπο.

3 Βελτιώνει την Κοινωνική – Συναισθηματική Υγεία

Οι δρομείς τείνουν να αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον στο πάρκο ή οπουδήποτε. Το κοινό συμφέρον επιτρέπει σε δύο αγνώστους να γίνουν φίλοι. Και καθώς η λειτουργία βελτιώνει τη διάθεσή σας, γίνεστε πιο ανοιχτοί στην αλληλεπίδραση.

4 Κάνει το Σώμα Καλύτερο

Ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι τρέχουν είναι για το φυσικό όφελος υγείας που παρέχει.

Το τρέξιμο ενισχύει τους μυς σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς. Αποτρέπει την υψηλή αρτηριακή πίεση, το εγκεφαλικό επεισόδιο, τον διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και πολλά άλλα. Όταν τρέχετε, η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται σημαντικά, επειδή οι καρδιακοί μυς σας εργάζονται σκληρότερα για να αντλούν αίμα. Προωθεί επίσης την απελευθέρωση ορισμένων ορμονών που αποτρέπουν την ασθένεια.

Το τρέξιμο κάνει τα οστά σας ισχυρότερα επειδή αυξάνουν την οστική πυκνότητα. Αυτό συμβαίνει επειδή το τρέξιμο προσθέτει άγχος στα οστά σας και όταν τα οστά είναι υπό – υγιές – άγχος, τα μέταλλα μεταφέρονται όπως πρέπει.

Το τρέξιμο βελτιώνει την ικανότητα των πνευμόνων και βελτιώνει την αναπνοή του ατόμου.

Οι δρομείς έχουν λιγότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν επειδή η λειτουργία βελτιώνει το ανοσοποιητικό.

Το τρέξιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χάσετε λίπος, ακόμη και στην κοιλιά σας. Καίτε πολλές θερμίδες όταν τρέχετε, έτσι σας βοηθά να κρατάτε το βάρος σας υπό έλεγχο. Καθώς βελτιώνεται και η εμφάνισή σας, βελτιώνεται και η αυτοεκτίμησή σας.

5 Σας εξοικονομεί Χρήματα

Ξεχάστε τις συνδρομές στο γυμναστήριο – απλά πηγαίνετε έξω και τρέχετε! Ένα από τα καλύτερα πράγματα για το τρέξιμο ως άσκηση είναι ότι μπορείτε να το κάνετε οπουδήποτε. Θα χρειαστεί μόνο να επενδύσετε σε ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και ρούχα που δεν σας πειράζει να τα ιδρώνετε.

Το τρέξιμο είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε λίγο φρέσκο αέρα και να δείτε μέρη με άλλο μάτι. Δεδομένου ότι είστε σε εξωτερικούς χώρους, μπορείτε επίσης να προσφέρετε στον εαυτό σας σύνθεση βιταμίνης D. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ καυτός ο ήλιος, ή να βάλετε αντηλιακό.

Η επιλογή στα χέρια σας. Δεν μπορούμε να τονίσουμε αρκετά πόσο εκπληκτικά το τρέξιμο μπορεί να σας κάνει να αισθανθείτε. Ο μόνος τρόπος που θα ξέρετε τι εννοούμε είναι αν το δοκιμάσετε και θα δείτε μόνοι σας! Θα αρχίσετε να παρατηρείτε μια διαφορά αμέσως. Απλά θυμηθείτε να είστε προσεχτικοί με τις αποστάσεις, την ένταση, την συχνότητα και την ώρα στην αρχή.

(Η εξαγωγή, ενός υπεύθυνου διαιτολογικού ή προπονητικού προγράμματος, συντάσσεται μόνο από απόφοιτους Χαροκοπείου πανεπιστημίου και συναφών ιδρυμάτων καθώς και απόφοιτους τμημάτων Φυσικής Αγωγής αντίστοιχα)

Μιχαλαρόγιαννης Γιάννης, Προπονητής Αθλημάτων – Στέλεχος Διαιτολογίας 

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *