Aντιμετώπιση Διάρρηξης

      No Comments on Aντιμετώπιση Διάρρηξης

Ένα αντικείμενο που μας έχει απασχολήσει αρκετά τελευταία είναι το θέμα της αύξησης των διαρρήξεων στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αττική. Πλέον ο αριθμός έχει εκτοξευτεί ενώ πλέον οι διαρρήκτες εισβάλουν οπλισμένοι και είναι αδίστακτοι να κάνουν χρήση της βίας.

Σας διάρρηξη εννοούμε την παράνομη είσοδο σε ένα οίκημα με σκοπό την κλοπή. Μέχρι πριν 10 χρόνια σπανιότατα οι διαρρήκτες έφεραν οπλισμό. Άλλωστε αν καταδικάζονταν θα πήγαιναν για 2 – 3 φυλάκιση και πιθανόν και σε αγροτικές φυλακές. Αν όμως είχαν όπλο πάνω τους η ποινή θα τριπλασιαζόταν στην καλύτερη.

Όμως τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι οι διαρρήξεις έχουν αυξηθεί και ότι οι διαρρήκτες φέρουν οπλισμό. Δεκάδες συμπολίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί έχοντας αντιμετωπίσει τους διαρρήκτες.

Αποτέλεσμα αυτού η αστυνομία πρόσφατα έβγαλε παραίνεση για να κάνουμε τους κοιμισμένους όταν αντιληφτούμε την διάρρηξη και να μην αντιδράσουμε. Η εν λόγω ανακοίνωση έφερε θυμό στους περισσότερους νομοταγείς πολίτες που ξεσηκώθηκαν μετά την σύλληψη ενός 88χρονου που πυροβόλησε τους διαρρήκτες.

Τι πρέπει όμως να κάνουμε;

Έχουμε 2 στάδια την πρόληψη και την αντιμετώπιση.

Ας ξεκινήσουμε με την πρόληψη διότι όπως λέει ο λαός «φύλαγε τα ρούχα σου να έχεις τα μισά». Ισχύει. Πρέπει να κοιτάξουμε να αποτρέψουμε τους διαρρήκτες από το να μπουν στο χώρο μας. Πώς γίνεται αυτό ; Πολύ απλά με μερικές απλές και λογικές συμβουλές που όσο χαζές και αν φαίνονται οι περισσότεροι δεν τις πραγματοποιούμε:

  • Αλλάζουμε πόρτες και παράθυρα και τα αντικαθιστούμε με ασφαλείας.
  • Καλό είναι η τοποθέτηση συναγερμού
  • Σε πολυκατοικίες απαγορεύουμε την είσοδο με μικροπωλητές και διαφημιστές. Οι περισσότεροι διαρρήκτες χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο να μην κινήσουν υποψίες για να συλλέξουν πληροφορίες.
  • Αν βλέπουμε ύποπτη συμπεριφορά, δηλαδή κάτι δεν μας κάθετε καλά ρωτάμε το άτομο φιλικά αν μπορούμε να τον βοηθήσουμε. κρατάμε τα εμφανισιακά του στοιχεία και ειδοποιούμε άμεσα την αστυνομία. Όχι δεν πάμε να κάνουμε τους εκδικητές
  • Ελέγχουμε συνεχώς την πόρτα μας και το κουδούνι μας για τυχόν σύμβολα. Κάθε σύμβολο σημαίνει κάτι για τους διαρρήκτες. Καλό είναι αν πέσουν αυτά στην αντίληψή μας να ειδοποιήσουμε άμεσα την αστυνομία.
  • Δεν ανακοινώνουμε ΠΟΥΘΕΝΑ αν έχουμε χρήματα και τιμαλφή στο σπίτι. Αυτά καλό είναι να είναι σε μια τράπεζα για λόγους ασφαλείας.
  • Κάνουμε καλό έλεγχο και ενημερώνουμε την αστυνομία αν βάλουμε ξένα άτομα στο σπίτι για φροντίδα ηλικιωμένων ή παιδιών. Έχουμε και στοιχεία της ταυτότητας ή διαβατηρίου του ατόμου που έχουμε για τη φροντίδα.

Τέλος ένα σημαντικό είναι να οργανωθούμε στην περιοχή και να συνεργαστούμε με τους γείτονες για καταγραφή υπόπτων πράξεων αλλά και για αλληλοσυνεργασία στην φρούρηση. Τέλος να ζητήσουμε από το τοπικό αστυνομικό τμήμα και το δήμο περισσότερες περιπολίες της αστυνομίας. Μην ξεχνάτε οι δήμαρχοι είναι πολιτικοί και φοβούνται να χάσουν ψήφους.

Τώρα έστω μπήκαν οι διαρρήκτες μέσα τι κάνουμε; Πρώτον δεν πάμε να τους αντιμετωπίσουμε διότι δεν γνωρίζουμε αν φέρουν οπλισμό. Δυστυχώς το 90% είναι αλλοδαποί και οι περισσότεροι από αυτούς είναι Γεωργιανοί που είναι αδίστακτοι. Έτσι το πιο πιθανό είναι να γίνουμε θύματα. Αξίζει η ζωή μας και η ζωή των δικών μας να θυσιαστεί για υλικά αγαθά; Σίγουρα όχι. Έτσι το καλύτερο είναι να φωνάξουμε και να φύγουμε άμεσα από το οίκημα συγχρόνως καλώντας την αστυνομία.

Ναι αλλά εγώ έχω όπλο στο σπίτι θα τους ρίξω. Είναι κάτι που ακούω αρκετά συχνά. Αρχικά αμα δουν όπλο σίγουρα θα σε πυροβολήσουν και εν συνεχεία υπάρχουν και οι ποινικές ευθύνες. Αν ήσουν σε νόμιμη άμυνα (άντε να το αποδείξεις αυτό στο δικαστήριο και να σε πιστέψουν οι δικαστές) τότε οκ την γλύτωσες. Βέβαια είναι καθαρά θέμα τύχης. Σε περίπτωση που δεν μπορέσεις να το αποδείξεις πας εσύ φυλακή και οι διαρρήκτες πάνε σπίτι τους να σχεδιάσουν την επόμενη δουλειά τους.

Το καλύτερο λοιπόν είναι η πρόληψη και η αποφυγή της κατάστασης. Τέλος προτρέπω όλους να δραστηριοποιηθείτε στο να αυξηθούν οι περιπολίες της αστυνομίας και η δικαιοσύνη (που στην Ελλάδα εκτός από τυφλή είναι και ηλίθια) να αναλάβει τις ευθύνες της αφού η αστυνομία συλλαμβάνει τους διαρρήκτες και σε 24 ώρες βρίσκονται στο δρόμο πάλι με σύμφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή.

Θοδωρής Δ. Σαράφης

Εκπαιδευτής Krav Maga

International Krav Maga Federation

www.kravmaga.gr

Facebooktwitterpinterestinstagram

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *